Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Εάν εφαρμοζόταν η εργατική νομοθεσία τα μισά νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν

Healthview.gr

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ λόγω των δραματικών ελλείψεων. Από τις 44.900 οργανικές θέσεις των νοσηλευτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καλυμμένες είναι οι 29.000, ενώ οι πραγματικές ανάγκες εκτιμάται ότι είναι τριπλάσιες. Και όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, «εάν εφαρμοζόταν στο ακέραιο η εργατική νομοθεσία για το νοσηλευτικό προσωπικό τα μισά νοσοκομεία θα έπρεπε να κλείσουν»!

Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι να λειτουργούν τμήματα με έναν νοσηλευτή για 30 ή και 40 ασθενείς. Ενδεικτικά, στο “Γ. Γεννηματάς” απουσιάζουν τουλάχιστον 200 άτομα από τις οργανικές θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας και θα πρέπει σε αυτούς να προσμετρήσουμε νοσηλεύτριες με άδειες λόγω τοκετού και συναδέλφους που είναι αποσπασμένοι σε αλλότρια καθήκοντα. Υπάρχουν μάλιστα τμήματα που το βράδυ καλύπτονται με προσωπικό “εξ αποστάσεως”, δηλαδή ο νοσηλευτής είναι σπίτι του και εάν τύχει περιστατικό τον καλούν, κάτι που είναι παράνομο. Και το φαινόμενο δεν είναι πρόσφατο. Γίνεται εδώ και κάποια χρόνια.

Ανάλογα με την κλινική υπάρχουν και διαφορετικές ανάγκες στη φροντίδα των νοσηλευόμενων. Για παράδειγμα στην Α΄ ορθοπεδική κλινική του ΚΑΤ με 26 κλίνες, σε πρωινή βάρδια υπηρετούν τρεις νοσηλευτές, ενώ σε απογευματινή και νυχτερινή από δύο νοσηλευτές. Είναι η μικρότερη στελέχωση, αφού πρόκειται για ασθενείς που στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να κινηθούν και πρέπει το νοσηλευτικό προσωπικό να φροντίζει πέρα από τη χορήγηση φαρμάκων και τη λήψη των ζωτικών σημείων –θερμοκρασία, πίεση και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου