Το κονδύλι που συζητείται είναι της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως ακούγεται δεν θα δοθεί εξ ολοκλήρου και για την αύξηση του προϋπολογισμού στους νεφροπαθείς αλλά και σε άλλους παρόχους υγείας με «κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς».
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Σε αναζήτηση κονδυλίων φημολογείται ότι βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αυξήσει τα κονδύλια για τους νεφροπαθείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις γίνονται με το Υπουργείο Εργασίας και τα κονδύλια θα είναι από τον τομέα της Πρόνοιας του τελευταίου (αφορούν πρωτοβάθμιες δομές). Το κονδύλι που συζητείται είναι της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως ακούγεται δεν θα δοθεί εξ ολοκλήρου και για την αύξηση του προϋπολογισμού στους νεφροπαθείς αλλά και σε άλλους παρόχους υγείας με «κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς».
Το θέμα, συνομιλώντας με εκπρόσωπο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, είναι ότι πρέπει άμεσα να βρεθούν τα κονδύλια και από τα 109 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα ο προϋπολογισμός για τους νεφροπαθείς να φθάουν τα 125-130 εκατ. ευρώ, καθώς η μετακίνηση ασθενών από τα Δημόσια Νοσοκομεία στα ιδιωτικά είναι συνεχής και αυξητική. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας στις 20/4/2017 οι νεφροπαθείς που πήγαν στα Δημόσια Νοσοκομεία για αιμοκάθαρση ήταν 3.906 άτομα, ενώ στα ιδιωτικά ο αριθμός ήταν σχεδόν διπλάσιος, στα 6.636 άτομα. Δύο μήνες μετά -και συγκεκριμένα στις 19/6/2017- οι ασθενείς που πήγαν για αιμοκάθαρση στις μονάδες του Δημοσίου ήταν 3.905, ενώ στις ιδιωτικές δομές οι νεφροπαθείς έφθασαν τους 6.735.
Πλέον, μας αναφέρει άλλη πηγή, υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες έχει τεθεί θέμα ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να κλείσουν και άλλες μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη φορτωμένες υπάρχουσες κλινικές. Συνολικά, αν συμπεριληφθούν και οι μονάδες τεχνητού νεφρού που λειτουργούν μέσα σε ιδιωτικές κλινικές, οι μονάδες αιμοκάθαρσης ανέρχονται σε 75 και διατηρούν περί τις 1.600 κλίνες.
Το θέμα των κονδυλίων αλλά και γενικότερα η ψαλίδα μεταξύ των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρασης (ΜΧΑ) και των μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) τέθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι κλινικών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ , κ. Σ. Μπερσίμη. Συγκεκριμένα συζητήθηκε ο διαφορετικός μεταξύ τους προϋπολογισμός, που θα σημάνει και διαφορετικό ποσοστό CLAW BACK μεταξύ των 2 κατηγοριών παρόχων κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου