Δευτέρα 20 Νοέμβριος 2017
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Ούτε μία ούτε δύο αλλά 1300 είναι συνολικά οι επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στη χώρα μας.
Φρένο στις αναρίθμητες ιατρικές επιστημονικές εταιρείες βάζει το υπουργείο Υγείας.
Σαν μανιτάρια φαίνεται ότι ξεφυτρώνουν οι διάφορες ιατρικές επιστημονικές εταιρείες στη χώρα μας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν φθάσει…αισίως τις 1300!
Γι αυτό το υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) να περιορίσει τον αριθμό τους αλλά και να θέσει νέους κανόνες και όρους λειτουργίας για όσες θα παραμείνουν.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ καθηγητή Κώστα Μάρκου, ήδη έχει υπάρξει συνάντηση με τις 40 επίσημες επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν τις βασικές ειδικότητες και συμφωνήθηκε να περιορισθεί ο αριθμός των διαφόρων εταιρειών οι οποίες όπως είπε ο κ.Μάρκου ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Με βάση τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των 40 βασικών ιατρικών επιστημονικών εταιρειών, πλέον θα είναι οι μόνοι και βασικοί συνομιλητές της πολιτείας. Θα είναι δηλαδή εκείνοι που θα θέτουν τα προβλήματατου κλάδου ανά ειδικότητα.
Οι εκπρόσωποι των 40 επιστημονικών εταιρειών «κορμού» -όπως της ονόμασε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ– καλούνται σε ένα μήνα να παραδώσουν σχετικό κείμενο –εισήγηση με το τι προτείνουν να αλλάξει.
Στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξει θεσμοθέτηση των αλλαγών αλλά και εδραίωση των 40 μεγάλων επιστημονικών εταιρειών, οι οποίες και θα αναλάβουν εκτός των άλλων να διοργανώνουν τα ιατρικά συνέδρια.
Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ ο λόγος ύπαρξης των …υπο εταιρειών ήταν η διοργάνωση συνεδρίων.
Δηλαδή με αιτιολογία ότι κάποιες εταιρίες ιδρύθηκαν μόνο για συνέδρια(είναι παράνομο αυτό;), θα επιβληθούν περιορισμοί στο δικαίωμα των ελλήνων πολιτών να δημιουργούν ενώσεις προσώπων; Θα επεκταθεί μήπως και αλλού μελλοντικά; Τι λένε οι νομικοί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανονικά κάθε ειδικότητα θα πρέπει να έχει την επίσημη επιστημονική της εταιρεία και την ανεξάρτητη επαγγελματική ένωσή της,για τα θέματα εργασίας,τρόπου εκπαίδευσης των νέων γιατρών,καθορισμό κριτηρίων των κέντρων που δίνουν ειδικότητα και λοιπά ,βάσει και των κανονισμών της UEMS . Η πολιτεία θα πρέπει ανάλογα το θέμα να συνομιλεί με την καθ΄ύλην αρμόδια. Τώρα διαβάζω οτι θα συνομιλεί η πολιτεία μόνο με τις επιστημονικές εταιρείες για τα προβλήματα του κλάδου ανά ειδικότητα. Λάθος μεγάλο. Οι επιστημονικές εταιρείες αρμοδιότητα έχουν για τα καθαρώς επιστημονικά θέματα.Για τη διοργάνωση συνεδρίων ,για την ενημέρωση στις νέες εξελίξεις ,για την προσφορά στα μέλη τους υποτροφιών , για την έκδοση περιοδικού του γνωστικού τους αντικειμένου. Για τα θέματα που θέτει η πολιτεία ,αν σχετίζονται με τα συνέδρια,τον αριθμό τους ανά έτος, τον αριθμό συμμετεχόντων μελών, τον τόπο διεξάγωγής τους, τις φαρμακευτικές εταιρείες που γίνονται χορηγοί και σε τι ποσό φθάνει η κάθε χορηγία αλλά και το ποιές συνέπειες και υποχρεώσεις υποβόσκουν και υποθάλπτονται ,τότε ναι να συνομιλήσει με την επιστημονική εταιρεία. Για όλα τα άλλα θέματα η πολιτεία θα πρέπει να συνομιλεί με την επαγγελματική ένωση της κάθε ειδικότητας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε έγινε συζήτηση για να εκπονηθεί ένα καταστατικό ενιαίο για τις επιστημονικές ή και για τις επαγγελματικές ενώσεις. Καλό θα ήταν να επιβληθεί ενα σωστό υπόδειγμα καταστατικού γιατί κυρίως στο πως εκλέγεται ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου σε πολλές εταιρείες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
ωραία αντε να γίνουν 40 επιστημονικές και 40 επαγγελματικές.. αλλά 1300?όσοι συνάδελφοι θέλουν να βρίσκονται ας φτιάξουν blog η ας πάνε σε κανα καφενείο..έλεος πια με το μπάχαλο, τις οργανώσεις που κάνουν ελάχιστα,τις συνδρομές χωρίς αντίκρυσμα και το χαζολόγημα στην τελική... καιρός ήταν!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εσύ τώρα χαζολογείς δηλαδή μιλάς χωρίς λογική και τεκμηρίωση. Όμως εγώ υπερασπίζομαι το δικαίωμά σου να το κάνεις αυτό γιατί δεν είμαι ούτε κουμουνιστής ούτε φασίστας. Η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. ΜΟΝΟΝ!!
Διαγραφή