Παναγιώτα Καρλατήρα - Protothema.gr
O νέος τρόπος τιμολόγησης θα είχε πολλές αυξήσεις σε ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα που θα επιβάρυναν τους πολίτες - Αν και η ανακοίνωση της νέας τιμολόγησης των φαρμάκων επρόκειτο να γίνει σήμερα, το υπουργείο Υγείας ανέβαλε την ανακοίνωση αργά τα μεσάνυχτα, με την δικαιολογία «τεχνικών προβλημάτων» - Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την αναβολή - Πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές
Σε φιάσκο, επικοινωνιακό και ουσιαστικό, εξελίχθηκε η ανάρτηση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) και το υπουργείο Υγείας.
Το πολυαναμενόμενο δελτίο τιμών των περίπου 5.000 σκευασμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας, το οποίο θα αποτυπώνει τον προσφάτως ψηφισθέντα τρόπο διαφορετικό τιμολόγησης, επρόκειτο να αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ και για τον λόγο αυτο η ηγεσια του υπουργείου Υγείας διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για την Τρίτη 25 Ιουνίου. O νέος τρόπος τιμολόγησης είναι βέβαιον ότι έχει πολλές αυξήσεις σε ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα που επιβαρύνουν τους πολίτες. Σε πόσα και ποια συγκεκριμένα φάρμακα θα γίνουν αυξήσεις δεν είναι γνωστό. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπαναχώρησαν και δεν ανακοινώνουν τις νέες τιμές λόγω της προεκλογικής περιόδου.
Ωστόσο, χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να ξεδιπλωθούν παλινωδίες και κυβιστήσεις από την Αριστοτέλους και την κυβέρνηση και στο μείζον αυτό θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής, στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, καθώς την πρόσκληση της τελευταίας στιγμής για τη συνέντευξη τύπου που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας ακολούθησε η ακόμη πιο αιφνίδια ακύρωσή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στις 12.41, λίγο μετα τα μεσάνυχτα, με ηλεκτρονικό μήνυμα στους συντάκτες ότι διαπιστώθηκαν «προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα στην τελική φάση της διαμόρφωσης του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων που επρόκειτο να αναρτήσει αύριο ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση» και μετά από εισήγηση του ΕΟΦ «αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας ανατιμολόγησης μέχρι τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί».
Η πρόσκληση για τη συνέντευξη τύπου είχε σταλεί στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, με τη διευκρίνιση οτι ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει το νέο δελτίο τομών και την αποζημιωτική πολιτική.
Δυσκολεύεται κάποιος να πιστέψει πως η διοίκηση του Ε.Ο.Φ και η ηγεσία της Αριστοτέλους δεν είχαν εικόνα έως και το απόγευμα της Δευτέρας για τα προβλήματα τεχνικού χαρακτήρα του δελτίου τιμών - τα οποία μάλιστα ήταν τέτοιου μεγέθους που οδήγησαν τελικά στην αναβολή της ανάρτησης.
Το νέο σύστημα ανατιμολόγησης είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Μάρτιο - κι ενώ είχε προηγηθεί εκτενής συζήτηση με τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού χώρου - και η διαδικασία έκδοσης νέου, σε ετήσια πια βάση, δελτίου τιμών είχε δρομολογηθεί μετά το Πάσχα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προσδιορίσει χρονικά την έκδοση του δελτίου τιμών μέσα στον Ιούνιο, χρονικό ορίζοντα που δεν τροποποίησε ούτε μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Κι αν αυτό θεωρήθηκε από κάποιους αισιόδοξους ως μια απόδειξη της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους, παρά την προκήρυξη των εκλογών, άλλοι περισσότερο δύσπιστοι έψαχναν να βρουν τι μπορεί να κρύβει η σπουδή του υπουργείου Υγείας να εκδώσει τον νέο «τιμοκατάλογο» των φαρμάκων, με δεδομένο ότι ο νέος τρόπος τιμολόγησης θα είχε πολλές αυξήσεις σε ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα που θα επιβάρυναν τους πολίτες.
Όπως μαρτυρούν οι εξελίξεις, ό,τι κι αν επιχείρησε να αποδείξει η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την θεωρούμενη τομή με τη νέα τιμολόγηση στη φαρμακευτική πολιτική, απέτυχε παταγωδώς και στην ουσία αυτης της διαδικασίας και στην επικοινωνιακή διαχείριση που (υποτίθεται πως) κάνει.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων
Πυρετός διεργασιών και ζυμώσεων κυριαρχεί στο υπουργείο Υγείας αλλά και στο φαρμακευτικό χώρο, ενόψει της ανάρτησης του νέου -και πολυαναμενόμενου- δελτίου τιμών φαρμάκων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον νέο τρόπο τιμολόγησης, όλα τα φάρμακα θα έχουν τιμή ίση με τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στην Ευρωζώνη, αντί των τριών χαμηλότερων τιμών ισάριθμων χωρών στην Ευρώπη που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχουν τιμή υψηλότερη των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, θα υφίστανται ετήσια μείωση τιμής κατά 10%, μέχρι η τιμή τους να εξισωθεί με τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων.
Τα φάρμακα που έχουν τιμή χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, θα αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, μέχρι να φτάσουν στην τιμή αναφοράς της Ευρωζώνης. Το τελευταίο σενάριο είναι εκείνο που θα επηρεάσει τους πολίτες, οι οποίοι θα βλέπουν να μεγαλώνει και η συμμετοχή τους όσο θα καταγράφεται αύξηση στην τιμή των φαρμάκων.
Αλλαγές θα φέρει το νέο σύστημα τιμολόγησης και στα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θα λάβουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, του οποίου λήγει η πατέντα (off patent), έναντι 50% που λάμβαναν μέχρι σήμερα.
Οι αυξήσεις αλλά και οι μειώσεις των τιμών των off patent φαρμάκων αναμένεται πως θα συμπαρασύρουν αναλόγως και τις τιμές των γενόσημων. Μάλιστα, για να αποφευχθεί απότομη μείωση των τιμών στα γενόσημα, σε περιπτώσεις που η τιμή τους υποχωρεί με τον νέο τρόπο τιμολόγησης περισσότερο από 10%, να τιμολογούνται στο 75% του off patent φαρμάκου.
Αναστάτωση στη φαρμακευτική αγορά
Η κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα με την (ανα)τιμολόγηση των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι έντονη. Αποτυπώθηκε μάλιστα με καταγγελίες εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς οι οποίοι πριν από τις ευρωεκλογές είχαν μιλήσει για σκοπιμότητες και ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς των αρμοδίων στον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας.
Η διαπίστωση για τους «αυτοσχεδιασμούς» του υπουργείου Υγείας στο επικείμενο δελτίο τιμών φαρμάκων έγινε από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF) – κι αποτέλεσε βεβαίως μια σημαντική καταγγελία, δεδομένου ότι ο κλάδος είχε χαιρετίσει τον σχετικό νόμο για την ανατιμολόγηση χαρακτηρίζοντας τον ως ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης.
Ωστόσο, η εφαρμογή του νόμου από το υπουργείο Υγείας επιφύλασσε εκπλήξεις για τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ και του PIF. Έτσι, με κοινή ανακοίνωσή τους προειδοποίησαν πως ό,τι εφαρμόζεται («κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης» το χαρακτήρισαν), οδηγεί σε ελλείψεις φαρμάκων, τόσο των καινοτόμων όσο και των παλαιότερων, δοκιμασμένων σκευασμάτων.
Ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου βλέπει το υπουργείο Υγείας
Ο υπουργός Υγείας δεν συμμερίζεται την ανησυχία και την αγωνία του φαρμακευτικού κόσμου. Όπως έχει πει επανειλλημένως ο κ. Ανδρέας Ξανθός, «το νέο σύστημα τιμιλόγησης αποτρέπει την ανεξέλεγκτη πτώση τιμών, ειδικά στα γενόσημα, και άρα κρατάμε στην αγορά παλιά, φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα χωρίς κίνδυνο ελλείψεων είτε λόγω παράλληλων εξαγωγών είτε λόγω απόσυρσης και υποκατάστασης τους με νεότερα αλλά πολύ πιο ακριβά. Με τη νέα δέσμη μέτρων πετυχαίνουμε τη συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο τιμών (λόγω ισοδύναμων μειώσεων και αυξήσεων) και άρα η συμμετοχή του πολίτη».
Οι ισοδύναμες μειώσεις και αυξήσεις αποτυπώνονται σε χιλιάδες κωδικούς σκυεσμάτων και σε δραστικές αλλαγές στην τιμή τους οι οποίες θα πλήξουν τους ασθενείς. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Ξανθός σε συλλόγους ασθενών, επιχειρώντας να τους εξηγήσει τη νέα τιμολογιακή πολιτική, υπάρχουν 4.845 κωδικοί φαρμάκων που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος (με 10% ή 25%).
Από αυτούς, με το νέο σύστημα τιμολόγησης οι 1.802 εμφανίζουν μείωση τιμής και οι 1.774 κωδικοί εμφανίζουν αύξηση. «Αυτό αφορά στην πλειονότητα τους φάρμακα με λιανική τιμή από 10 μέχρι 50 ευρώ» είχε πει ο κ. Ξανθός, αναφέροντας τον περασμένο Μάρτιο για πρώτη φορά το εύρος της τιμής των φαρμάκων στα οποία θα αποτυπωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική.
Άντε να φύγουν μία ώρα αρχύτερα, στις 7 Ιουλιου έρχεται το πολιτικό τέλος τουε, μάλλον η αρχή του τέλους τους για να ειμαι πιο ακρίβής. Όπου άλλωστε έχει κυβαρνήσει η Αριστερά, μόνο κατασροφή και συντριμια εχει αφήσει πίσω της. Στα τσακίδια λοιπόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθοκηφηνας: Φιασκο είναι το όνομα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφή