Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, προκειμένου να γίνει διαβούλευση στο θέμα των τιμών και της αποζημίωσης.
Την έντονη ανησυχία τους για το περιεχόμενο των αλλαγών και του χρόνου διαβούλευσης, εκφράζουν εκπρόσωποι ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
IATRONET
Το υπουργείο Υγείας προχωρεί άμεσα στην ετήσια γενική ανατιμολόγηση φαρμάκων. Η πολιτική ηγεσία θεωρεί πως δεν υπάρχει κώλυμα με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, καθώς η διαδικασία βασίζεται σε νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και σε δεσμεύσεις της Χώρας έναντι των δανειστών της.
Παράλληλα με τις ανατιμολόγηση, αναμένεται η έκδοση θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο οποίος θα περιλαμβάνει νέα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά. Αλλαγές αναμένονται και στην αποζημίωση ασθενών για φάρμακα.
Σχεδόν βέβαιο είναι πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν θα ολοκληρώσουν έως τις εκλογές την κατάργηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα.
Την ώρα που το υπουργείο θεωρεί πως οι διαδικασίες κινούνται στο πλαίσιο της νομοθεσίας, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, προκειμένου να γίνει διαβούλευση στο θέμα των τιμών και της αποζημίωσης.
Ανησυχούν, δε, και πως προς το περιεχόμενο της απόφασης για μειωμένη συμμετοχή ασθενών, θεωρώντας πως – με δεδομένο το “πάγωμα” της κρατικής χρηματοδότησης – η όποια ελάφρυνση θα επιβαρύνει τελικά τις επιχειρήσεις, με τις γνωστές επιστροφές (clawback και rebate).
Αίσθηση προκαλούν οι επισημάνσεις των φορέων που εκπροσωπούν τη Φαρμακοβιομηχανία σε σχέση με την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων.
Τονίζουν πως το νέο σύστημα (νόμος 4600/19) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, βασιζόμενο στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση και δημιουργεί ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο ως προς τις τιμές αναφοράς.
Ερμηνείες
Το πρόβλημα – σημειώνουν – είναι οι ερμηνείες που δίνει το υπουργείο Υγείας, καθώς στην προωθούμενη ανατιμολόγηση η πολιτική ηγεσία προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων από αυτές που ορίζει ο νόμος!
Οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να πλήξουν πρωτίστως τους ασθενείς που θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα.
Αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και στην επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
Δημ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου