Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Απαξίωση, συρρίκνωση και παραμέληση του τομέα της ψυχικής υγείας διαχρονικά καταγράφουν στη χώρα μας οι επιστήμονες. Και ατράνταχτη απόδειξη γι'αυτό αποτελεί η αντιμετώπιση από τη Διοίκηση του Θράσιου προς τους εργαζόμενους ψυχολόγους του Ιατρείο Ψυχολογικής Υποστήριξης του νοσοκομείου και τους ψυχικά πάσχοντες.
Μεγάλη σπουδή και επιμονή έχει επιδείξει ο διοικητής του Θριάσιου νοσοκομείου, να μετακινήσει τους μισούς εργαζόμενους του Ιατρείου Ψυχολογικής Υποστήριξης και της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε χώρο ακατάλληλο, που δεν επαρκεί ούτε για την τοποθέτηση των γραφείων και πολύ περισσότερο για την προσφορά στήριξης σε άτομα, που χαρακτηρίζονται ως «κοινωνικά περιστατικά» (άστεγοι, χρήστες ουσιών κ.λ.π).
Ο χώρος, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν πληροί τις προδιαγραφές του Προεδρικού Διατάγματος 16/1996 (ΦΕΚ 10/Α/96, «Ελάχιστες Προδιαγραφές ασφάλειας και Υγείας στους χώρους Εργασίας) και επιπλέον θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ψυχικά πασχόντων και σε ακατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
Το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στελεχώνεται από 10 Κοινωνικούς Λειτουργούς (εκ των οποίων δύο απουσιάζουν με απόσπαση και άδεια απουσίας) και στεγάζεται σε δύο γραφεία (πέντε Κοινωνικοί Λειτουργοί σε κάθε γραφείο) στα οποία υπάρχει πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες και δυνατότητα για πραγματοποίηση ατομικών και οικογενειακών συνεδριών.
Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, ότι "λόγω της ιδιαιτερότητας των ατόμων που βοηθούνται από τους κοινωνικούς λειτουργούς, απαιτείται ο εργασιακός χώρος να έχει επαρκή αερισμό από το εξωτερικό περιβάλλον, φυσικό φωτισμό, και δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε έξοδο διαφυγής ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων".
Ιατρείο Ψυχολογικής Υποστήριξης : Ενα υγιές ενεργό τμήμα με σημαντική προσφορά, οδηγείται σε κατάργηση και μαρασμό
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου, την τελευταία τετραετία, το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας προσέφερε βοήθεια σε 22.571 άτομα, πολλοί εκ των οποίων, λόγω και της κοινωνικής σύνθεσης του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, ανήκουν στις λεγόμενες «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Αντίστοιχα, στο Ιατρείο Ψυχολογικής Υποστήριξης του τμήματος των ψυχολόγων προσφέρονται υπηρεσίες σε 120 συνανθρώπους μηνιαίως. Μέχρι σήμερα το Ιατρείο λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., με την ετήσια κίνηση (το 2018) να φτάνει τα 1400 περιστατικά.
"Η σχεδιαζόμενη μετακίνηση των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Ψυχολόγων σε ακατάλληλους χώρους είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της λειτουργίας τους, λένε οι εργαζόμενοι, με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά κυρίως στους εκατοντάδες συνανθρώπους που εξυπηρετούνται από τα αντίστοιχα τμήματα".
Η επιμονή του διοικητή του νοσοκομείου, για τη μετακίνηση του Τμήματος των ψυχολόγων σε άλλο χώρο, χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό, "θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία του Ιατρείου την Τρίτη και να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας τη Δευτέρα και Τετάρτη, με προφανές αποτέλεσμα να υπάρχει και εδώ μείωση του αριθμού των εξυπηρετούμενων συνανθρώπων. Επιπλέον, λόγω της ιδιαιτερότητας των ατόμων που δέχονται ψυχολογική βοήθεια στα ιατρεία ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχομετρικού ελέγχου, απαιτείται ο εργασιακός χώρος να διαφυλάττει την ατομικότητα και την ψυχική ηρεμία των ασθενών χωρίς παρεμβολές και εξωτερικούς θορύβους", υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.
Αντίθετα, η επέκταση του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος και η δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας, που συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών εκατοντάδων οικογενειών της περιοχής, αποτελούσε χρόνιο αίτημα του Σωματείου μας και των μαζικών φορέων της περιοχής: "Καλούμε το διοικητή του νοσοκομείου να εγκαταλείψει την απαράδεκτα απαξιωτική συμπεριφορά, με την οποία αντιμετώπισε και προσπάθησε να εξασφαλίσει τη «συναίνεση» των εργαζομένων, με πολυετή προσφορά, των αντίστοιχων τμημάτων και να λάβει σοβαρά υπόψη τις απόψεις και τις προτάσεις τους".
Γιατροί του Κόσμου: Η παραμελημένη Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα
«Η ψυχική υγεία είναι ένας τομέας διαχρονικά παραμελημένος στη χώρα μας», όπως τόνισαν οι ομιλητές στο διεθνές συνέδριο «Από τη διαχείριση κρίσεων, στις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις», που διοργάνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου.
Με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης στα ελληνικά των οδηγιών της Μόνιμης Διυπηρεσιακής Επιτροπής (IASC) «Κατευθυντήριες Οδηγίες της IASC για την Ψυχική Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης», οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εφαρμοστούν στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, για την προαγωγή της κοινοτικής ψυχιατρικής και την αντιμετώπιση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα μεταναστών και προσφύγων και στις επιπτώσεις των μεγάλων καταστροφών, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι, που αναδεικνύουν μια νέα πολυπλοκότητα αναφορικά με τη διαχείριση κρίσεων τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε επίπεδο ψυχικής υγείας των πολιτών.
«Να προαχθεί η ψυχική υγεία σε προτεραιότητα για τη βελτίωση της ζωής όλων των κατοίκων της χώρας», ζήτησε η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Χαρά Τζιουβάρα,προσθέτοντας πως η ψυχική υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η κατάσταση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων με έντονες κοινωνικές δυσκολίες και το κράτος δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τα ψυχικά ζητήματα, ανέφερε η κ. Τζιουβάρα. «Η αντιμετώπισή τους συνιστά πρόκληση για το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις εγγενείς αδυναμίες τους συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, καθώς και τις συνέπειες, που η οικονομική κρίση επέφερε στον τομέα της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας γενικότερα», περιέγραψε η κ. Τζιουβάρα.
«Όποια κυβέρνηση αναδειχθεί μετά τις ερχόμενες εκλογές ελπίζουμε να συνεχίσει τις πολιτικές ενσωμάτωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των προσφύγων», επισήμανε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου