Συντάκτης: Virus
Την αντίδρασή του εκφράζει το ΚΕΘΕΑ στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του. Την αντισυνταγματικότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου επικαλείται το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων κάνοντας λόγο για επέμβαση στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ».
Σκοπιμότητες
Προσπάθεια υπονόμευσης του έργου του καταλογίζει στην κυβέρνηση «αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!».
Αιχμές αφήνει το ΚΕΘΕΑ, σχολιάζοντας ότι η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης έχει στόχο «την αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων».
Στην ανακοίνωσή του καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι αποσκοπεί στην ανασύσταση ενός γραφειοκρατικού οργανισμού και ως εκ τούτου η λειτουργία του θα κλονίζεται με κάθε κυβερνητική αλλαγή, καθιστώντας το «ευάλωτο σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις».
Η λειτουργία
Στον αντίποδα του κυβερνητικού εγχειρήματος το ΚΕΘΕΑ προβάλει το καινοτόμο για την Ελλάδα και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα, στο οποίο έχουν λόγο οι συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, οι γονείς τους, οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές.
Οι προαναφερόμενοι αποτελούν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, η οποία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, «θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Το ΚΕΘΕΑ υποστηρίζει σχετικά με το επιχείρημα «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης» από πλευράς της κυβέρνησης ότι από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα.
Υπενθυμίζεται ότι είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της υγείας – κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ’ έτος δημόσιο απολογισμό.
Επίσης, ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτόν επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΘΕΑ υποβάλλει κατ’ έτος Σχέδιο Δράσης, Προϋπολογισμό και Απολογισμό στο Υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου τελεί.
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση το ΚΕΘΕΑ σημειώνει ότι χωρίς λόγο, τεκμηρίωση, προειδοποίηση και διάλογο, «η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ». Το κέντρο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «τορπιλίζει» το δημόσιο συμφέρον και επιτίθεται σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες «που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία».
Παρέμβαση Ανδρ. Ξανθού
Για συγκεντρωτική και αυταρχική στάση κατηγορεί τη κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, αναφερόμενος στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
«Πυρά» εξαπολύει για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ υποστηρίζει ο κ. Ξανθός ότι υφίσταται σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας σε ανοιχτή διαβούλευση.
«Η κυβέρνηση καταργεί βιαστικά και χωρίς διάλογο το διοικητικό καθεστώς ενός, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένου δημόσιου φορέα στο χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο πρώην Υπουργός Υγείας.
Την τριακονταετή πορεία και την συμβολή του στην θεραπεία και κοινωνική ένταξη χιλιάδων εξαρτημένων από ουσίες ατόμων και στην στήριξη των οικογενειών τους, οφείλει κατά τον κ. Ξανθό στο αυτοδιοικητικό μοντέλο λειτουργίας. Προς επίρρωσιν των όσων ισχυρίζεται, ο πρώην υπουργός αναφέρεται στη θετική αξιολόγησή του ΚΕΘΕΑ από φορείς διεθνούς επιστημονικού κύρους.
Παρά την έλλειψη ενδείξεων για κακοδιαχείριση και για έλλειμμα χρηστής διοίκησης, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρεμβαίνει να θέσει υπό την εποπτεία του «τον μοναδικό φορέα της αρμοδιότητάς του που δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο».
Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο πρώην υπουργός στο γεγονός ότι το ΚΕΘΕΑ παραμένει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όμως καθώς «ξέχασαν» στην παράγραφο 2 του τροποποιούμενου άρθρου 56 του ν. 4139/2013 το σκοπό του ΚΕΘΕΑ», πλέον δεν έχει σκοπό την «πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων κλπ», όπως είχε με την παλιά διατύπωση του 4139/2013.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Ξανθός, το ΚΕΘΕΑ είναι στο εξής «ένας φορέας τυπικά χωρίς σκοπό λειτουργίας, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου