Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Μ. ΦΡΑΤΖΑΚΗ: ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ



Να δημιουργηθεί σταθμός πρώτων βοηθειών στο hot spot

Το νοσοκομείο της Κω αντιμετωπίζει μία σειρά από θέματα με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο νησί μας. Η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και πρόεδρος επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Κω κα. Μαρία Φρατζάκη παρέθεσε σημαντικά στοιχεία στην εφημερίδα μας.

« Το νοσοκομείο και όλο το προσωπικό προσπαθεί να βοηθήσει όσους ασθενείς έρχονται για περίθαλψη. Καταρχήν το τελευταίο διάστημα έρχονται μετανάστες και πρόσφυγες στην Κω που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, διότι όπως μας έχουν πει οι ίδιοι, έχει διαδοθεί ότι στην Ελλάδα θα γιατρευτούν. Έτσι έρχονται στο νοσοκομείο άτομα με ασθένειες, που εμείς αδυνατούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Η κατάσταση όπως αντιλαμβάνεστε είναι λίγο τεταμένη για όλους. Έχουμε επίσης να αντιμετωπίσουμε περιστατικά από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες προσφύγων, οι οποίοι είτε δεν τους αποδέχονται οι ομοεθνή τους, είτε τους εκμεταλλεύονται. Παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι ασθενείς με ακρωτηριασμούς, με τύφλωση και άλλες σοβαρές παθήσεις.»

Η κα. Φρατζάκη τονίζει ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας σταθμός πρώτων βοηθειών στο Χοτ Σποτ προκειμένου πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια ενδεχομένως να αντιμετωπίζονται πολλά περιστατικά στις δομές φιλοξενίας.

« Υπάρχει μόλις μία γιατρός στο Χοτ Σποτ καθημερινά μέχρι τις 5 το απόγευμα. Θα πρέπει το ΚΥΤ να ενισχυθεί με γιατρούς, νοσηλευτές , μαίες και να δημιουργηθεί ένας σταθμός πρώτων βοηθειών που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο στο Πυλί. Δεν είναι δυνατόν το νοσοκομείο να αντιμετωπίζει και όλα αυτά τα περιστατικά. Θα βοηθούσε στα μέγιστα, αν υπήρχαν ιατρικές δομές εντός του Χοτ Σποτ, ώστε να αποσυμφορηθεί και το νοσοκομείο.

Επίσης, θα ήταν καλό να υπάρχει ένα μόνιμο όχημα μεταφοράς ασθενών στο Χοτ Σποτ. Δημιουργεί πολλά προβλήματα η χρήση του μοναδικού ασθενοφόρου που διαθέτει το ΕΚΑB, ειδικά από τα απογεύματα και τα βράδια. Είναι πολλά τα περιστατικά που μεταφέρονται στο νοσοκομείο με τη λήξη της βάρδιας της ιατρού του Χοτ Σποτ, περιστατικά άλλοτε σοβαρά και άλλες φορές απλά, που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην δομή. Το ασθενοφόρο όμως δεσμεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές τις περιπτώσεις και έτσι εάν προκύψει σοβαρό περιστατικό, όπου και τα δευτερόλεπτα μετρούν, μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Η κα. Φραταζάκη εξέφρασε και τους προβληματισμούς της για το ιατρικό απόρρητο. Το σύνολο των ιατρών, έχουν ζητήσει, οι μεταφραστές να είναι του ιδίου φύλου με τον ασθενή ώστε να μπορούν και οι γιατροί να υποβάλλουν ακόμη και τις πιο ευαίσθητες ερωτήσεις. Όπως μας είπε η πρόεδρος, δεν γνωρίζουν οι γιατροί εάν μεταφράζονται σωστά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είτε από ελλιπή γνώση της ελληνικής γλώσσας είτε λόγω κάποιων άλλων κολλημάτων.

« Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει ελλείψεις σε διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες πρόσληψης.»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το στοιχείο των μεταναστών που επισκέπτονται το τελευταίο δίμηνο το νοσοκομείο. Πρόκειται κυρίως για πολίτες από την Υεμένη, το Κογκό και γενικά τις υποσακχάριες χώρες.

Επίσης, είναι αυξημένος ο αριθμός των τοκετών κυρίως από αλλοδαπούς στη μαιευτική κλινική. Η κα. Φρατζάκη τόνισε παράλληλα την αναγκαιότητα να εμβολιάζονται τα παιδιά στις δομές και να καταγράφεται το ιστορικό των εμβολίων.

Προβληματισμό, προκαλεί η αύξηση των αεροδιακομιδών εξαιτίας της έλλειψης, είτε ιατρικούς, είτε υλικού. «Σαφώς οι αεροδιακομιδές είναι μία δαπανηρή υπόθεση ενώ κάποια από τα περιστατικά, αν υπήρχαν οι ειδικοί ιατροί και τα μηχανήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και εδώ.»

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, μέσω του «ΒτΚ» ευχαριστεί και το στρατό που προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες στο νοσοκομείο με πνευμονολόγο, ψυχίατρο και νευρολόγο βοηθώντας έτσι δεκάδες ασθενείς.

« Όλοι προσφέρουμε παραπάνω από όσο μπορούμε στο νοσοκομείο. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Σίγουρα κάποιες κινήσεις ένα γίνουν θα συμβάλλουν στο να λειτουργήσει καλύτερα το Κέντρο Υγείας και το Νοσοκομείο της Κω».

Σάντυ Λαδικού

1 σχόλιο:

  1. Να γίνει μεταμοσχευτικο κεντρο για μετανάστες Να γίνουν μονάδες εντατικής για μετανάστες Να χτιστούν καινούργια νοσοκομεία για μετανάστες Να χτιστούν καινούργιες πολυκατοικίες για μετανάστες τι χάλια είναι αυτά όσο για το λογαριασμό ο Ραγιάς είναι εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή