Αναστάτωση έχει προκληθεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους πολίτες μετά από δημοσιεύσεις σε παγκοσμίου φήμης έντυπα ότι είναι πιθανό τα αντιφλεγμονώδη να επιβαρύνουν την υγεία σε συνδυασμό με τον νέο κοροναϊό.
Σχετικά ρωτήθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, δεδομένου ότι έχει επικρατήσει ανησυχία και στη χώρα μας.
Ο κ.Τσιόδρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συσχετίζουν τα αντιφλεγμονώδη με την επιδείνωση της πορείας του ιού στον οργανισμό.
Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να αποφανθεί για το θέμα. Γι αυτό και συνέστησε μέχρι τότε να προτιμούμε την παρακεταμόλη (όπως depon, Panadol κ.λ.π. όπως είπε) και όχι τα αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφένη, ώστε να μη υπάρχει ανησυχία.
Σχετικά με τη φημολογία για διάφορα φάρμακα για την πίεση, ο καθηγητής κ.Τσιόδρας υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης, ίσα ίσα ίσως δρουν και καλύτερα όπως είπε.
Συνέστησε πάντως να μην γίνεται διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής από τους ασθενείς οι οποίοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους.
Στοπ στις άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις
Σχετικά με τον εργαστηριακό έλεγχο για τον νέο κοροναϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην πηγαίνουν και να μην ζητούν εργαστηριακό έλεγχο στα δημόσια νοσοκομεία για να διαπιστώσουν εάν πάσχουν από τον ιό.
Κάτι που άλλωστε είχε πει εδώ και ημέρες αλλά δεν είχε εισακουστεί. Διαβάστε ΕΔΩ τι ισχύει: “Κοροναϊός: Τέλος οι εξετάσεις σε όλα τα ύποπτα κρούσματα! Τι ανακοίνωσαν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ”
Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί συνολικά 4000 δείγματα για τον κοροναϊό, γεγονός βέβαια που έχει επιβαρύνει τα εξειδικευμένα εργαστήρια ελέγχου.
Να σημειωθεί ότι εργαστηριακός έλεγχος γίνεται πλέον μόνο σε όσους νοσούν από πνευμονία και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Δεν είναι σωστή τακτική αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα περιμένει ο Τσιόδρας δήθεν "αδιάσειστα" στοιχεία για να απαγορεύσει κάτι.
Και μόνο με την υποψία και εφόσον το λένε στη Γαλλία πρέπει τα ΜΣΑΦ και ιδιαίτερα η ιβουπροφαίνη να μην χρησιμοποιείται.
Εγώ είμαι πολύ απογοητευμένη από τον τσιόδρα. Και μόνο σήμερα το πήρε χαμπάρι να μην ξανάχρησιμοποιήσει τον όρο ορφανά κρούσματα. Πολλά τα ατοπήματα του.
Και τι μηνύματα είναι αυτά του "μένουμε στο σπίτι" όταν η Σολωμού δίνει την εντύπωση ότι είναι μόνο για 14 ημέρες "Ε μωρέ 14 μέρες είναι και θα περάσουν".
Εν τω μεταξύ στην Αγγλία σε δύο συναυλίες που γίνανε πριν από λίγη ώρα συγχρωτιστικαν 21.000 άτομα στο ένα στάδιο και 5.000 στο άλλο.
Το ανθρώπινο είδος Δεν έχει καμία ελπίδα με τέτοιους ηλίθιους.