Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Τρεις αιμοκαθάρσεις με πυρετό μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και δεν το κατάλαβε κανείς

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Τα κρούσματα και οι τραγικοί θάνατοι που συνέβησαν σε δύο εστίες διασποράς του κορωνοϊού, έφεραν την εισαγγελική έρευνα στο κατώφλι των δύο ιδιωτικών κλινικών.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών θα αποκαλύψει τυχόν μοιραία λάθη, παραλείψεις και πλημμελή τήρηση των μέτρων ασφαλείας έναντι του κορωνοϊού, που έθεσαν σε κίνδυνο και οδήγησαν στο θάνατο ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι πληροφορίες μιλούν για δεκάδες προσβεβλημένους ανθρώπους, μεταξύ αυτών γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς, αλλά και τρεις θανάτους ασθενών.

Το “κακό” έγινε, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, σε δύο περιπτώσεις επιδημίας σε χώρους “όπου δεν υπήρξε η αντίστοιχη επαγρύπνηση, που θα περιμέναμε από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς”.

Και πράγματι, οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται στο φως μιλούν για αμέλεια, ή υποεκτίμηση των πραγματικών περιστατικών.

Κορωνοϊός: Ο ασθενής κυκλοφορούσε στην κλινική χωρίς μέτρα για COVID-19, ενώ είχε συμπτώματα

Ο πρώτος ασθενής που νόσησε από COVID-19 και μετέφερε τη νόσο στους υπόλοιπους ασθενείς ήταν νεφροπαθής, ο οποίος έκανε αιμοκάθαρση στην κλινική "Ταξιάρχαι" - εστία του ιού, στο Περιστέρι.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο ασθενής βρέθηκε πολλές φορές στην κλινική για αιμοκάθαρση, έχοντας συμπτώματα της νόσου και κακή κλινική εικόνα, όμως, κανένας από το υγειονομικό προσωπικό δεν το αντιλήφθηκε. Συγκεκριμένα ο ασθενής επισκέφθηκε τρεις φορές τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (Μ.Τρίτη, Μ.Πέμπτη και Μ.Σάββατο) έχοντας υψηλό πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Παρά το γεγονός ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας για την προστασία των ασθενών και τη αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού από τον Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ, προβλέπει στενό έλεγχο της υγείας των νεφροπαθών που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, τακτική θερμομέτρηση τους, αλλά και διαρκή επιφυλακή του προσωπικού για τυχόν συμπτώματα, ο ασθενής διέφυγε της ιατρικής επιτήρησης, άγνωστο για ποιο λόγο. Έτσι, δεν απομονώθηκε από την Μεγάλη Τρίτη, δηλαδή την πρώτη μέρα που βρέθηκε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, έχοντας συμπτώματα της νόσου.

Το Μεγάλο Σάββατο, όπου πλέον ο ασθενής ήταν φοβερά καταβεβλημένος, υποβλήθηκε σε ακτινογραφία θώρακος, όπου εκεί αποκαλύφθηκε το σοβαρό πρόβλημα που είχε υποστεί στους πνεύμονές του από τη νόσο COVID-19. Τελικά διακομίστηκε στο νοσοκομείο αναφοράς Θριάσιο, όπου και νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Από τους συνασθενείς του, νεφροπαθείς (ομάδα από τις πιο ευάλωτες στη νόσο COVID-19), τρεις έχουν διακομιστεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο αναφοράς "Αττικόν" και ακόμη δύο στο νοσοκομείο αναφοράς ΝΙΜΙΤΣ, στο οποίο λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για ασθενείς με κορωνοϊό.

Δυστυχώς, όμως, ο ένας από αυτούς, ένας ηλικιωμένος άνδρας 87 ετών, κατέληξε το απόγευμα της Πέμπτης.


Κορωνοϊός: Τι προβλέπει ο ΕΟΔΥ για την αιμοκάθαρση στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού

Οι εισαγγελικές αρχές καλούνται τώρα να διερευνήσουν, ποια από τα μέτρα που επιβάλλει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση σε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, δεν τηρήθηκαν και θα επιβάλλουν τις απαιτούμενες κυρώσεις.

Αν οι υπεύθυνοι παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του κορωνοϊού βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, αντιμετωπίζουν από ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, έως και ισόβια κάθειρξη, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ρητά στις οδηγίες του, πάντως, ότι “οι υπεύθυνοι της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) θα πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας όλων των εμπλεκόμενων (ασθενών, προσωπικού, επισκεπτών κλπ) και ιδιαίτερα για συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα”.

Συγκεκριμένα για την αιμοκάθαρση συμπτωματικού ασθενούς ο ΕΟΔΥ, επιβάλλει τα εξής:
Να υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης με πόρτα που να κλείνει (αν είναι εφικτό).
Εναλλακτικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο χώρος απομόνωσης για ασθενείς με αιματογενώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Hepatitis B isolation box).
Σε περίπτωση που ούτε αυτό είναι εφικτό ο ασθενής μπορεί να τοποθετηθεί σε όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένο χώρο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και η απόσταση μεταξύ συμπτωματικού ασθενή και των υπολοίπων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις (ο συμπτωματικός ασθενής φορά απλή χειρουργική μάσκα).
Σε άλλη περίπτωση ο συμπτωματικός ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση μετά τη αποχώρηση όλων των υπόλοιπων ασθενών από τη ΜΤΝ (τελευταίος).

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το προσωπικό που ασχολείται με τον ύποπτο ασθενή για COVID-19 πρέπει να είναι καθορισμένο, έτσι ώστε να μην εμπλακούν στη φροντίδα του ασθενούς και άλλοι επαγγελματίες υγείας.

Εκ του αποτελέσματος, αφού μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό 28 άτομα συνολικά, όλοι οι συνασθενείς (13) του αρχικού αρρώστου, αλλά και 11 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό, προκύπτει ότι έγιναν σοβαρά λάθη.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γιώργος Μόσιος, διευθυντής της Παθολογικής της Κλινικής Ταξιάρχαι, δήλωσε ότι έγιναν όλες οι εξετάσεις και τον πλήρη έλεγχο έχει ο Σωτήρης Τσιόδρας καθώς μετέβη εκεί με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πρόσθεσε, δε, ότι "και εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και έχουν ενημερωθεί έτσι ώστε να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα”.

Οι 20 ώρες της αγωνίας του Τσιόδρα και του Χαρδαλιά

Η ιχνηλάτηση των περιστατικών από τον ΕΟΔΥ κράτησε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, με παρόντες τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Οι δύο άνδρες που επιτηρούν από την αρχή την πανδημία και ελέγχουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δήλωσαν σε αυστηρούς τόνους, ότι υπήρξαν λάθη και δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι οι υπεύθυνοι της δομής θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά: “Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων σε όσους διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα γίνουν. Οφείλουν οι υπεύθυνοι να εφαρμόζουν κάθε πρωτόκολλο. Οι σχέση ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη", τόνισε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, επισήμανε τον κίνδυνο από απρόσεκτες συμπεριφορές σε υγειονομικούς χώρους: “Συστήνεται αυξημένη επαγρύπνηση από τους υγειονομικούς, για να αναγνωριστούν ύποπτα περιστατικά. Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε εστιακές αναζωπυρώσεις. Εάν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα ησυχάσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου