Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Σύγχυση με 2 περιστατικά covid-19 στην Κρήτη

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Αναστάτωση και σύγχυση επικρατεί στην Κρήτη με 2 περιστατικά Covid-19, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χανίων. Και οι δύο ασθενείς επισκέφθηκαν την καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού Ηρακλείου, ενώ στον έναν βγήκε αρνητικός ο δεύτερος μοριακός έλεγχος, επιτείνοντας τη σύγχυση.

Όπως προκύπτει από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Διευθύντριας πνευμονολόγου και υπεύθυνης της κλινικής Covid στα Χανιά, κας Αγγελικής Δαμιανάκη, πρόκειται για 2 ηλικιωμένους έναν 87χρονο κι έναν 76χρονο, με υποκείμενα νοσήματα, που βρέθηκαν θετικοί για τον κοροναϊό με τη μέθοδο RT-PCR σε ρινοφαρυγγικό επίχρισμα.

Ακόμη, η γιατρός επιβεβαιώνει ότι οι δύο ασθενείς είχαν μόνο ένα κοινό σημείο: επισκέφθηκαν τις προηγούμενες μέρες την καρδιολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, ο ένας ως ασθενής και ο δεύτερος συνόδευε την ασθενή σύζυγό του. Οι επισκέψεις αυτές είχαν χρονική διαφορά μόνο μιας μέρας. Γι’ αυτό το λόγο, ήδη οι επιτροπές δημόσιας υγείας ιχνηλατούν τις επαφές των ασθενών σε ΠΑΓΝΗ και Χανιά και μέχρι στιγμής όλοι βρέθηκαν αρνητικοί στον κοροναϊό.

Στο μεταξύ, υπήρξε σύγχυση όταν ένα δεύτερο δείγμα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος στον 87χρονο βρέθηκε αρνητικόγια τον κοροναϊό και πολλοί έσπευσαν να πουν ότι τελικά ο ασθενής δεν είχε τη νόσο.

Η κα Δαμιανάκη ξεκαθαρίζει ότι ο ασθενής πάσχει από covid-19 και το δείγμα ήταν ψευδώς αρνητικό είτε λόγω του ότι το υλικό που ελήφθη προς εξέταση δεν ήταν ικανοποιητικό, είτε ότι ο ιός έχει κατέβει προς το κατώτερο αναπνευστικό, οπότε δεν φάνηκε στο ρινοφαρυγγικο υλικό ή ακόμη ο ασθενής είχε πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, που σημαίνει ότι η νόσος βρίσκεται σε αποδρομή.

Τέλος, τονίζει ότι και οι δύο ασθενείς παρακολουθούνται στενά και καταλήγει λέγοντας ότι ο ιός παραμένει εδώ και τώρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί για την τήρησή των κανόνων υγιεινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου