Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Κορονοϊός: Πονοκέφαλος οι τουρίστες χωρίς τεστ και καραντίνα στα νησιά – Γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για τους ειδικούς η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει η χώρα για τους τουρίστες το καλοκαίρι, χωρίς όμως αυτοί να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο ή σε καραντίνα.

Η απόφαση αυτή βέβαια ελήφθη καθώς δεν υπήρξε και κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τεστ στα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται όσοι μετακινούνται στις χώρες. Δείτε ΕΔΩ τι ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης για τους ελέγχους: «Θεοχάρης για τουρισμό: Κανένα τεστ & καμία καραντίνα για τους τουρίστες»

Από την άλλη η αρχική σκέψη της ελληνικής κυβέρνησης να έρχονται οι τουρίστες έχοντας υποβληθεί υποχρεωτικά σε τεστ από τη χώρα που ξεκινούν το ταξίδι τους, έπεσε στο κενό, περιγράφουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη του HealthReport.gr.

Και αυτό διότι στην περίπτωση αυτή οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών θα απαιτούσαν και από εμάς κατά την επιστροφή των τουριστών στις πατρίδες τους να υποβληθούν σε νέο τεστ επί ελληνικού εδάφους, ώστε να επιστρέφουν χωρίς τον φόβο του κορονοϊού.

Κάτι όμως στο οποίο δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί η χώρα μας, τόσο οικονομικά όσο και σχετικά με τις υποδομές, καθώς δεν διαθέτουμε τα αντίστοιχα εργαστήρια για να διεξάγονται τεστ για τον κορονοϊό σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Παρ’ αυτά κάποια τεστ θα πραγματοποιούνται αλλά μόνο δειγματοληπτικά και κυρίως για επιδημιολογικούς λόγους.

Η προετοιμασία

Γι αυτό και επιχειρείται να προετοιμασθεί η χώρα για την πιθανή δεύτερη φάση της επιδημίας επί ελληνικού εδάφους καθώς η πρώτη φάση του κορονοϊού στην Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρωθεί όπως δήλωσε και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η προετοιμασία των μονάδων υγείας στα νησιά και κυρίως στα μεγάλα, αποτελεί ένα στοίχημα προς ώρας αφού τα περισσότερα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν γίνει ορθή διαχείριση των πιθανών περιστατικών μέσα στο καλοκαίρι, η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει και στο δεύτερο κύμα. Αρκεί όμως να υπάρχει ετοιμότητα και να μεταφέρονται άμεσα τα πιθανά κρούσματα σε Μονάδες Υγείας ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός και στις μικρές νησιωτικές κουκίδες μας, περιγράφει υψηλόβαθμο στέλεχος στο HealthReport.gr.

Πάντως η απόφαση να μην υποβάλλονται σε τεστ οι τουρίστες αλλά ούτε σε καραντίνα προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων σε πολλούς, με τα social media να παίρνουν φωτιά κυρίως επειδή οι Έλληνες έμειναν σπίτι σε καραντίνα για δύο μήνες σε αντίθεση με ότι θα συμβεί με τους ξένους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου