Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Επιστολή ΙΣΘ προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ



Θεσσαλονίκη, 28 Μαϊου 2020 
Αρ. Πρωτ. 3433/Γ


Προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ
κ. Β. Πλαγιανάκο

Κοινοποίηση:
Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Ιατρικοί Σύλλογοι

Αξιότιμε κ. πρόεδρε,

Με μεγάλη έκπληξη οι συνάδελφοι γιατροί σε όλη τη χώρα,στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, έλαβαν μια επιστολή ανάλυσης της συνταγογράφησης από το κέντρο μηχανογραφικής επεξεργασίας συνταγών του ΕΟΠΠΥ.

Σε μια εποχή που μόλις η χώρα μας με πρωταγωνιστές τους γιατρούς έχει αντιμετωπίσει το πρώτο κύμα του κορωνοιού, τέτοιες αιφνιδιαστικές και αναιτιολόγητες ενέργειες είναι καταδικαστέες.

Η άσκηση της ιατρικής διέπεται από συγκεκριμένους νόμους και κανόνες της ιατρικής επιστήμης και δεοντολογίας οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται υπό τον φόβο των στατιστικών δεδομένων.

Οι ασθένειες και οι ασθενείς, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν δεν μπορεί να τίθεται στην προκρούστια κλίνη, καθώς η επιλογή της κατάλληλης και αποτελεσματικής θεραπείας πρέπει να είναι απαύγασμα της επιστημονικής κατάρτισης του θεραπευτή γιατρού.

Εύλογα λοιπόν, όλοι οι παραλήπτες γιατροί,αναρωτιόμαστε σε τι αποσκοπούσε η αποστολή των συγκεκριμένων στατιστικών συνταγογράφησης και η σύγκρισή τους με τους μέσους όρους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καταδικάσει εγκαίρως και καταδικάζει κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της συνταγογράφησης των γιατρών, καθώς η όποια τέτοια απόπειρα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θεωρεί απαράδεκτο το νομοθετικό πλαίσιο, κάτω από το οποίο η συνταγογράφηση και θεραπεία των ασθενών μετατρέπονται σε στατιστικό μέγεθος.

Ζητούμε άμεσα απόσυρση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει ολοκλήρωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων με επιστημονικά κριτήρια.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Νίτσας Νικόλαος
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
 
Η Γεν. Γραμματέας
Dr. Χατζηδημητρίου Μαρία
Βιοπαθολόγος

2 σχόλια:

  1. θα πρεπει ολοι οι συλλογοι να στηριξουν αυτη τη θεση.οικογενειακος ιατρος(σωστα ομως),κοφτες στα φαρμακα ανα ειδικοτητα και στα πρωτοκολλα(τα οποια ειναι της πλακας),32 τουλαχιστο δισκια ανα κουτι,κανενα φαρμακο(αντιβιωσεις,εισπνοες κλπ)χωρις συνταγη απο τα φαρμακεια.και τελικα δε μπορω να καταλαβω γιατι οι ανασφαλιστοι να εχουν τις ιδιες παροχες με τους ασφαλισμενους.αλλο απορος αλλο ανασφαλιστος.γνωριζω ανασφαλιστους ευπορους και με ιδιωτικη ασφαλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανενα απολυτως προβλημα.Αν υπερβει ο γιατρος το οριο συνταγογραφησης ,δινει στον ασθενη λευκη συνταγη και ας τρεξει ο ασθενης να τα βρει με το ταμειο του.Δεν μας απασχολει αν και ποτε θα προμηθευθει τα φαρμακα του ο ασθενης .Το καθηκον μας ειναι να δινουμε τη σωστη θεραπευτικη αγωγη .Βεβαια δεν περιμενω να γινει αυτο αντιληπτο απο τους συλλογους μας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή