Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Νέα εγκύκλιος για τα χειρουργεία σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία


Ποιοι δεν θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό οταν πηγαίνουν για επεβάσεις στα νοσοκομεία - Τι θα γίνει με τους ογκολογικούς ασθενείς

Νέες οδηγίες για τις χειρουργικές επεμβάσεις τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στις ιδιωτικές κλινικές απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Με την εγκύκλιο καθορίζεται επ ακριβώς πότε οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό αφού υπάρχουν και επεμβατικές διαδικασίες στις οποίες ο εργαστηριακός έλεγχος δεν είναι απαραίτητος.

Πάντως αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί το κόστος του τεστ στις ιδιωτικές κλινικές καθώς το επωμίζεται πλήρως ο ασθενής αφού ο ΕΟΠΥΥ ακόμη δεν έχει προβεί σε κάλυψη του κόστους παρά τις τοποθετήσεις του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Ίσως όχι τυχαία καθώς ενώ αρχικά ο κ.Κοντοζαμάνης είχε δηλώσει ότι θα καλυφθεί το κόστος του τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, λίγα 24ωρα μετά έκανε νέες δηλώσεις στις οποίες ανέφερε ακριβώς το αντίθετο γεγονός που προκάλεσε σύγχυση στους ασθενείς. 

Συγκεκριμένα ο κ.Κοντοζαμάνης στις δεύτερες τοποθετήσεις του σημείωσε - μόλις πριν δύο ημέρες- ότι όποιος θέλει να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να αναζητήσει δημόσια δομή για να κάνει δωρεάν το τεστ, αποφεύγοντας να επαναλάβει ότι θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι πάσχοντες που θέλουν να χειρουργθούν θα πρέπει να μπουνε σε διαδικασία ανεύρεσης δημόσιας μονάδες για να εξετασθούν, ενώ την ίδια ώρα τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υποβάλλουν σε τεστ μόνο όσους έχουν έντονα συμπτώματα.

Με βάση τη νέα εγκύκλιο προβέπεται:

Σε συνέχεια του αρ. πρωτ. 455/29-04-2020 εγγράφου του Υφυπουργού Υγείας με θέμα: «Σταδιακή επαναλειτουργία και προγραμματισμός των τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας», σας ενημερώνουμε ότι :

Σχετικά με την διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης , ξενώνες κλπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.
Α)Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019. Β) Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.
Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.
Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου