Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Κορονοϊός: Οι καθυστερήσεις στα τεστ των μικρών νησιών και η 48ωρη αναμονή των τουριστών χωρίς καραντίνα

Έντονη ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων για την πιθανότητα να αυξηθούν σημαντικά τα εισαγόμενα κρούσματα από τις εισόδους της χώρας τις επόμενες εβδομάδες.
Το τουριστικό κύμα άλλωστε από την πρώτη στιγμή είχε υπολογιστεί ότι θα έφερνε μαζί του και κρούσματα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει φθάσει ακόμη μεγάλος όγκος τουριστών.

Βέβαια οι ειδικοί είναι συνεχώς σε ετοιμότητα ώστε αν χρειαστεί να αυξήσουν τα μέτρα προστασίας. Προς ώρας αυξάνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορά μας έπειτα από σχετικές εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής του υπουργείου υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τι εισηγήθηκε στην κυβέρνηση: «Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Απαγορεύονται τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου- Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα»


Αυτό που θεωρείται βέβαιο- παρότι οι πολίτες εκφράζουν σχετικές ανησυχίες- είναι ότι δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί ένα νέο γενικό lockdown σε όλη τη χώρα. Ωστόσο τοπικά είναι πιθανό.

Αγκάθι τα αεροδρόμια

Όμως τα αεροδρόμια εξακολουθούν να αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για τους επιστήμονες. Ειδικά στα αεροδρόμια των μικρών νησιών φαίνεται ότι τα μέτρα ελέγχου είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμοστούν. Κι αυτό διότι οι εργαστηριακοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται είναι εξαιρετικά περιορισμένοι εξαιτίας του υψηλού κόστους. Διαβάστε ΕΔΩ πόσα τεστ γίνονται σε κάθε νησί: “Κορονοϊός: Πόσα τεστ θα γίνονται σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς”

Όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί.

Σε αρκετά νησιά, όταν λαμβάνονται πολλά δείγματα από τα αεροδρόμια και αυτά δεν μπορούν να εξετασθούν στις τοπικές μονάδες υγείας, που ούτως ή άλλως δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες, τότε αποστέλλονται στην Αθήνα.

Όμως στην περίπτωση αυτή για τα αποτελέσματα απαιτούνται περίπου 48 ώρες σημειώνουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr. Εξάλλου η μεταφορά των δειγμάτων από τα νησιά στην πρωτεύουσα είναι έτσι κι αλλιώς μία χρονοβόρος διαδικασία. Και εκεί ξεκινά το πρόβλημα.

Ενώ οι τουρίστες θεωρητικά μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να είναι περιορισμένοι στα καταλύματα τους, εκείνοι κινούνται κανονικά στις νησιωτικές περιοχές όπου έχουν μεταβεί για διακοπές, για 48 ώρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Άλλωστε πως θα μπορούσαν να περιοριστούν στα ξενοδοχεία τους ή σε άλλα καταλύματα όταν βρίσκονται για ολιγοήμερες διακοπές και χωρίς μάλιστα να υπάρχει και το απαραίτητο προσωπικό στα ελεγκτικά όργανα.

Συνέπεια όμως είναι να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού εάν ανάμεσα τους υπάρχει θετικό κρούσμα.

Να σημειωθεί πάντως πως με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και όχι μόνο σε αυτό της Αθήνας όπου τηρείται ένα μαθηματικό μοντέλο για τον εργαστηριακό έλεγχο των επισκεπτών.
Το τσουχτερό κόστος

Βέβαια το κόστος για την αύξηση των τεστ στους χιλιάδες τουρίστες που φθάνουν στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλό. Να σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις φέτος αναμένονται κοντά στα 5 εκατ. τουρίστες ενώ στο καλύτερο σενάριο κοντά στα 10 εκατομμύρια.
Το καλύτερο σενάριο πάντως δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, αφού μέχρι στιγμής τα δείγματα από τις επισκέψεις δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά.

Να σημειωθεί ότι την περυσινή χρονιά είχαν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά 33 εκατομμύρια τουρίστες. Με βάση το ρεπορτάζ του HealthReport.gr κάθε δείγμα που λαμβάνεται από τις αρχές και αποστέλλεται για εργαστηριακό έλεγχο σε δημόσιες δομές, κοστίζει στο ελληνικό κράτος από 12 έως 15 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αποστολής και την απόσταση. Στην περίπτωση αυτή εάν γίνονταν τεστ στα περίπου 5 εκατομμύρια των τουριστών που μπορεί να φθάσουν για διακοπές στην Ελλάδα, το κόστος θα άγγιζε τουλάχιστον τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου