Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Κώστας Μάρκου μετά την άσεμνη συμπεριφορά του μέσα στη Βουλή που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων αλλά και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) στο οποίο παραμένει πρόεδρος.
Να υπενθυμιστεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ζητήσει την παραίτηση του Κ.Μάρκου μετά την εκλογή του στη Βουλή, ενώ την απομάκρυνσή του από τη θέση είχε ζητήσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ομόφωνη απόφαση, δεδομένου ότι ως Πρόεδρος του ΚΕΣΥ ο κ.Μάρκου συμμετέχει και στο πειθαρχικό όργανο ελέγχου των γιατρών του ΕΣΥ.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επισπεύδει τη κατάργηση του ΚΕΣΥ. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Υπουργείο Υγείας: Προς κατάργηση το ΚΕΣΥ – Όλες οι πληροφορίες»
Ο κ.Μάρκου με ανακοίνωσή του πάντως επιχειρεί να δικαιολογήσει τη στάση του στη βουλή, λέγοντας ότι προκλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ίδος απολογείται για τη συμπεριφορά του. Όπως αναφέρει: «Η κυβέρνηση ανήγγειλε δια του εκπροσώπου της την κατάργηση του ΚΕΣΥ. Ως πρόφαση χρησιμοποίησε το πρόσφατο επεισόδιο που συμμετείχα στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κατάργηση του ΚΕΣΥ έτσι και αλλιώς προαλείφετο για τον Σεπτέμβριο.
Δυο λόγια για το επεισόδιο. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ με πρόσβαλε βάναυσα, παρατεταμένα και αναιτιολόγητα εις επήκοον πολλών βουλευτών ως «διαπλεκόμενο, βουτηγμένο στη λάσπη και ότι έχει ράμματα για τη γούνα μου». Αντέδρασα έντονα ως όφειλα. Αναγνωρίζω ότι η ένταση, η δικαιολογημένη αγανάκτηση και η χειρονομία μου έδωσε αφορμές για ερμηνείες που δεν ήταν στην πρόθεση μου. Ουδέποτε όμως παρεκτράπην λεκτικά. Σε κάθε περίπτωση απολογούμαι για την έλλειψη ψυχραιμίας που επέδειξα».
Όχι στη κατάργηση του ΚΕΣΥ
Σε ότι αφορά στο ΚΕΣΥ ο κ.Μάρκου αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Συγκροτήθηκε το 1983 και αποτελεί επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας. Τον Μάρτιο 2019 ανανεώθηκε η αποστολή του.
O ρόλος του είναι καθαρά τεχνοκρατικός και στις εισηγήσεις του δεν πρυτανεύουν κομματικές πεποιθήσεις. Ο Πρόεδρος του εκλέγεται με 3ετή θητεία από εκπροσώπους θεσμικών φορέων μετά από πρόταση του Υπουργού και η θέση του είναι άμισθη. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι Υπουργοί και τα κόμματα εναλλάσσονταν χωρίς ποτέ να διακοπεί η θητεία κανενός Προέδρου.
Χαρακτηριστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ανέλαβε τον Ιανουάριο 2015 λειτούργησε με τον υπάρχοντα Πρόεδρο, τέως βουλευτή και Υπουργό της ΝΔ, για 1 χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας του. Η θητεία μας χαρακτηρίστηκε κατά κοινή ομολογία από αναβάθμιση του ρόλου του που δεν είχε χαρακτηριστικά κομματικού υποκειμενισμού. Αμέσως με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, τον Ιούλιο 2019, τόσο ο Υπουργός κ. Κικίλιας όσο και ο Υφυπουργός Κ. Κοντοζαμάνης μου ζήτησαν να παραιτηθώ.
Η θέση μου ήταν ότι έχω παραδώσει ένα συγκεκριμένο έργο στο Υπουργείο, αποτέλεσμα πολύχρονης εργασίας 650 έγκριτων γιατρών, αναμένω την αξιολόγηση του και ακολούθως θα τους διευκολύνω με την παραίτηση μου. Η απάντηση τους ήταν ότι «τότε θα καταργήσουμε το ΚΕΣΥ».
Έκτοτε αναμένοντας την προαναγγελθείσα κατάργηση του ΚΕΣΥ διεκπεραιώσαμε τις υποχρεώσεις μας, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου λειτουργικά υπονόμευε τις εργασίες μας αλλά και, το χειρότερο, δεν ανταποκρινόταν σε βασικές τεχνοκρατικές διεκπεραιώσεις εισηγήσεων κομβικών ζητημάτων. Περισσότερα επ` αυτών θα παρουσιάσω κατά τη συζήτηση του Ν/Σ στην Ολομέλεια.
Κατόπιν όλων αυτών με δεδομένο ότι το ανανεωμένο ΚΕΣΥ σε αυτή τη φάση έχει τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί στην αποστολή του, καλώ την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην καταργήσει το ΚΕΣΥ, να δείξει ότι θα σεβαστεί και θα αξιοποιήσει το μόχθο εκατοντάδων επιστημόνων και εγώ, όπως από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει, προτίθεμαι να παραιτηθώ άμεσα.
Συμπερασματικά, η αναγγελθείσα διάλυση του ΚΕΣΥ είναι πολιτική επιλογή κομματοκρατίας με προφανείς ολέθριες συνέπειες στο σύστημα Υγείας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου