Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA
Επιστήμονες εξέτασαν τα συμπτώματα 2.600 ασθενών. Ανακάλυψαν ότι ήταν διαφορετικά την 5η μέρα της λοίμωξης. Η βαρύτητα της λοίμωξης εξαρτιόταν από τον συνδυασμό συμπτωμάτων που είχαν οι ασθενείς.
Είναι πλέον καλά γνωστό ότι ο κορονοϊός Covid-19 δεν προσβάλλει όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Άλλοι αρρωσταίνουν βαριά και άλλοι όχι, κάποιοι έχουν πυρετό και άλλοι διάρροια. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει πως αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει μία νόσος Covid-19, αλλά 6 διαφορετικοί υπότυποί της!
Οι υπότυποι αυτοί έχουν ξεχωριστή βαρύτητα και ανάγκη για υποστήριξη της αναπνοής στη διάρκεια της νοσηλείας, λένε οι ερευνητές.
Βήχας, πυρετός και απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) είναι τα συμπτώματα που συχνότερα προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα, όπως πονοκέφαλος, μυαλγίες, κόπωση, ανορεξία κ.λπ.
Στη σχετική μελέτη, βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 1.600 ανθρώπους που ανέφεραν τα συμπτώματά τους σε μία εφαρμογή. Οι έξι ομάδες συμπτωμάτων και ταυτοχρόνως υπότυποι της νόσου Covid-19 που ξεχώρισαν είναι:
Λοίμωξη με συμπτώματα γρίπης, αλλά χωρίς πυρετό. Στον τύπο αυτό οι ασθενείς έχουν πονοκέφαλο, ανοσμία, μυαλγίες (πόνοι στους μυς), βήχα, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος.
Λοίμωξη με συμπτώματα γρίπης, με πυρετό. Οι ασθενείς έχουν πονοκέφαλο, ανοσμία, βήχα, πονόλαιμο, βραχνάδα φωνής, πυρετό, ανορεξία.
Λοίμωξη με γαστρεντερικά συμπτώματα. Προκαλεί πονοκέφαλο, ανοσμία, ανορεξία, διάρροια, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος, αλλά όχι βήχα.
Σοβαρή λοίμωξη επιπέδου 1. Προκαλεί πονοκέφαλο, ανοσμία, βήχα, πυρετό, βραχνάδα φωνής, πόνο στο στήθος, κόπωση
Σοβαρή λοίμωξη επιπέδου 2, με σύγχυση. Προκαλεί πονοκέφαλο, ανοσμία, ανορεξία, βήχα, πυρετό, βραχνάδα φωνής, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος, κόπωση, νοητική σύγχυση, μυαλγίες
Σοβαρή λοίμωξη επιπέδου 3, με γαστρεντερική εμπλοκή. Προκαλεί πονοκέφαλο, ανοσμία, ανορεξία, βήχα, πυρετό, βραχνάδα φωνής, πονόλαιμο, πόνο στο στήθος, κόπωση, πνευματική σύγχυση, μυαλγίες, δύσπνοια, διάρροια, πόνο στην κοιλιά.
Ανάλογα με τη βαρύτητα
Η ταξινόμηση αυτή είναι κατά σειρά σοβαρότητας. Οι τρεις τελευταίοι υπότυποι αφορούν την πιο σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, επισήμαναν οι ερευνητές. Το ποσοστό των ατόμων με σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, οι οποίοι χρειάσθηκαν υποβοήθηση της αναπνοής ήταν 9-20%. Αντίστοιχα, στους ασθενείς με ήπια συμπτώματα ήταν 2-3%.
Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν τα πιο ήπια συμπτώματα ήταν μόλις 16%.
Με τη βοήθεια αυτών των συμπτωμάτων, το σωματικό βάρος και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο. Το μοντέλο αυτό υπολογίζει ποιοι ασθενείς θα χρειασθούν νοσηλεία και υποστήριξη της αναπνοής.
«Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη φροντίδα και παρακολούθηση των ασθενών που είναι πιο ευάλωτοι για σοβαρή νόσο Covid-19», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Claire Steves, λέκτορας Γηριατρικής στο King's College London.
«Αν μπορούμε να προβλέψουμε από την πέμπτη μέρα της λοίμωξης ποιοι ασθενείς θα είναι πιο άρρωστοι, θα μπορούμε να παρέμβουμε. Η έγκαιρη παρέμβαση θα μπορεί να αποτρέψει τη νοσηλεία και να σώσει ζωές», πρόσθεσε.
Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει αναρτηθεί στον σέρβερ επιστημών Υγείας medrxiv.a
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου