Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Εμβόλια: Χάρη σε αυτά "ξεχάσαμε" σοβαρά νοσήματα



"Τα εμβόλια είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της Ιατρικής, γιατί χάρη σε αυτά "ξεχάσαμε” πολλές σοβαρές ασθένειες, που κόστισαν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές στο παρελθόν". Σε αυτή τη φράση του Καθηγητή Παιδιατρικής & Επιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη συνοψίζεται το κεντρικό μήνυμα της διαδικτυακής εκδήλωσης (webinar) με θέμα "Η αξία του εμβολιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής", που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία" (www.karkinaki.gr), με επιστημονικό συνεργάτη το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (www.cleoresearch.org).
Capital.gr

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Δρ. Θεοκλής Ζαούτης, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine και Διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια (CHOP), και η Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρος – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός Υπότροφος Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ) στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων "ΕΛΠΙΔΑ – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη". Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Γιάννης Λιάρος. 

Η κα Κατσιμπάρδη έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της ιστορίας των εμβολίων, εστιάζοντας στον πολύπλευρο ρόλο τους, καθώς όπως εξήγησε προστατεύουν όχι μόνο από τις συγκεκριμένες νόσους κατά των οποίων στοχεύουν, αλλά και από πλήθος παρενεργειών που η κάθε νόσος μπορεί να προκαλέσει. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επανάληψης του προγράμματος εμβολιασμών για τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους από καρκίνο, εξηγώντας πώς δίνονται οι σχετικές οδηγίες προς γονείς και παιδιάτρους από το Διατομεακό Ιατρείο της ΠΟΑιΜ, του οποίου η ίδια προΐσταται. Εξέφρασε, μάλιστα, τον προβληματισμό της για τις επιφυλάξεις σχετικά με τα εμβόλια, κυρίως από την πλευρά γονέων, σημειώνοντας ότι η απόφαση για τον εμβολιασμό του κάθε παιδιού είναι μεν ευθύνη των γονέων του αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η άποψη των γιατρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δρ. Ζαούτης επισήμανε τη σημασία των εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού, τονίζοντας ότι ειδικά στην παρούσα συγκυρία, της πανδημίας COVID-19, γίνεται πιο απαραίτητος από ποτέ για όλους και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου το προσεχές φθινόπωρο, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα υγείας έναντι σοβαρών παρενεργειών του νέου ιού.

Και οι δύο ομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στην αξία της πρόληψης για την υγεία και στο πλαίσιο αυτό τόνισαν τη σημασία του εμβολίου κατά του HPV, που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και κονδυλώματα, καθώς είναι το μόνο, προς το παρόν, εμβόλιο που προλαμβάνει μία μορφή καρκίνου. Μάλιστα ο Δρ. Ζαούτης ανέδειξε την ανάγκη το εμβόλιο να γίνεται και στα αγόρια, χρησιμοποιώντας ένα προσωπικό παράδειγμα, αφού όπως είπε ο ίδιος έχει εμβολιάσει τους δίδυμους γιους του. Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Λιάρος σημείωσε ότι στόχος της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ο εμβολιασμός και των αγοριών κατά του HPV. 

Οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν κυρίως από γονείς που παρακολούθησαν τη συζήτηση.

Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece και Roche και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία PHOCUS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου