Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Κάνοντας τον απολογισμό ενός χρόνου διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στην πανδημία, αλλά στα δύσκολα, αλλά επιτυχημένα μέτρα που -όπως τόνισε- έλαβε η χώρα μας για να την αντιμετωπίσει. Τι είπε για τα πανηγύρια και τη χαλάρωση των μέτρων.
«Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, πιο έτοιμοι από την πρώτη φορά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας ο πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Αναφόμενος στην πανδημία, τόνισε ότι η συνεχής αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας θα μας φέρει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο, επισήμανε: "Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση", συμπλήρωσε.
Είπε ακόμα ότι ελπίζει πως θα υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο δύσκολα περιστατικά και έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει και το πολυπόθητο, όπως ανέφερε, εμβόλιο.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ανησυχεί από την κοινωνική χαλάρωση που υπάρχει, αν και την θεωρεί αναμενόμενη.
"Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει και το έχω συζητήσει. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης και θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση (...). Όμως έχουμε μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι να φοράμε μάσκες και τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς αυτό".
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση.
Για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι ως χώρα τα διαχειριζόμαστε με επαγγελματισμό.
Για το αν θα ξαναζήσουμε γενικευμένη καραντίνα, διατύπωσε την εκτίμησή του ότι δεν θα χρειαστεί ξανά. "Όλοι έχουν καταλάβει ότι το κόστος δεν το αντέχει καμία οικονομία και έτσι αν χρειαστεί θα πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες", τόνισε.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε, επίσης, ότι έγιναν λάθη μέσα στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου