Συντάκτης: Virus
Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη εγκαίρως να συνδεθεί στον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας την Τρίτη στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας των κρατών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.
Κατά την σύνοδο οι Υπουργοί Υγείας συζήτησαν την πρόταση Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, την αναθεώρηση της Στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία παγκοσμίως, ενώ στο γεύμα συζήτησαν τις επόμενες προκλήσεις της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια κατά του COVID-19.
Στην ομιλία του ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η πανδημία COVID-19 λειτούργησε ως καταλύτης για τις ψηφιακές παρεμβάσεις στην υγεία και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας ανέπτυξε ψηφιακά εργαλεία όπως: το Εθνικό Μητρώο Aσθενών με COVID-19, το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών για τον COVID-19, την άυλη συνταγογράφηση, πύλες για την καθοδήγηση και υποστήριξη των πολιτών, ψηφιακές υποδομές για την διευκόλυνση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα ήταν ένα από τα πρώτα κράτη μέλη που έθεσε σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (DCC), καθώς και ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όσον αφορά την πρόταση Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων για την Υγεία, επισήμανε ότι αναμένεται να διασφαλίσει αφενός τον έλεγχο των πολιτών στα δεδομένα τους και να θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο με αξιόπιστους μηχανισμούς διακυβέρνησης της ΕΕ και των κρατών μελών και ένα ασφαλές περιβάλλον επεξεργασίας.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στην ετοιμότητα χώρας μας να συνδεθεί στο MyHealth.eu με στόχο τη διασυνοριακή ανταλλαγή των υπηρεσιών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συνοπτικού ιστορικού ασθενών, τόσο ως χώρα θεραπείας όσο και ως χώρα ασφάλισης και στην συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στο Ευρωπαϊκό έργο X-eHealth για τον ευρωπαϊκό μορφότυπο διασυνοριακής ανταλλαγής Ηλεκτρονικών Φακέλων Υγείας.
Σχετικά με την δευτερογενή χρήση ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας, ο υπουργός ανέφερε η ρύθμισή της αποτελεί εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα, λόγω κατακερματισμού, διαφορετικότητας και της μη διαλειτουργικότητας των συστημάτων των δεδομένων υγείας. Σημείωσε ότι ο προτεινόμενος κανονισμός θέτει πολύ υψηλά τον πήχη, επισημαίνοντας πως για την υλοποίηση του θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας ώστε η προσπάθεια να μην καταστεί εξουθενωτική για τα κράτη μέλη (λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά προϋπολογισμούς, ψηφιακή ετοιμότητα, κλπ.), υποστηρίζοντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξουν αυτό το ιστορικό βήμα προς την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη στην Ένωση και την ψηφιακή ενιαία αγορά.
Τον Υπουργό συνόδευε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Επίτροπος Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδη, η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC ) dr. Andrea Ammon καθώς και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ( EMA ) κα Emer Cooke. Όσον αφορά τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, ο Έλληνας υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη κοινών αποφάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευχαρίστησε την Επίτροπο Υγείας κ. Κυριακίδη για το έργο της.
Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα........ακόμη στα νοσοκομεία υπάρχουν οι γνωστοί κίτρινοι φάκελοι και οι μισοί ......λείπουν ....χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέτοιμη όπως στην Αττική οδό
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κυβερνηση Συριζα που ετοιμαζει ο κομισαριος μας θα ολοκληρωσει την προσπαθεια
ΑπάντησηΔιαγραφή