Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Τι φταίει και ξέφυγαν οι δαπάνες του φαρμάκου στα νοσοκομεία

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας του κορονοϊού εκτόξευσε τις δαπάνες του φαρμάκου στο ΕΣΥ, την ώρα που η χρηματοδότηση παραμένει στα ίδια επίπεδα. Συνέπεια, η τεράστια επιβάρυνση των φαρμακευτικών μέσω των αναγκαστικών επιστροφών (clawback) προκειμένου να καλυφθεί η "τρύπα" σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό για τα νοσοκομειακά φάρμακα.



Από 46,5% που ήταν το ποσοστό επιστροφών των επιχειρήσεων το 2019, εκτινάσσεται στο 61% φέτος (πρόβλεψη βασισμένη στο ότι η δαπάνη Ιαν.-Αυγ. 2022 είναι +12.5% έναντι αντίστοιχης περσινής περιόδου). Η συνολική δαπάνη φαρμάκου στα νοσοκομεία, από 959 εκατομμύρια το 2019- ήδη εκτός ορίου του προϋπολογισμού- σκαρφαλώνει φέτος στα 1,181 δισ., προκαλώντας ασφυξία στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά.

Η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές αποτυπώνεται σε επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προς τους αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, με τους οποίους ζητείται άμεσα συνάντηση.

Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταξύ των ετών 2019 - 2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1%. Η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος και με αφαίρεση των κλειστών προϋπολογισμών που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί μεταξύ των ετών 2019 - 2022 κατά 10,1%. Οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας μεταξύ των ετών 2019 - 2022 αυξάνονται κατά 61,4%.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ΣΦΕΕ, έχει επιδεινωθεί και το μέσο χρονικό διάστημα πληρωμών που ανέρχεται σε 10-12 μήνες.

Τι φταίει Το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος όσον αφορά το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της Covid-19 οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας (ιατρικοί επισκέπτες) είχαν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οπότε σύμφωνα με τις φαρμακευτικές δεν υπήρχε προκλητή ζήτηση.

"Στη περίοδο της Covid-19 αλλά ακόμη και σήμερα είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και κάθε είδους υπηρεσία που αυτά παρέχουν, και δεδομένου ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική, είναι προφανές πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι φυσική συνέπεια. Αντίθετα η Δημόσια χρηματοδότηση για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει σταθερή" σημειώνεται στην επιστολή.

"Η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πως. Αντίθετα, συνεχίζει να επαναπαύεται και να στηρίζεται στη χρηματοδότηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από την φαρμακοβιομηχανία κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Η φαρμακοβιομηχανία συνεχίζει να προμηθεύει τα νοσοκομεία με φάρμακα, ενώ γνωρίζει πως πάνω από τα μισά δεν θα πληρωθούν και για όσα εξ αυτών πληρώνονται, αυτό γίνεται με αυξανόμενη χρονική καθυστέρηση" καταλήγει ο ΣΦΕΕ.

1 σχόλιο:

  1. Γινεται πανηγυρι σπαταλης στα κρατικα νοσοκομεια ,το οποιο δεν μπορει να ελεγξει κανεις και δεν το επιθυμει αλλωστε .Αξιολογηση των παρεχομενων υπηρεσιων απο τα νοσοκομεια δεν υπαρχει ,ουτε των ιατρων του ΕΣΥ .Να μη μιλησουμε για τα φακελακια ,προκειμενου να υπερκερασθουν απιστευτες λιστες αναμονης ,που μπορουσαν και θα επρεπε να μην υπαρχουν .Η ελλειψη προσωπικου ,την οποια δεν κανει η κυβερνηση και οποτε γινεται ,οι αμοιβες ειναι τουλαχιστον απαξιωτικες ,ειναι επισης σοβαροτατο ζητημα .Ευτυχως οι νεοι γιατροι με σοβαροτητα και αισθημα ευθυνης ,απαξιωνουν τη μπανανια στην υγεια και σταδιοδρομουν στον πολιτισμενο κοσμο ,οπου οι αμοιβες δεν ειναι κουφια λογια ψευτικα και χειροκροτημα .Αξιζουν συγχαρητηριων και επιβραβευσης που προτιμουν τη χωρα μας μονο για διακοπες και οχι για εργασια .Φυσικα οι συλλογοι ,στο ιδιο εργο θεατες ,αγωνιζονται διακαως για τη διαιωνιση του ειδους τους εις βαρος μας ,με αφθονο αγωνιστικο εγχρωμο φωτογραφικο υλικο ,οπως παντα ,χωρις να μας ενοχλει καθολου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή