Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Υπουργείο Υγείας: Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για το ιδιωτικό έργο επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών – Τι προβλέπει

Υπουργείο Υγείας: Νέα διευκρινιστική εγκύκλιος για το ιδιωτικό έργο επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών – Τι προβλέπει

Το υπουργείο Υγείας δίνει πράσινο φως στους επικουρικούς και ειδικευόμενους γιατρούς να εργασθούν ιδιωτικά

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ιδιωτικό έργο θα μπορούν να ασκούν και οι επικουρικοί αλλά και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς βγαίνει η διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας που τους δίνει το πράσινο φως να εργαστούν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που προβλεπόταν στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και φέρνει την ισότητα στο ιατρικό σώμα που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να μπορούν όλοι οι γιατροί να εργάζονται και εκτός νοσοκομείων.

Η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος επρόκειτο να εκδοθεί πριν από τον Αύγουστο αλλά λόγω και των προβληματισμών που υπάρχουν στην ηγεσία του υπουργείου υγείας, φαίνεται ότι καθυστέρησε.

Άλλωστε η τροπολογία που είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση προέβλεπε ιδιωτικό έργο όχι μόνο για τους επικουρικούς γιατρούς αλλά και για τους ειδικευόμενους γιατρούς, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους, με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) να δηλώνει κάθετα αντίθετος σε μια τέτοια αλλαγή.

Το επιχείρημα του ΙΣΑ ήταν πως οι ειδικευόμενοι γιατροί όταν εργάζονται μέσα στις δημόσιες δομές θα πρέπει να είναι προσηλωμένοι στο έργο τους και την εκπαίδευσή τους και να μην απασχολούνται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του προώθησε τη σχετική ρύθμιση τονίζοντας ότι με την αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται η αρχή της ισονομίας ενώ μπορεί να προσελκύσει και περισσότερους γιατρούς στο ΕΣΥ.

Υπουργείο Υγείας: Που θα μπορούν να εργάζονται οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι γιατροί

Με βάση τις ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, οι επικουρικοί γιατροί θα μπορούν όπως και οι υπόλοιποι μόνιμοι συνάδελφοί τους:

-να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο,

-να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/ εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες,

-να εργάζονται σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας, υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται.

Η διευκρινιστική εγκύκλιος πάντως που πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο από το υπουργείο υγείας δεν έχει διαφοροποιήσεις για τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους γιατρούς σε σχέση με ότι ισχύει για το μόνιμο ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου