Iatropedia newsroom
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον αριθμό των σπασμένων οστών που περνούν απαρατήρητα όταν οι γιατροί αναλύουν ακτινογραφίες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και τη Φροντίδα (NICE) της Βρετανίας.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η έρευνα δείχνει ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής και θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση σε ό,τι αφορά τα κατάγματα, αποφορτίζοντας τους κλινικούς ιατρούς και μειώνοντας την ανάγκη για κάποια -τουλάχιστον- ραντεβού παρακολούθησης.
Τέσσερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να εξεταστούν για χρήση στα επείγοντα περιστατικά στην Αγγλία, ενώ συλλέγονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη της τεχνολογίας.
Η AI δεν θα εργάζεται μόνη της – κάθε εικόνα θα εξετάζεται και από επαγγελματία υγείας.
Σύμφωνα με το NICE, κατάγματα που περνούν απαρατήρητα υπάρχουν σε ένα 3%-10% των περιπτώσεων – είναι το πιο συχνό διαγνωστικό λάθος στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Και στο βρετανικό ΕΣΥ υπάρχει έλλειψη ειδικών ακτινολόγων και ακτινογράφων, με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας για τους υπάρχοντες να είναι τεράστιος.
Η λύση, σύμφωνα με το NICE, είναι να αξιοποιηθεί η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να εργαστεί παράλληλα με τους κλινικούς γιατρούς.
Σύμφωνα με τον Mark Chapman, διευθυντή τεχνολογίας υγείας στο NICE, αυτό θα κάνει τη δουλειά τους ευκολότερη.
«Αυτές οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης είναι ασφαλείς στη χρήση και μπορούν να εντοπίζουν κατάγματα τα οποία οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μην παρατηρήσουν, δεδομένης της πίεσης και των απαιτήσεων υπό τις οποίες εργάζονται οι επαγγελματικές αυτές ομάδες», ανέφερε στο BBC.
Ο ίδιος λέει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν ενδεχομένως τη διάγνωση και να μειώσουν τον αριθμό των ραντεβού παρακολούθησης που απαιτούνται λόγω ενός κατάγματος που δεν έγινε αντιληπτό κατά την αρχική αξιολόγηση.
Το NICE δήλωσε ότι είναι «απίθανο» η τεχνολογία να οδηγήσει σε αύξηση των εσφαλμένων διαγνώσεων ή των περιττών παραπομπών σε κλινικές καταγμάτων, επειδή τις ακτινογραφίες θα τις βλέπει πάντα και ακτινολόγος.
Η διαδικασία θα είναι καλύτερη από το να εξετάζει ένας κλινικός γιατρός τις εικόνες μόνος του, είπε.
Οι δυνατότητες χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη είναι τεράστιες.
Χρησιμοποιείται ήδη για να βοηθήσει στην ανίχνευση των πρώτων σημείων καρκίνου του μαστού στις μαστογραφίες, στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή αλλά και για να προβλέψει πότε θα συμβεί η επόμενη πανδημία.
Η διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο οδηγιών του NICE για την εν λόγω χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.
Φωτογραφία: iStock
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου