Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Υπό κατάρρευση ο ΕΟΠΥΥ, δημιουργεί μείζον πρόβλημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Υπό κατάρρευση είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς το υπουργείο έχει κάνει ουσιαστικά στάση πληρωμών: τα εργαστήρια έκλεισαν γιατί δεν... έχουν αντιδραστήρια, ελάχιστοι γιατροί έχουν συμβληθεί και άλλοι σταμάτησαν να πηγαίνουν στα ΚΑΠΗ, λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.

Οι εργαστηριακοί γιατροί σταματούν τις εξετάσεις επί πιστώσει γιατί είναι απλήρωτοι το ίδιο και οι φυσιοθεραπευτές από 17 Απριλίου Οι εργαστηριακοί γιατροί σε πανελλήνιο επίπεδο έχουν πάρει απόφαση να σταματήσουν να κάνουν εξετάσεις στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επί πιστώσει από τις 9 Απριλίου, γιατί είναι απλήρωτοι και δεν ξέρουν καν πως και πότε θα πληρωθούν. Και οι φυσιοθεραπευτές είναι απλήρωτοι και ενώ αρχικά είχαν αποφασίσει να σταματήσουν από χθες να δέχονται επί πιστώσει ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, τελικά για τυπικούς λόγους θα σταματήσουν από 17 Απριλίου.

Από την αρχή του χρόνου που ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, οι φυσιοθεραπευτές έκαναν δηλώσεις συνεργασίας μαζί του. Τρεις μήνες μετά και ακόμα δεν υπάρχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για να ξέρουν πως και πότε θα πληρώνονται και αυτό με ευθύνη της διοίκησης του Οργανισμού και συνακόλουθα του υπουργείου Υγείας.

Έτσι δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για τις φυσικοθεραπείες σε ασφαλισμένους που έχουν πραγματοποιήσει αυτό το τρίμηνο, ενώ υπάρχουν και παλαιότερες οφειλές ασφαλιστικών ταμείων προς αυτούς. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του περιφερειακού τμήματος Καβάλας – Δράμας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Αντώνης Τρέχας, στην Καβάλα είναι απλήρωτοι από τον ΟΠΑΔ από το περασμένο Ιούνιο και από τον ΟΑΕΕ όλο το 2011, ενώ σε άλλες περιοχές οι οφειλές είναι μεγαλύτερες.

Στοπ από τους φυσικοθεραπευτές

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Καβάλα πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στο διοικητήριο στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε όλη τη χώρα. Ο ΠΣΦ αποφάσισε να σταματήσουν να δέχονται τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επί πιστώσει από τη 2α Απριλίου. Όμως μας είπε ο πρόεδρος «δεν γνωρίζαμε πως έπρεπε να κάνουμε εξώδικο για την αναστολή, καθώς θα είχαμε νομικές κυρώσεις. Έτσι συντάξαμε το εξώδικο και συγκεντρώνουμε υπογραφές όλων των μελών μας στη χώρα και μεταθέσαμε τη κινητοποίηση για τις 17 Απριλίου. Τοπικά ήδη έχουμε! συγκεντρώσει τις υπογραφές των μελών και θα τις στείλουμε στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών για να τις αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ».

Στο μεταξύ και οι εργαστηριακοί γιατροί πήραν απόφαση να σταματήσουν να δέχονται παραπεμπτικά εξετάσεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, από τις 9 Απριλίου. Την απόφαση πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτών Πρωτοβάθμιας Υγείας (καλύπτει βιοπαθολόγους, ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς). Το σκηνικό είναι και εδώ το ίδιο.

Κάνουν έκπτωση στα χρέη τους

Από την αρχή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί έκαναν δήλωση συνεργασίας μαζί του. Όμως τρεις μήνες μετά δεν υπάρχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ με διάφορα προσχήματα τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και το υπουργείο κωλυσιεργούν και όχι μόνο δεν τους έχουν πληρώσει, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το σύστημα με το οποίο θα καταθέτουν τα παραπεμπτικά και θα πληρώνονται. Φυσικά υπάρχουν και παλαιότερες οφειλές ασφαλιστικών ταμείων προς τους εργαστηριακούς γιατρούς και αυτές είναι άγνωστο πότε και πως θα δοθούν. Όσον αφορά τη Κ! αβάλα οι εργαστηριακοί γιατροί είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2010. Επιπλέον το υπουργείο έχει αποφασίσει να κάνει έκπτωση στα ποσά που τους χρωστάει, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουν σε τι ποσοστό θα είναι η έκπτωση. Ακούγεται πως η έκπτωση θα είναι της τάξης του 10% έως 20%!!!

Εξαιτίας αυτής της στάσης πληρωμών και οι φυσιοθεραπευτές και οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και πολλοί κινδυνεύουν να βάλουν «λουκέτο». Στην ίδια μοίρα είναι και οι ιδιωτικές κλινικές που είναι απλήρωτες. Στη Καβάλα η στάση πληρωμών έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού την κλινική Ιπποκράτης και τη κλινική ΓΑΛΗΝΗ, με το προσωπικό να είναι απλήρωτο τρεις μήνες!

Ο Γρηγόρης Τσεκμέζογλου γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και εργαστηριακός γιατρός μας είπε πως χθες πληροφορήθηκε ότι θα δοθούν 100.000 ευρώ στη Καβάλα για να εξοφληθεί ένα μέρος των οφειλών του ΙΚΑ για τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Με αυτά θα πληρωθούν κλινικές, εργαστηριακοί γιατροί, φυσικοθεραπευτές… Φυσικά είναι κοροϊδία και αφορούν μόνο τις οφειλές του ΙΚΑ και όχι των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Αργά χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί να γίνει στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας σύσκεψη των εργαστηριακών γιατρών της περιοχής, για να αποφασίσουν τη στάση θα κρατήσουν.

evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου