Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Συνταγογράφηση με δραστική για όλα τα φάρμακα από σήμερα



Λειτουργεί  από σήμερα το διευρυμένο σύστημα ηλεκτρονικής  συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία σχεδόν σε όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Στη λίστα που εκδόθηκε από την ΗΔΙΚΑ και περιλαμβάνει 780 γενόσημα φάρμακα αναφέρεται η λιανική τιμή του φαρμάκου και η τιμή αναφοράς που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.


Δυστυχώς όμως για τους ασφαλισμένους σε αρκετές περιπτώσεις είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές της λιανικής τιμής από τις τιμές αναφοράς που θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη  για να πληρώνουν τη διαφορά κάνοντας τα φάρμακα σε κάποις περιπτώσεις ακριβότερα κατά 50%-60%.

Όπως λειτουργεί το σύστημα στο δελτίο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα αναγράφεται η δραστική ουσία και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου που κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να πάρει ο ασθενής,  όταν όμως θα εκτελεί τη συνταγή ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ζητάει από τον ασφαλισμένο να του καταβληθεί η διαφορά του τιμήματος.

Για αιφνιδιασμό κάνει λόγο το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Σε οδηγίες του ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αναφέρεται  πως «όσες ηλεκτρονικές συνταγές περιέχουν τέτοια φάρμακα θα πρέπει να διορθωθούν χειρόγραφα στο πεδίο των τιμών, πάνω στην ηλεκτρονική συνταγή, με βάση την ισχύουσα τιμή του φαρμάκου και όχι την τιμή αναφοράς που αναγράφεται από το σύστημα». Εξαιρούνται τα φάρμακα των αρχικών 10 δραστικών ουσιών.

Η υπαιτιότητα για το αλαλούμ σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακςεευτικό Σύλλογο είναι της ΗΔΙΚΑ που ενσωμάτωσε την εφαρμογή αυτή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση το Σάββατο νωρίτερα δηλαδή  από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης, που είχε ορισθεί η 1η Οκτωβρίου 2012. 

Βάννα Κεκάτου

ΗΕΑLVIEW.GR

Ημ/νία Δημοσίευσης: 1/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου