Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Βλέπει τρόικα ο Λυκουρέντζος! Όλη η καυτή ατζέντα


Συνάντηση με την τρόικα θα έχει στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Τι θα συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών;

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να γίνει η συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των δανειστών μας με αντικείμενο τις βασικές περικοπές που πρέπει να γίνουν άμεσα στην Υγεία έως την εκταμίευση της δόσης. 

Οι δύο πλευρές θα εξετάσουν καταρχάς 10 βασικά ζητήματα που οι τροϊκανοί έχουν θέσει σε προτεραιότητα και τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες πριν η χώρα δει το ...ρευστό. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των 10 σημείων που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά είναι:

Το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων. Ήδη το μεγαλύτερο μέρος έχει συνταχθεί από ειδικούς του ΕΟΦ σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται οι τελευταίες διορθωτικές κινήσεις και σε λίγα 24ωρα θα έχει εκδοθεί. Ωστόσο η λίστα φαρμάκων δε θα περιλαμβάνει νέα καινοτόμα σκευάσματα καθώς αυτά θα αύξαναν δραματικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Τα νέα φάρμακα όχι περισσότερα από 10 με 20, αναμένεται να ενταχθούν σε άλλο δελτίο τιμών τους επόμενους μήνες. 

Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων είναι επίσης μέσα στην ατζέντα των τροικανών που περιμένουν από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να περιορίσει άμεσα και άλλες κλινικές. Εκτιμούν άλλωστε ότι έτσι θα εξοικονομηθούν άμεσα χρήματα από το ΕΣΥ. 

Παράλληλα ζητούν να ανακοινωθεί η θετική λίστα φαρμάκων που θα αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία. 
Εκτός αυτού επιμένουν να υιοθετηθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς να αναγράφεται στις συνταγές η εμπορική ονομασία του φαρμάκου. Γεγονός βέβαια που ανοίγει και πάλι τον ασκό του Αιόλου καθώς με τη ρύθμιση αυτή οι φαρμακοποιοί θα μπορούν ουσιαστικά να αλλάζουν το φάρμακο που έχει επιλέξει ο γιατρός. 

Ακόμη, οι τροϊκανοί ζητούν μεταξύ άλλων να αλλάξει ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ γεγονός που θα επιφέρει μειώσεις στην οικονομική κάλυψη της νοσηλείας για τους ασθενείς αλλά και των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου