Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Χρέος – μαμούθ 4,8 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία

Στο 1,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο.


ΙΑΤRONET

Ωρολογιακή βόμβα θυμίζουν τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. 

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Οργανισμός είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 733 εκατομμύρια είναι παλαιές οφειλές.

Τα συνολικά του χρέη προς τα δημόσια νοσοκομεία ανέρχονται στα 4,8 δισεκατομμύρια.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πληρωθούν από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού. 

Από το συνολικό ποσό επίσης δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό των 553 εκ. ευρώ, που είναι η επιστροφή και η έκπτωση (rebate- clawback) από τις απαιτήσεις των παροχών. Άρα το καθαρό σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους είναι 658 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους είναι λιγότερες από 100 εκατομμύρια ευρώ και αποπληρώνονται με καθυστέρηση 4 - 5 μηνών.

Οι ονομαστικές απαιτήσεις των νοσοκομείων, χωρίς υποβολή παραστατικών και έλεγχο για την ακρίβειά τους, ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση του Οργανισμού τις χαρακτηρίζει “υπερκοστολογημένες”, καθώς είναι με τιμές κρατικού τιμολογίου, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει με ασφαλιστικές τιμές.

Επιχορήγηση

Έναντι των οφειλών αυτών ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί κατ΄ έτος τα νοσοκομεία για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός, σημειώνει ότι η εικόνα των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με την υστέρηση απόδοσης των εσόδων του δεν δημιουργούν δημοσιονομικούς κινδύνους στον κρατικό προϋπολογισμό και καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου