Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας η αιτούμενη από τον Βορίδη αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας...

Από Βασίλη Βενιζέλο -  YGEIA360.GR

Είναι προφανές ότι κάτι γνωρίζει ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, το οποίο αγνοούμε εμείς προς το παρόν. Η επιμονή του, όμως, στο αίτημα για αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, χωρίς δημοσιονομική ανατροπή, φαίνεται ότι κινείται στην "γραμμή" της ειλημμένης από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απόφαση για αποκατάσταση των σχέσεων της κυβέρνησης με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Προς επίρρωσιν του ως άνω συλλογισμού, δεν έχει κανείς παρά να επισημάνει το γεγονός ότι κάθε φορά κατά την οποία ο νέος υπουργός Υγείας διατυπώνει το αίτημά του για αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας επικεντρώνει αποκλειστικά το αίτημα στην δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Είναι προφανές ότι ο Μάκης Βορίδης επιθυμεί, σύμφωνα πάντα με τις δικές του δηλώσεις, την Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Ιουνίου, να αναθεωρηθεί κατά τι προς τα πάνω το συμπεφωνημένο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας ανώτατο όριο για την δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ για το 2014, έναντι του 1,914 δισ. ευρώ το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, ο Μάκης Βορίδης επιδιώκει μέσω της αύξησης των δημσίων δαπανών Υγείας να επιτύχει μία ελάφρυνση του clawback για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και το ποσό στο οποίο θα υπολογισθεί τελικά η επιστροφή χρημάτων από την φαρμακοβιομηχανία στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να είναι τα 2 δισ. ευρώ και όχι το 1,914 δισ. ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου