Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. ''Ενημέρωση από την συνάντηση με τον Υπ. Υγείας κ.Βορίδη''

Αθήνα, 28/06/2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την Παρασκευή το μεσημέρι 27/6/2014, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου μας με τον νέο Υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη.

Η διαβούλευση επικεντρώθηκε στο κυρίαρχο και φλέγων ζήτημα της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) το οποίο διαλύει τις μονάδες μας και του άκρως ελλειμματικού προϋπολογισμού τρέχοντος έτους που αφορά την Π. Φ. Υ. και ιδιαίτερα τον εργαστηριακό τομέα αυτής.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι για το τρέχoν έτος ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αλλάξει, υποσχέθηκε ότι για την επόμενη χρονιά !!! θα ανεβάσει τον προϋπολογισμό για τις δαπάνες υγείας σε υψηλότερα επίπεδα ώστε να πλησιάσει τον μέσον όρο των υπολοίπων χωρών τις Ε.Ε. και αποδέχθηκε ότι το μέτρο της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back) είναι ένα σκληρό μέτρο για τους παρόχους, εφαρμόζεται ως μέτρο έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις με τις οποίες θα μειώνεται η επιβάρυνση των παρόχων από την εφαρμογή αυτού του αυταρχικού μέτρου, δίνοντας έμφαση στην μείωση των τιμών ορισμένων εξετάσεων, καθότι εξέφρασε την άποψη ότι υφίστανται τεράστια περιθώρια κέρδους.

Ο Υπουργός επίσης δεν δεσμεύτηκε για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την πληρωμή των παρόχων εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην μη καταβολή της εισφοράς του κλάδου υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία στον Οργανισμό.

Αμφότερες οι πλευρές συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και για αυτόν τον λόγο θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα με προτάσεις που θα προσκομίσουμε, ώστε να καταλήξουμε στα μέτρα εκείνα μέσω των οποίων θα περιορίσουμε την τεράστια ζημιά που υφίστανται οι μονάδες μας από την εφαρμογή του εγκληματικού μέτρου της αυτόματης επιστροφής δαπανών (claw back).

Παρότι αναγνωρίζουμε τις καλές προθέσεις του Υπουργού, δεν είναι δυνατόν η παράλογη υφιστάμενη κατάσταση να αποτελέσει την βάση για την λειτουργία του συστήματος.

Εάν μέχρι το τέλος της προσεχούς εβδομάδας δεν επανέλθουμε στην κοινή λογική και δεν έχουμε συμφωνήσει τις λύσεις εκείνες οι οποίες θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα των μονάδων μας, θα συγκαλέσουμε άμεσα έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουμε την επίσχεση παροχής υπηρεσιών μας προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που είναι η μόνη λύση για την προστασία των δικαιωμάτων μας, αφού δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει κανείς που παρέχει υπηρεσίες υγείας, οι οποίες μάλιστα κοστίζουν, χωρίς να αποζημιώνεται.

Ο Πρόεδρος                    Ο Αντιπρόεδρος
Δρ Γεώργιος Βουγιούκας  Ευάγγελος Κατσίκης 

Ιατρός Ακτινολόγος          Δικηγόρος

3 σχόλια:

  1. Α Ο Ρ Ι Σ Τ Ι Ε Σ αχρωμες αοσμες και άγευστες,για το τελος της προσεχους εβδομέδας γελαμε κανινικά ,δύο χρονια δεν καταλήξατε πουθενά η επόμενη εβδομάδα θα φέρη τίς λύσεις, βέβαια χαίρομαι λιγάκι με όλους αυτούς που τα πιστεύουν ολα αυτά, σχετικά με τήν επίσχεση εγω θα εχω τίς επιφυλάξεις μου διότι σας έχω ξαναδεί όλους, αυτά είναι λόγια για να χορταίνουν οι ευπιστοι, οσο για τους υπόλοιπους δέν το κρύβω όλοι κλαίμε την μοίρα μας αλλά οι πιο πολλοί ντρέπονται να το ομολογήσουν,βλέπετε ο υπουργός δεν δεσμευεται ούτε για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, πέραν τούτου μήν περιμένετε τίποτα περισσότερο, ο άνθρωπος ειναι ειλικρινής και το ξεκαθάρισε, τουλάχιστον γι αυτό ας μήν παραπονόμαστε, οσο για τις υποσχέσεις για την επόμενη χρονια δύο πράγματα εχω να πώ,1)απο μικρό παιδι ακούω για την επόμενη χρονιά και τίς καλλλίτερες μέρες που έρχονται, αντ αυτού βλέπω τα χρέη της χώρας να αυξάνονται καθε χρονιά δίχως διακοπή,εδώ έχουμε πάντως σταθερότητα,2) αν υπάρχουμε σαν επαγγελματικές οντότητες ,ξεχρέωτες, συζητάμε τότε Ευχαριστώ για την φιλοξενία Θωμόπουλος Ιωάννης εργαστηριακός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά τα λέει ο συνάδελφος, τα περί επόμενης εβδομάδας όντως προκαλούν γέλιο. Μιλάμε για φοβερή απειλή "θα κάνω επίσχεση...2 μέρες"
    Λϋσεις μπορεί να βρεθούν αλλά δε θέλουν έιναι ξεκάθαρο. Δεν είναι ότι θέλουν να μας κλείσουν, τους είναι αδιάφορο αυτό, απλά θέλουν ο ΕΟΠΥΥ να μην έχει να κάνει μαζί μας,για αυτό θα το τραβήξουν πολύ ακόμα, να αναγκάσουν τους περισσότερους να μην κάνουν σύμβαση , ώστε τα λεφτά να πάνε στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Απλά πράγματα
    Οποιος αντέξει είναι η κατάσταση
    Για την ποιότητα των υπηρεσιών μας πλέον ούτε λόγος, εντάξει κοροιδεύουμε τους ασθενείς, αλλά μην κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ.ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΤΟΥΣ(ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ) ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΛΙΓΟ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή