Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

Ανασφάλιστοι δύο κατηγοριώνΑν και ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 25 Ιουνίου η τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους κατοίκους της χώρας, αυτή αφορά μόνον αυτούς οι οποίοι έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα. Πολύ απλά η ανασφάλιστοι στη χώρας μας θα ανήκουν πλέον σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που θα έχουνε και σε αυτούς που δεν θα έχουν δικαίωμα στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Η τροπολογία πέρασε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση επειδή ο ΕΟΠΥΥ με τη μορφή του ως ασφαλιστικός οργανισμός δεν μπορούσε με την παρούσα νομοθεσία (άρθρο 8 του ν. 4238/2014 για τους σκοπούς του Οργανισμού) να παρέχει δωρεάν φάρμακα σε πολίτες που δεν είναι ασφαλισμένοι, κρίνεται ως επείγουσα η κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που έχει συντελέσει στην αύξηση του αριθμού τους.

Από τη μία πλευρά αποδεχόμαστε δηλαδή την αύξηση του αριθμού των ανασφάλιστων και καλώς πράττουμε, από την άλλη τραβάμε γραμμές, αδιαφορώντας για το αν χιλιάδες συνάνθρωποί μας και κυρίως νέοι δεν μπορούν να βρουν εργασία και επομένως να ασφαλιστούν κανονικά. Αυτοί θα παραμένουν εκτός…

Για την ιστορία στο παραπάνω άρθρο 8 θα προστεθεί το εδάφιο ε´ που αναφέρει: «ε. Η παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε ασφαλισμένους που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δε δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ). Mε κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου