«Ο ΕΟΠΥΥ μας διέψευσε». Με αυτή τη φράση ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος περιέγραψε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχουν επιφέρει οι καθυστερήσεις του Οργανισμού στην αποπληρωμή των οφειλών και τα μειωμένα φετινά κονδύλια για νοσήλια και εξετάσεις.
Όπως επισήμανε στο Capital.gr o Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, τα συνολικά χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το Ιατρικό Αθηνών αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν από το 2007, γίνεται με πολύ αργούς και καθόλου ικανοποιητικούς ρυθμούς. Αν και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο όμιλος κατάφερε, έστω και οριακά, να γυρίζει σε κέρδη (παρουσίασε 922 χιλ. ευρώ κέρδη μετά από φόρους από 1,51 εκατ. ευρώ ζημιές το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013), ωστόσο έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα. Ο κύκλος εργασιών υπέστη πτώση: 41,8 εκατ. φέτος από 45,4 εκατ. το 2013.
Ο κ. Αποστολόπουλος σημείωσε πως ενώ αρχικά η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ είχε δώσει ελπίδα για ενίσχυση των οικονομικών των ιδιωτικών κλινικών, η μετέπειτα πορεία του Οργανισμού διέψευσε την αρχική αισιοδοξία. Τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις υγείας έδωσε το μέτρο του clawback, του μηχανισμού δηλαδή αυτόματων επιστροφών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία της επιπλέον δαπάνης σε σύγκριση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Όπως ανέφερε, η κρίση στην Υγεία παραμένει, μαζί της και τα προβλήματα ρευστότητας των νοσοκομείων, χαρακτηρίζοντας το ύψος των δαπανών που προβλέπονται για τις κλινικές «μη ρεαλιστικό εξαρχής».
Ούτε όμως οι προτάσεις που έγιναν για εξορθολογισμό των δαπανών και του μηχανισμού των επιστροφών έγιναν δεκτοί. Το Ιατρικό, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο, είχε προτείνει μεταξύ άλλων τον «real time» έλεγχο των εξετάσεων που πραγματοποιούνται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (όπως κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες), την κατηγοριοποιήση των κλινικών με βάση τον εξοπλισμό και τη δυναμική τους, προκειμένου να πληρώνονται αναλόγως, και το καθορισμό συγκεκριμένου budget ανά κλινική.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες εντούτοις, όπως ανέφερε η διοίκηση του Ιατρικού, ο όμιλος θέλει να εξελίσσεται, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αποτελούν το 11% του τζίρου του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι δραστηριότητες του ομίλου το επόμενο διάστημα, ενώ, όπως όλα δείχνουν, δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του κτιρίου και του εξοπλισμού του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», το οποίο τις επόμενες ημέρες βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου