Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Στην "ηλεκτρική καρέκλα" της Υγείας

Η θέση του υπουργού Υγείας έχει χαρακτηριστεί- και όχι άδικα- «ηλεκτρική καρέκλα», εξαιτίας των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που χρειάστηκε να γίνουν τα τελευταία τρία χρόνια, με προεξάρχουσες τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την οικονομική σωτηρία του ΕΟΠΥΥ. Οι αλλαγές εντούτοις δεν έχουν ακόμη τελειώσει και ο νέος υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης θα κληθεί «με το καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων του να αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα:

- Την οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% αλλά και την απελευθέρωση της πώλησης των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής από τα καταστήματα λιανικής, αν οι τιμές τους διαπιστωθεί ότι δεν έχουν μειωθεί στα ράφια των φαρμακείων. Και τα δύο αποτελούν πάγια αιτήματα της τρόικας, καθώς εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά και θα απελευθερώσουν εντελώς το επάγγελμα των φαρμακοποιών. Αμφότερες οι αποφάσεις θα πρέπει, όπως προβλέπει το μνημόνιο, να ληφθούν μέσα στον Ιούνιο, αποτελούν εντούτοις «κόκκινο πανί» για τους φαρμακοποιούς και -το πιθανότερο- μια νέα εστία αντιπαράθεσης.

- Την ολοκλήρωση και την παρακολούθηση της μεταρρύθμισης του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), το οποίο «εγκαινίασε» ο Άδωνις Γεωργιάδης. Τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) τέθηκαν ομαλά υπό την ομπρέλα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όμως η μεταρρύθμιση κάνει τα πρώτα ης βήματα και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως σε περίπου δύο χρόνια.

- Τη στενή παρακολούθηση του προϋπολογισμού για το φάρμακο, όπως επίσης των δαπανών των νοσοκομείων. Για το πρώτο μένει να δούμε τί θα γίνει με τα νέα όρια στη συνταγογράφηση που έθεσε εκ νέου ο Άδωνις Γεωργιάδης την προηγούμενη εβδομάδα και πώς το πλαφόν στις συνταγές θα εφαρμοστεί στην πράξη.

- Την αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων, η οποία παραμένει «κολλημένη» στο 20% περίπου, παρά τη μείωση της τιμής τους. Κρίσιμα χαρακτηρίζονται ακόμη ζητήματα τιμολόγησης των φαρμάκων (οι αναθεωρήσεις των τιμών θα πρέπει να γίνονται δύο φορές το χρόνο) και της εισαγωγής νέων καινοτόμων σκευασμάτων στην αγορά.

- Την αποφυγή διόγκωσης της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ, ο μεγαλύτερος ίσως πονοκέφαλος για όποιον αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Υγείας. Ήδη οι συνολικές οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον Οργανισμό έχουν εκτιναχθεί στα 571,6 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που δεν του επιτρέπει να είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις προς τους παρόχους του.

- Την επίτευξη συμφωνίας με τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, που απειλούν με επίσχεση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αν δεν καταργηθεί το μέτρο της αναγκαστικής επιστροφής στον ΕΟΠΥΥ ποσοστό επί του τζίρου τους κάθε φορά που ξεφεύγει η δαπάνη, ή τουλάχιστον γίνουν βελτιώσεις στο μέτρο.

Η αλλαγή στην οδό Αριστοτέλους πάντως ήταν σαρωτική, καθώς άλλαξε όλη η ηγεσία. Αναπληρωτής υπουργός Υγείας ορίστηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ((ΠΑΣΟΚ και γιατρός ο οποίος επιθυμούσε να μετακινηθεί από το Εσωτερικών στο Υγείας), με τον Αντώνη Μπέζα να μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας. Τη θέση της υφυπουργού Υγείας καταλαμβάνει η Κατερίνα Παπακώστα, ενώ η Ζέττα Μακρή έμεινε εκτός κυβέρνησης.

Η πορεία του Μ. Βορίδη

Ο Μάκης Βορίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1996 με ειδίκευση τις ποινικές και αγορανομικές υποθέσεις, καθώς και τα αδικήματα τύπου.
Το 2006 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αττικής με το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. και επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2009 στην ίδια Περιφέρεια. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.
Τον Φεβρουάριο του 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Και μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2012 είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Την 1η Ιουλίου 2013 εξελέγη Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Βίκυ Κουρλιμπίνη

1 σχόλιο:

  1. Η διαλυση της δημοσιας υγειας ονομάζεται από την αρθρογραφο ως σημαντικη μεταρυθμιση.Ουτε ο Αδωνις να εγραφε αυτό το αρθρο κα Βικυ Μπιμπικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή