Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στον εισαγγελέα οι γιατροί που έγραφαν φάρμακα σε ...πεθαμένους

Συνταγογραφήσεις σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους αλλά και συνταγές εν αγνοία ασφαλισμένων, έως και σε κλεμμένα βιβλιάρια, καταγράφει μεγάλη έρευνα της ΕΛΑΣ. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ζημία εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 150.000€.

EURO2DAY.GR

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενεργήθηκε αστυνομική έρευνα, με σκοπό τη διακρίβωση τέλεσης υποθέσεων απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από πρόσωπα (φυσικά και νομικά) που σχετίζονται με το σύστημα υγείας. Η προανάκριση, η οποία διήρκησε περισσότερο του ενός έτους, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή στις 12-06-2014.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία των περιπτώσεων απάτης που εξιχνιάσθηκαν, προκύπτει ότι η ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 150.000 €.

Ειδικότερα, από το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε σε συνδυασμό με στοιχεία που προέρχονται από τα αρχεία δημοσίων Υπηρεσιών, εξακριβώθηκαν τα εξής:

- Διαπιστώθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τους δεν είχαν διαγραφεί/αφαιρεθεί από το σύστημα «e-syntagografisi» και εξακριβώθηκε ότι 51 ιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2012.

- Επίσης διαπιστώθηκε ότι πλήθος συνταγών, τουλάχιστον 2.585, είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

- Για τους ασφαλισμένους του Ν.Α.Τ. ήδη διενεργούνται αυτοτελείς Προκαταρκτικές Εξετάσεις από Πταισματοδίκες Αθηνών – Πειραιώς, ενώ για τους αντίστοιχους του Ι.Κ.Α. λόγω του μεγάλου τους αριθμού, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

- Έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων, εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία των ασφαλισμένων και οι σχετικές καταγγελίες απεστάλησαν και ήδη διερευνώνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.).

- Διαπιστώθηκε ακόμη περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου, το οποίο είχε κλαπεί,καθώς και η παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς Ι.Κ.Α. στη Ζάκυνθο, από πρώην ορθοπεδικό ιατρό Νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του ιατρού στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία Α.Φ.Μ. και της διεύθυνσης του, ενώ στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), ο ιατρός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός ιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.

- Από τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης ότι συγκεκριμένοι ιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους, ενώ σε δύο (2) φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας στις συνταγές που εκτελούσαν οι φαρμακοποιοί.

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) έχει ήδη προβεί στη χρηματική περικοπή των δαπανών στις αντίστοιχες συνταγές που δεν ήταν επικολλημένες οι ταινίες γνησιότητας.

Σε ένα από τα ανωτέρω φαρμακεία προέκυψε επιπλέον λανθασμένη διατίμηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή η τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη. Η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. εξέδωσε για το λόγο αυτό απόφαση επιβολής χρηματικού προστίμου, ύψους 16.002,38€, ενώ για το δεύτερο φαρμακείο δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, προκειμένου να ασκηθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.

- Τέλος, εξακριβώθηκε ότι συνταγές φαρμάκων ασθενών είχαν εκτελεσθεί παραπάνω της μίας φοράς είτε από διαφορετικά φαρμακεία, είτε από το ίδιο φαρμακείο. Σε τέσσερα από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία επεβλήθησαν με αποφάσεις της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, επιβλήθηκαν:

- πρόστιμο ύψους 9.879,65€ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών,

- πρόστιμο ύψους 5.669,97€ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών

- πρόστιμο ύψους 4.459,06€

- πρόστιμο ύψους 6.888,48€, ενώ η έρευνα για τα υπόλοιπα φαρμακεία συνεχίζεται.

3 σχόλια:

  1. Ο χρόνος που εμφανίζονται όλα αυτά είναι για να επιρεάσουν και να προετοιμάσουν ην κοινή γνώμη, όλοι θα λένε καλά τους κάνανε. Το ιατρικό σώμα θα δεχθεί οικονομική κυρίως επίθεση , καπολύσεις κλπ . Εφαρμογή της γνωστής εφαρμοσμένης τακτικής. Ρίχνω λάσπη σε μια κοινωνική ομάδα, παίρνω την κοινή γνώμη με το μέρος μου, και μετα τους διαλύω κατω απο τις φωνές του πλήθους, καλά τους κάνανε τους κλέφτες και τους απαταιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν διεγράφη άμεσα το ΑΜΚΑ των αποβιωσάντων απότην ηλεκτρονική συνταγογράφηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΛΩΠΟΔΥΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή