Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Επιχειρηματικότητα ή επιστημονικότητα στην ιδιωτική ΠΦΥ;

Η σοβαρή υποχρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ευθύνη της πολιτείας αποτελεί την απαρχή μίας αλυσιδωτής αντίδρασης δευτερογενούς υπερπαραγωγής δαπανών υγείας λόγω της υποβάθμισης της πρόληψης, της διάγνωσης / ρύθμισης των χρόνιων ασθενειών και την ανεπάρκεια ελέγχου των μολυσματικών νόσων.

Πρωτίστως, η «στρουθοκαμηλική» βραχυπρόθεσμα μίζερη λογιστική αντιμετώπιση του προβλήματος χωρίς στρατηγική χάραξη της ιδιωτικής ΠΦΥ αποτελεί θεμελιώδες ατόπημα.  

Δεύτερη και κρίσιμη πολιτική απόφαση έγκειται στην επιλογή της επιχειρηματικότητας ή της επιστημονικότητας στην ιδιωτική ΠΦΥ και χωλαίνει με αμφίρροπες θέσεις που κραυγάζουν επικοινωνιακά υπέρ της περιστολής των δαπανών και του περιορισμού της προκλητής ζήτησης αλλά καλλιεργούν με υπόγειες αναερόβιες ζυμώσεις την ανάπτυξη επιδημικής εξάπλωσης του διψασμένου επιχειρηματικού πόλου που στο όνομα της οικονομικής κρίσης πιέζει για την οξεία μεταβολή του υγειονομικού χάρτη στην ΠΦΥ της χώρας με κολοσσιαίες ανατροπές.

Τρίτη βαρυσήμαντη πολιτική απόφαση, η επιλογή του συνεργάτη σου. Η επιστημονικότητα, η τιμιότητα, η ποιότητα και η αξιοπιστία στην πραγματική παροχή υπηρεσιών υγείας δε φαίνεται να έχουν ειδικό βάρος στο ισοζύγιο της ποσοτικής βιομηχανοποιημένης προσέγγισης.

Από τη μία πόρτα του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, οι κραυγές για υπέρβαση δαπανών, για φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης, προκλητής ζήτησης και κερδοφορίας και από την άλλη πόρτα του Υπουργείου / ΕΟΠΥΥ, αποφάσεις άρσης των μέτρων περιορισμού και ελέγχου της ζήτησης υπηρεσιών υγείας ( κατάργηση του κλιμακούμενου rebate της αρχικής σύμβασης των παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ), άρση πληθυσμιακών περιορισμών για την εγκατάσταση μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων προστασίας του πληθυσμού, δυνατότητα ίδρυσης αιμοληπτηρίων χωρίς την αντίστοιχη επιστημονική εποπτεία ανά την επικράτεια, άρση της κατοχής του 51% μετοχικού κεφαλαίου ιατρικής εταιρείας από ιατρούς, πλήρης απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος με κατάργηση των θεσμικών κανόνων ορθής άσκησης της ιατρικής πράξης.

Τρανό παράδειγμα, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ που ενώ παρακολουθεί αδιάκοπα την αυξανόμενη τάση των δαπανών υγείας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, «κλείνει το μάτι» σφυρίζοντας αδιάφορα !  Αποδοτικά μέτρα περιστολής των δαπανών κατά το 2012 που αναιρέθηκαν απροκάλυπτα από πρώην Υπουργό Υγείας με πίεση και παρέμβαση επιχειρηματιών υγείας, έφεραν στο προσκήνιο τα αλόγιστα και καταστροφικά κουρέματα claw back, κατά εντολή της τροϊκας, με ισοπεδωτικές οικονομικές συνέπειες σε όλη την ιδιωτική ΠΦΥ, ασχέτως επιστημονικότητας ή τιμιότητας παρόχου.

Διαχρονικά η πολυετής πολιτική ιστορία έχει αποδείξει ότι οι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας θέτουν τους κανόνες στην ιδιωτική αγορά.

Η χάραξη του αναπτυξιακού τους μοχλού είναι αυτό που κινεί τα νήματα στα εναλλασσόμενα επιτελεία του Υπουργείου και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ που τελικά ακολουθεί τη διαχρονική πιστή συνταγή, αδιαφορώντας εν τέλει για την τύχη του ασφαλισμένου.

Μεγαλύτερη σημασία έχει να γνωρίζει κανείς ποιος είναι ο επόμενος στρατηγικός στόχος του τάδε επιχειρηματία ή δείνα ομίλου, παρά το όνομα του επόμενου Υπουργού Υγείας ή Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.

Είναι η κατάσταση ανατρέψιμη;
Υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση;
Ο μεγαλύτερος Οργανισμός της χώρας επιθυμεί ή όχι τη διάσωσή του;
Υπερασπίζεται ή όχι τα συμφέροντα του ασφαλισμένου;
Να ζει κανείς ή να μη ζει;

Άννα Μαστοράκου

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

3 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Κ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ.ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΑΙ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΔΟΤΗΤΑ.ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΄΄ΚΥΡΙΟΥΣ΄΄(ΜΠΑΤΑΧΤΖΗΔΕΣ ΚΟΙΝΩΣ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή κα Μαστοράκου εν πολλοίς συμφωνώ και εγώ μαζί σου όπως και πολλόι άλλοι συνάδελφοι, τουλάχιστον θεωρητικά, εκείνο το οποίο δέν αντιλαμβάνομαι και γι αυτό δέν καταλογίζω βέβαια ευθύνες σε σένα είναι η μοιρολατρική στάση τής πλειοψηφίας των συναδέλφων, και αν το πάμε λίγο παραπέρα και της κοινωνίας και ακόμα και των πολιτικών φορέων που φιλιδοξούν να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα, όλες οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν κυρίως τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τα κουρέματα στίς αμοιβές των εργαστηριακών γιατρών περάσανε στο ντούκου χωρίς να ακουστή ένα σχόλιο από καποιον επίσημο φορέα, αυτό ειναι που με ανησυχεί πιο πολύ και με παροτρύνει να δεχθώ ότι τα χειρότερα έπονται ,δυστυχώς με τήν δική μας ανοχή, γι αυτό βλέπω ότι μόνο με δυναμικές κινητοποιήσεις του κλάδου μας(επίσχεση ή κλείσιμο των ιατρείων μας) και μόνον θα επιτύχουμε κάτι καλύτερο απο το βούλιαγμα του σκάφους ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΣΟΙ ΕΣΚΥΨΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟ ΕΧΑΣΑΝ ή τουλάχιστον έπαψαν να το χρησιμοποιύν .
    Ας διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιωματά μας, τι φοβόμαστε? μήπως και χάσουμε τα rebate&claw back ?χειρότερα δέν γίνεται παρα μόνο το κλείσιμο το οποίο το θεωρώ δεδομένο με λίγες εφαρμογές rebate -claw back ακόμη. με εκτίμηση Θωμόπουλος Ιωάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ιδιαίτερα ενοχλητική η βραδύτητα με την οποια κινούνται οι ΠΕΔ,ΠΙΣ.ΠΟΣΙΠΥ και πρωτοβάθμια σωματεία , ενώ ο χρόνοας κυλά αδυσόπητα γρήγορα , οι δαπάνες ταχύτατα και τα rebate και Claw back πριν καταθέσουμε λογαριασμούς. Δεν βλέπω φως στο βάθος του τουνελ οσο το σύστημα λειτουργεί χωρίς αντίδραση και αντίσταση. Το πλαφον σαν αναγκαίο κακό δεν μπορεί να συνοδεύεται με και με rebate και με claw back. Plafond πρέπει να σημαίνει τελειώσαν τα χρήματα τελείωσαν και οι παροχές. Ολα τα άλλα είναι για μας διαλύσουν εντελώς Λεωνίδας Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή