Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Με φόντο τον ανασχηματισμό, οι ανασφάλιστοι περιμένουν την απόφαση για τα φάρμακά τους



Το προσωρινό πάγωμα της απόφασης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μόνο προσωρινό και καθυστερεί εξαιτίας του επικείμενου ανασχηματισμού. Είναι κατανοητό μέχρις ενός σημείου, ωστόσο το βήμα αυτό, εδώ και ημέρες έχει επισημάνει και εύχεται, η κάλυψη των ανασφάλιστων, να μην αποδειχθεί ένα ακόμη «προεκλογικό πυροτέχνημα», στην καρδιά της κοινωνίας.

Πολλά δεινά έχουν περάσει οι πολίτες στα πέτρινα χρόνια της κρίσης, δεν είναι ανάγκη να βιώσουν μία ακόμη δυσκολία και μάλιστα μία δυσκολία που θα χτυπήσει κατευθείαν την αξιοπρέπεια των ευπαθών ομάδων. Επιπλέον, κανένας ανασφάλιστος δεν φέρει προσωπική ευθύνη όπως όλα δείχνουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Ας όψονται οι μνημονιακές πολιτικές τις οποίες υπηρέτησαν και υπηρετούν με τόσο αφοσίωση οι κυβερνώντες και κυρίως ορισμένοι υπουργοί με πρώτον και καλύτερον, τον υπουργό Υγείας κ. ΄Αδωνι Γεωργιάδη.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πάντως, έχει ήδη παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που αφορά στην φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων με λεπτομερή στοιχεία. Από την αναφορά αυτή, προκύπτει, ότι οι άμεσα ανασφάλιστοι στην χώρα μας ανέρχονται σε 2,385 εκατ. άτομα ενώ οι έμμεσα (αυτοί δηλαδή που έχουν παιδιά κλπ) σε 94.462.

Πρόκειται για αριθμούς εξαιρετικά μεγάλους και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή προκειμένου τα νούμερα αυτά, να μην εκτοξευτούν ακόμη περισσότερο, αλλά αντίθετα κάποια στιγμή, να αρχίσουν να συρρικνώνονται.

Εν τω μεταξύ να θυμίσουμε, σε συνάντηση που είχε ο κ. Γεωργιάδης πριν μία εβδομάδα με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και όλης της αλυσίδας, ζήτησε την στήριξή τους για το θέμα της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων. Ο υπουργός Υγείας ειδικότερα, ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους της αλυσίδας φαρμάκου – φαρμακοβιομήχανους, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία- να ενισχύσουν όσο μπορούν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο (100 εκατ. το εξάμηνο), που θα διατεθεί για την ευαίσθητη ομάδα των ανασφάλιστων. Ένα μεγάλο ποσό θα προέλθει από το πλεόνασμα όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ένα μεγάλο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τους φορείς.

Ωστόσο το ζήτημα είναι πως θα μπορέσει να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή πρακτικά και διαχειριστικά. Όπως προτάθηκε από τον υπουργό Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει εκπτώσεις από όλο τον κλάδο. Στόχος είναι οι ανασφάλιστοι να μπορούν να αγοράζουν κανονικά τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία, οι συνταγές να εκτελούνται, ενώ οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο διαφορετικούς κωδικούς, έναν για τους ασφαλισμένους και έναν για τους ανασφάλισττους

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος δημιουργείται άμεσα Επιτροπή με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό και τους εκπροσώπους των φορέων. Καταδεικνύεται δηλαδή για ακόμη μία φορά, ότι ο κλάδος του φαρμάκου και της φαρμακοβιομηχανίας βάζει ισχυρή πλάτη και αποδεικνύει για πολλοστή φορά πόσο κοινωνικά ευαίσθητος είναι, την ώρα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από μία σειρά αδικιών και χαρατσιών όπως clawback, rebate, υποκοστολογήσεις, μειώσεις ποσοστών κέρδους. Επιπλέον οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) πρότειναν στον κ. Γεωργιάδη να προσφέρουν τα φάρμακα στους ανασφάλιστους δωρεάν, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να διαχειριστεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως διαφάνηκε.

Εν τω μεταξύ, και ενώ οι ανασφάλιστοι αναμένουν την σειρά τους για το πότε θα ξεκινήσουν επιτέλους να λαμβάνουν τα φάρμακά τους δωρεάν, η ΠΕΦΝΙ η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια των φαρμάκων στο ΕΣΥ, τα οποία φθάνουν μόλις και μετά βίας μέχρι τον Σεπτέμβριο για τους ασθενείς. Εάν στην οριακή αυτή κατάσταση και στους τραγικά μειωμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων προστεθούν και οι ανασφάλιστοι, τότε όπως σημειώνουν τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα για την δημόσια υγεία.

Οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων επισημαίνουν ότι n συρρίκνωση των δαπανών για την υγεία υποχρεώνει πολλούς ασθενείς να αναζητούν νοσοκομειακά φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ και έχει τραγικές επιπτώσεις κυρίως στους χρόνια πάσχοντες, που οδηγούνται συχνά αναβολή, ή διακοπή της θεραπείας τους.

Και μετά από όλα αυτά, νοιάζεται κανείς για τον ανασχηματισμό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου