Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση έκδοση εγκυκλίου για τη φορολογική αντιμετώπισητων πιστωτικών τιμολογίων clawback και rebate


Προς την Γενική Γραμματέα 

Του Υπουργείου Οικονομικών 
κ. Σαββαΐδου Κατερίνα

                                                Αθήνα, 7/8/2014
                                                                                         ΑΠ 46064
Θέμα: Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση έκδοση εγκυκλίου για τη φορολογική αντιμετώπιση των πιστωτικών τιμολογίων clawback και rebate
Το πολύ κρίσιμο ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισης των ποσών του rebate και του clawback, τα οποία θα αφορούν εισοδήματα του έτους 2013, έχει επισημανθεί ότι πρέπει να τύχει άμεσης διευθέτησης. Ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 είχε τεθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και εν συνεχεία στις 07 Απριλίου 2014 στη συνάντηση με τον τότε Υπουργό Οικονομικών, κο. Γ. Στουρνάρα, υπήρξε δέσμευση για την έκδοση ειδικής διάταξης που θα αποκαθιστά την άδικη φορολόγηση των γιατρών για ποσά που δεν θα εισπράξουν. Εν συνεχεία έγιναν συναντήσεις για το ζήτημα αυτό με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις 18/6/2014 , στις 17/7/2014 και στις 31/7/2014 για τη διαμεσολάβηση τους ώστε να διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.
          Πλην όμως, έως και σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΠΟΛ, η οποία θα ρυθμίζει το ζήτημα αυτό και θα κατοχυρώνεται κατά συνέπεια η καταχώρηση των προαναφερθέντων ποσών στην ετήσια φορολογική δήλωση του έτους 2013.



          Σε επικοινωνία που είχε ο ΙΣΑ με το Υπουργείο Οικονομικών, οι αρμόδιοι παράγοντες, διαβεβαίωσαν ότι είναι υπό έκδοση σχετική ρύθμιση, δυνάμει της οποίας το έγγραφο με τα αναφερόμενα ποσά, το οποίο έχει αποσταλεί στους γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ, θα δύναται να θεωρηθεί ως επίσημο φορολογικό στοιχείο, το οποίο ο γιατρός θα καταχωρεί στα φορολογικά του βιβλία.
Παρακαλούμε για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος καθότι μπορεί να ρυθμιστεί άμεσα με εγκύκλιο που θα ρυθμίζει την φορολογική αντιμετώπιση των πιστωτικών τιμολογίων τόσο για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 1/1/2013 έως 31/12/2013) όσο και για τις χρήσεις 2014 και εφεξής.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                        ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου