Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Έρχεται νέο κούρεμα σε φάρμακα και εξετάσεις! Ποιο είναι το Plan B τουΜάκη Βορίδη

Φάρμακα και εξετάσεις με το σταγονόμετρο περιμένει το Φθινόπωρο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τι προβλέπει το plan b του υπουργού υγείας
 IATROPEDIA 
Ο Μάκης Βορίδης κινούμενος στα χνάρια του άλλοτε κολλητού του φίλου Άδωνι Γεωργιάδη, προώθησε πλαφόν στα φάρμακα ώστε οι γιατροί να συνταγογραφούν με συγκεκριμένα όρια ανά ειδικότητα και περιοχή. Κάτι βέβαια που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών με συνέπεια ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος να προσφύγει στο ΣτΕ.

Για να αντιμετωπίσει την ''έκτακτη'' κατάσταση ετοιμάζει το Plan B το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα στη συνταγογράφηση για να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις που επιβάλει η τρόικα.

Εκτός από την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων που ούτως ή άλλως πρέπει να πράξει η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας, ήδη συζητιούνται σειρά μέτρων ώστε να μη χορηγούνται αφειδώς φάρμακα στους ασφαλισμένους.

Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη τους για να έχουν τη φαρμακευτική τους θεραπεία. Ανεξάρτητα εάν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως δεν υπάρχει αύξηση συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.

Ήδη υπάρχει υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη το 1ο εξάμηνο του 2014 κοντά στα 141 εκατ. ευρώ με βάση την τελευταία καταγραφή του ΕΟΠΥΥ. Εκτιμάται μάλιστα ότι στο τέλος του χρόνου η υπέρβαση θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα κληθούν να το πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε μορφή clawback (αυτόματη επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της υπέρβασης). 

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μάκης Βορίδης δεν προτίθεται να βάλει και τους φαρμακοποιούς να πληρώσουν τη διαφορά, κυρίως για να μην ξεσηκωθεί ο κλάδος και ανοίξει νέο μέτωπο στο χώρο της υγείας. 

Ψάξε ψάξε δεν θα το βρεις

«Πλαφόν» ανά περιφέρεια και εργαστήριο διαμορφώνει το υπουργείο Υγείας για τις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ. Με απόφαση του υπουργού υγείας η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, όπως εξάλλου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στο προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και στους προέδρους των συλλόγων διαγνωστικών κέντρων (ΠΟΣΙΠΥ) και εργαστηριακών γιατρών (ΠΟΣΚΕ).

Σύμφωνα με την απόφαση, τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια θα παρέχουν υποχρεωτικά υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως και την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα, ανεξάρτητα εάν έχουν φτάσει ή όχι στο προκαθορισμένο «πλαφόν».

Το θέμα είναι τι θα κάνουν οι ασθενείς που μπορεί να χρειασθούν κάποια εξέταση την τελευταία εβδομάδα. Από ότι φαίνεται δεν έχουν πολλές επιλογές αφού θα αναγκασθούν είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος της εξέτασης είτε να ψάξουν να βρουν διαγνωστικό κέντρο, το οποίο δεν θα έχει συμπληρώσει το μηνιαίο «πλαφόν» ή να κάνουν την εξέταση μία εβδομάδα αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου