Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Έρχεται το δωρεάν Wi-Fi στα νοσοκομεία



Στην ένταξη των νοσοκομείων στο Εθνικό Δίκτυο 'Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), προχωρά το υπουργείο Υποδομών.

Με σκοπό την κάλυψη των αναγκών υποστήριξης των ερευνητικών και των κλινικών δραστηριοτήτων στην ιατρική και στη βιολογία, σε νεφoϋπολογιστικό περιβάλλον, γνωστότερο ως cloud computing, τα νοσοκομεία θα αποκτήσουν 300 σημεία με δίκτυα Wi-Fi.

Η δράση αναμένεται να υλοποιηθεί τους επόμενους 17 μήνες, δηλαδή στο τέλος του 2015.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μενέλαου Δασκαλάκη, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, πέρασαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» κονδύλια 11 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη δράση, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2015.

Στη συγκεκριμένη πράξη προβλέπεται:

• η διασύνδεση στο δίκτυο οπτικών ινών της ΕΔΕΤ ΑΕ των μεγαλύτερων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας σε επιλέξιμες περιφέρειες,

• η δημιουργία καταλόγων χρηστών για το προσωπικό των νοσοκομείων και η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα Ταυτοποίησης & Εξουσιοδότησης ΕΔΕΤ,

• η ανάπτυξη εφαρμογών και προηγμένων υπηρεσιών απομακρυσμένης πρόσβασης σε δεδομένα ιατρικών απεικονιστικών συσκευών,

• η δημιουργία κέντρου δεδομένων που θα φιλοξενείται σε χώρο ενός δημόσιου νοσοκομείου για την υποστήριξη των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα νοσοκομεία και
• η προμήθεια και εγκατάσταση τουλάχιστον 300 νέων σημείων ασύρματης πρόσβασης (Wi-Fi) για την πρόσβαση στις υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν.

Διαχείριση απεικονιστικών εξετάσεων

Η διασύνδεση των νοσοκομείων θα πραγματοποιηθεί μέσω της επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου ΕΔΕΤ και της προμήθειας δικτυακού εξοπλισμού διασύνδεσης για ταχύτητες 1/10 Gbps, ενώ το κέντρο δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα φιλοξενήσει τον απαιτούμενο υπολογιστικό, αποθηκευτικό και δικτυακό εξοπλισμό για την αποδοτική, ασφαλή και αξιόπιστη παροχή υπηρεσιών.

Παράλληλα, θα αναπτυχθούν-προσαρμοσθούν πληροφοριακά συστήματα τα οποία διαχειρίζονται τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων από τα συστήματα-συσκευές των νοσοκομείων (π.χ. αξονικοί τομογράφοι). Πιο συγκεκριμένα, θα επιτυγχάνεται κρυπτογραφημένη αποθήκευση-αρχειοθέτηση των απεικονιστικών εξετάσεων και διανομή των εικόνων και των διαγνώσεων σε κατάλληλα εξουσιοδοτημένους χρήστες, μέσω της υποδομής ΕΔΕΤ» συνεχίζει το υπουργείο Υποδομών.

Η δημιουργία καταλόγων χρηστών και η αξιοποίηση της Υποδομής Ταυτοποίησης & Εξουσιοδότησης ΕΔΕΤ θα επιτρέψει την απόδοση δικαιωμάτων πρόσβασης κάθε χρήστη στις εφαρμογές με βάση την ιδιότητά του» σημειώνεται.

Η δράση χωρίζεται σε οκτώ παραδοτέα. Τα πρώτα πέντε περιλαμβάνουν την τεκμηρίωση της υποδομής των οπτικών ινών και του εξοπλισμού που ήδη έχουν αποκτηθεί, της υλοποίησης του κέντρου δεδομένων, των προσαρμογών και των παραμετροποιήσεων των πληροφοριακών συστημάτων απεικονιστικών συσκευών και του συστήματος διαχείρισης και απομακρυσμένης πρόσβασης των δεδομένων απεικονιστικών εξετάσεων. Ενα ακόμη παραδοτέο αφορά τον εξοπλισμό της ασύρματης πρόσβασης σε Wi-Fi σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία λειτουργίας των νέων σημείων παροχής πρόσβασης στο δίκτυο μέσω Wi-Fi.

Το έβδομο παραδοτέο προβλέπει την καταγραφή και την αξιολόγηση των συστημάτων καταλόγου νοσοκομείων, αλλά και την τεκμηρίωση του μηχανισμού διαχείρισης στοιχείων καταλόγου νοσοκομείων και την ένταξή τους στην υποδομή Ταυτοποίησης και Εξουσιοδότησης ΕΔΕΤ.

Το όγδοο παραδοτέο περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική της διασύνδεσης των νοσοκομείων με το δίκτυο του ΕΔΕΤ και του κέντρου δεδομένων, την αναφορά διαθεσιμότητας του δικτύου και των υπηρεσιών προς τα νοσοκομεία, την καταγραφή της διαδικασίας διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων με έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών, αλλά και των δράσεων του υλικού εκπαίδευσης του προσωπικού διαχείρισης και των χρηστών των εφαρμογών και την αναφορά των πεπραγμένων της υπηρεσίας αρωγής χρηστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου