Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Προσχέδιο προϋπολογισμού 2014: Μειωμένες δαπάνες υγείας παρά το πρωτογενές πλεόνασμα


Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού – το οποίο κατατέθηκε χθες Δευτέρα στην Βουλή – είναι στραμμένα τα βλέμματα των φορέων υγείας αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν με καταγεγραμμένο πια επίσημα το πρωτογενές πλεόνασμα, υπάρξουν αυξήσεις και στις δαπάνες υγείας, οι οποίες τα τελευταία έξι χρόνια, έχουν καταβαραθρωθεί δραματικά.

Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, το τελευταίο διάστημα, κάνει πολύ συχνά αναφορά για την πρόθεσή του να αυξήσει τις δαπάνες υγείας μέσα από τον προϋπολογισμό, θέμα, που το έθεσε άλλωστε και στους επικεφαλής της τρόικας την περασμένη εβδομάδα.

Όμως παρά το γεγονός, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, περίπου στο στόχο του Προγράμματος, και όσο διαβάσαμε προσεκτικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι δαπάνες δυστυχώς δεν φαίνεται να αυξάνονται, στο κομμάτι της περίθαλψης, της ασφάλισης και της κοινωνικής πρόνοιας. Για να μην αναφέρουμε το θέμα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, για το οποίο δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στο προσχέδιο, ενώ όπως τόνισε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Υγείας στην ημερίδα ''Υγεία: Σχεδιάζοντας το Μέλλον'' που διοργάνωσε η Direction Business Network και το MED & HEALTH BUSINESS, η δαπάνη και το 2015 θα ανέλθει τα 2 δις ευρώ.


Και όλοι γνωρίζουν βέβαια, περισσότερο δε οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας- οι οποίοι ζητούν διόρθωση με επιπλέον 300 εκατ. ευρώ- τι σημαίνει για την δημόσια υγεία, μία φαρμακευτική δαπάνη γαντζωμένη στα 2 δις ευρώ, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον, τους ανασφάλιστους, τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος.

Αναλυτικά, οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη το 2013, ανήλθαν σε 15.922 δις ευρώ, ενώ η εκτίμηση για το 2014 είναι ότι θα ανέλθει σε 14.390 δις ευρώ και για το 2015 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 13.931 δις ευρώ. Δηλαδή η δαπάνη βαίνει διαρκώς μειούμενη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι δαπάνες για την ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 14.390 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 635 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018 η οποία αποδίδεται κυρίως:

- στην ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης των νοσοκομείων ως αντιστάθμισμα της μειωμένης χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ.

- στις μειωμένες μεταβιβάσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ λόγω των μειωμένων δαπανών μισθοδοσίας του από την εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας του ιατρικού κυρίως προσπωπικού

- στην αύξηση των επιχορηγήσεων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ με ταυτόχρονη ισόποση μείωση των αποδιδόμενων πόρων προς αυτούς και

- στις δαπάνες για την χορήγηση αποζημιώσεων του προσωπικού της ΕΡΤ.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το προσχέδιο, αναμένεται να μείνουν εντός στόχων ενώ η μείωση της επιχορήγησής του κατά 140 εκατ. ευρώ οφείλεται στην εφαρμογή του προγράμματος διαθεσιμότητας- κινητικότητας του προσωπικού του.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, ο προϋπολογισμός τους στο σκέλος των εσόδων, εκτελείται σύμφωνα με το αρχικό σχεδιασμό πλην των μεταβιβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω μεταβιβάσεις πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφορικά τέλος με την χρηματοδότηση φορέων από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, για την περίθαλψη – ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται το ποσό του 1.526 δις ευρώ και τα νοσοκομεία το ποσό του 1.294 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις 31 Δεκεμβρίου 2012 ανέρχονταν σε 9,5 δις ευρώ ευρώ στις 31 Αυγούστου 2014, το ποσό αυτό, περιορίστηκε στα 4,7 δις ευρώ.

Οι δαπάνες στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, δεν είναι οι μόνες που μειώθηκαν δραματικά τα τελευταία χρόνια με αντίκτυπο στην ποιότητα των ασθενών και ράπισμα στα οικονομικά των παρόχων υγείας. Η ελληνική κοινωνία, οι φορείς και πάροχοι της υγείας αλλά και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, αναμένουν εδώ και τώρα διορθώσεις για τις δαπάνες υγείας, οι οποίες θα είναι αξιοπρεπείς και όχι μίζερες και θα αντανακλούν το πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα της κυβέρνησης. Είναι κάτι που το οφείλει η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους πολίτες της, οι οποίοι βγαίνουν ματωμένοι μετά από έξι χρόνια Μνημονίου.

2 σχόλια:

  1. υπογρραψτε τις καινουριες συμβασεις .αφαιρεστε πλαφον -claw back-σας μενει ενας ολοκληρος μηνας το πολυ 1,5 για μισθους -παγια εξοδα.να λοιπον το πλεονασματου προυπολογισμου.ετσι το ξερει κ η θεια μου η ΜΑΡΙΩ.αληθεια οι αλυσιδες πως τα βγαζουν περα/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αλυσίδες απειλούν με απολύσεις και πληρώνονται. Εγώ απορώ οι συνάδελφοι πως τα βγάζουν πέρα σπάω το κεφάλι μου να βρώ πώς γίνεται γιατί αν κάνεις όσα πρέπει δεν βγαίνεις με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή