Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

6.280 αιτήματα για πιστοποίηση αναπηρίας σε εκκρεμότητα

HEALTH VIEW.GR

Βελτιώνεται ο χρόνος αναμονής για πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕ.Π.Α. καθώς από 68.000 αιτήματα που είχαν συσσωρευτεί το Μάρτιο του 2014 - εξαιτίας της απεργίας των γιατρών - σήμερα εκκρεμούν μόλις 6.280 αιτήματα πανελλαδικά. Την ίδια ώρα, εισήχθησαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός 6.038 νέα αιτήματα.

Ο ελάχιστος πλέον χρόνος που απαιτείται από την κατάθεση του αιτήματος μέχρι την εξέταση του αιτούντος από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α., κυμαίνεται από 20-40 ημέρες για τα πρωτοείσακτα περιστατικά και από 2-3 μήνες για την εξέταση των ενστάσεων που κατατίθενται και αυτό εξαιτίας του ότι δεν μπορούν ιατροί που συμμετείχαν στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή να συμμετέχουν και στη Δευτεροβάθμια. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: «Μικρή απόκλιση από τους ανωτέρω χρόνους παρουσιάζουν ελάχιστα αιτήματα που αφορούν σε ειδικότητες οι οποίες συγκεντρώνουν μικρό πλήθος αιτημάτων καθώς και αυτών που εξετάζονται κατ’ οίκον. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που υποβάλλονται αιτήματα για παρατάσεις ήδη χορηγηθέντων συντάξεων και επιδομάτων, αυτά μπορούν να κατατίθενται τουλάχιστον 2 μήνες προ της λήξης τους ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη χορήγησή τους». 

Ο τωρινός χρόνος ανταπόκρισης στα προς εξέταση αιτήματα είναι ο ιδανικότερος – αναφέρεται στην ανακοίνωση - καθότι ο προγραμματισμός των ιατρών των υγειονομικών επιτροπών γίνεται σε συνάρτηση με τους συμμετέχοντες ιατρούς που υπηρετούν στους υγειονομικούς σχηματισμούς του ΠΕΔΥ των οποίων πρέπει να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία. Τέλος, κατά μέσο όρο εισέρχονται 11.000 νέα αιτήματα ανά μήνα και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για προγραμματισμό τουλάχιστον 1.200 υγειονομικών επιτροπών σε μηνιαία βάση που μπορούν να εξετάζουν από 15.000-19.000 αιτήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου