Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Στα κάγκελα οι γιατροί για τις εφημερίες! Πως κόπηκε η τροπολογία για τις πληρωμές

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
HEALTH REPORT
Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς «κόπηκε» η τροπολογία που αφορούσε τις πληρωμές των εφημεριών.

Κι εκεί που οι γιατροί περίμεναν να δουν το χρώμα του χρήματος από τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει εδώ και καιρό, τελικά η σχετική τροπολογία δε θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Κρίθηκε άσχετη με το νομοσχέδιο και θα κατατεθεί σε άλλο που θα είναι του υπουργείου Υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι θα αποπληρωθούν τις εφημερίες τους πολύ αργότερα χωρίς μάλιστα να αποσαφηνίζεται από την κυβέρνηση το πότε ακριβώς.
Πάντως ήδη τις τελευταίες ημέρες είχαν αρχίσει να δημιουργούνται αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα έδινε λύση όπως είχε υποσχεθεί. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε προαναγγείλει μάλιστα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εκταμίευση 24 εκατ. ευρώ, η οποία ωστόσο δεν εκδόθηκε ποτέ σε ΦΕΚ.

Ήδη τα σωματεία και οι ενώσεις των γιατρών είναι στα …κάγκελα μόλις πληροφορήθηκαν τα δυσάρεστα, με πολλούς μάλιστα να εισηγούνται ακόμη και κινητοποιήσεις στη…φρέσκη αριστερή κυβέρνηση.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών που είχε μιλήσει για την υπουργική απόφαση που δεν εκδόθηκε ποτέ σε ΦΕΚ, αναφέρει σε νέα της ανακοίνωση:

«Με χθεσινή μας ανακοίνωση είχαμε επισημάνει πως Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ, και πως όλα τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε» και διαδικαστικά προβλήματα.

Πριν … «αλέκτωρ λαλήσει», σήμερα μαθαίνουμε πως η «κοινή υπουργική απόφαση» που – υποτίθεται – περιμέναμε να «δημοσιευτεί σε ΦΕΚ για να λυθεί το θέμα», τελικά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (!), αλλά ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (!!) την οποία ΑΠΕΡΡΙΨΕ (!!!) η Πρόεδρος της Βουλής ως «άσχετη» με το νομοσχέδιο περί «ανθρωπιστικής κρίσης» στο οποίο είχε ενταχθεί ως τροπολογία».

Και η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών μιλά ανοικτά για κινητοποιήσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει πλέον να μείνει η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ σε κανέναν πως ΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ».

Να σημειωθεί πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει πως με την κοινή υπουργική απόφαση που προωθούσε θα λύνονταν γενικότερα το πρόβλημα τωνεφημεριών καθώς οριζόταν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου