Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ο Γ. Βαρουφάκης έχει πεισθεί για τις δυνατότητες της φαρμακοβομηχανίας, θα μπορέσει να πείσει και τους Θεσμούς;



Ενημερωμένος για την πορεία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και για το απόλυτα εξαγώγιμο ελληνικό προϊόν, το ελληνικό φάρμακο, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε πριν μερικές ημέρες με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν φίλο του κ. Βαρουφάκη, τραπεζίτη στο εξωτερικό, ο οποίος πρόσφατα του ανέλυσε ενδελεχώς και σε βάθος τα πλεονεκτήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ότι αποτελεί κλάδο σημαντικότατο και αξιολογότατο για την επιχειρηματικότητα και φυσικά την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών έχει πεισθεί πλέον ότι ο κλάδος μπορεί και πρέπει να τραβήξει μπροστά το άρμα της ανάπτυξης. Άλλωστε, ακόμη και μέσα στην κρίση, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αντιστάθηκε, επένδυσε στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές, διατήρησε τις θέσεις εργασίας, δημιούργησε υπεραξία στην κοιμώμενη επιχειρηματικότητα και απέδειξε περίτρανα ότι αποτελεί κλάδο τον οποίο μπορεί να εμπιστεύεται η χώρα και να καμαρώνει γι' αυτόν.

Δυστυχώς όμως τα χαράτσια που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο (clawback, rebate), η διαρκώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη και η έλλειψη ενός στρατηγικού σταθερού πλαισίου μακράς πνοής, δημιούργησαν κλίμα αποβιομηχάνισης και αβεβαιότητας στους εκπροσώπους του κλάδου (τόσο ελληνικές εταιρείες όσο και πολυεθνικές).

Στο διά ταύτα τώρα, ο υπουργός Οικονομικών έχει σίγουρα πεισθεί για τις αρετές και τις δυνατότητες του κλάδου, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Η συνάντηση δε μεταξύ του ιδίου και των εκπροσώπων της ΠΕΦ έγινε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα και με έναν υπουργό όχι μόνο έτοιμο να ακούσει αλλά και να δώσει κάτι παραπάνω από αυτά που αξίζει ο κλάδος.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, θα συνεργασθεί με τον υπουργό Υγείας ώστε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την τόνωση της φαρμακοβιομηχανίας. Μια πρώτη κίνηση δε που ετοιμάζεται να πράξει, είναι να εξαιρέσει από την φαρμακευτική δαπάνη τα εμβόλια, δίνοντας ανάσα στις φαρμακοβιομηχανίες.

Μια άλλη κίνηση καλής θέλησης είναι επίσης ότι δεν ανοίγει θέμα αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ. Τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, εάν τεθεί από την πλευρά των Θεσμών, η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει και θα το απορρίψει για ακόμη μία φορά, όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Βαρουφάκης στην συνάντηση με την ΠΕΦ.

Φυσικά, όση καλή θέληση και να έχουν οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για να στηρίξουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η πορεία της διαπραγμάτευσης θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα όχι μόνο για την ανάπτυξη και την αναγέννηση του κλάδου αυτού, αλλά και για κάθε άλλο βιομηχανικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου