Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Νοσηλεύτριες σε ρόλο…προμηθευτών και γιατροί σε ρόλο …επαιτών! Το κατάντημα των Κέντρων Υγείας

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ποιος θα φανταζόταν όταν πριν από περίπου 30 χρόνια και κάτι δημιουργούνταν τα Κέντρα Υγείας, πως μια μέρα θα έμεναν χωρίς φάρμακα και υλικά.


Σίγουρα δε θα το φαντάζονταν ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς, που εμπνεύστηκαν και θεμελίωσαν το ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας.

Σήμερα πολλά χρόνια μετά, τα Κέντρα Υγείας έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Πέρασαν άλλωστε πρόχειρα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό στις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) οι οποίες – όπως αποδεικνύεται στην πράξη- δεν έχουν καμία υποδομή να πραγματοποιήσουν διαγωνισμούς ή αγορές φαρμακευτικού υλικού και υγειονομικού υλικού.

Την κατάσταση δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά είχαν προηγηθεί αμέτρητες καταγγελίες από νοσηλευτές και γιατρούς για το τι αναγκάζονται καθημερινά να κάνουν για να καλύψουν τους ασθενείς.

«Για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που δουλεύω στο Κέντρο Υγείας είδα τα ράφια να αδειάζουν από φάρμακα και υλικά. Ήθελαν να μας υποχρεώσουν να εξετάσουμε τους ασθενείς με διάφανα γάντια που απλά βρέθηκαν στο Κέντρο Υγείας από κάποιες προσφορές» περιγράφει στο HealthReport.gr γιατρός Κέντρου Υγείας με μεγάλη Κίνηση στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής ο οποίος αρνήθηκε να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Εξάλλου τα γάντια με τα οποία εκλήθη ο γιατρός να εξετάσει τους ασθενείς σίγουρα δεν πληρούσαν καμία ασφάλεια. Τελικώς αναγκάστηκε να στείλει έναν εργαζόμενο σε κοντινό φαρμακείο για να προμηθευτεί χειρουργικά γάντια.

Άλλος γιατρός πάλι, περιγράφει στο HealthReport.gr πως το τελευταίο διάστημα υποχρεώνει τους συγγενείς των ασθενών, να πηγαίνουν στο κοντινότερο φαρμακείο για να προμηθεύονται οι ίδιοι τα φάρμακα ώστε να χορηγηθούν στη συνέχεια στον ασθενή.

Και το δράμα των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας δε σταματά εδώ. Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες υποχρεώνονται να… παζαρεύουν την αγορά υγειονομικού υλικού, αφού αναγκάστηκαν να μπουν σε επιτροπές για να καλυφθούν οι ανάγκες των αγορών. Άλλωστε οι Υγειονομικές περιφέρειες στις οποίες ανήκουν πλέον τα κέντρα υγείας δε διαθέτουν καμία απολύτως υποδομή για προμήθειες.

Σαν να μην έφθαναν οι υπάρχουσες αρμοδιότητες των νοσηλευτών, μπαίνουν και σε διαδικασίες προμηθειών, ενώ όταν τους περισσεύει κανένα… δευτερόλεπτο πετάγονται και μέχρι το κοντινό φαρμακείο ή εκκλησία μπας και τους δοθεί κανένα υγειονομικό υλικό ή φάρμακο και εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

«Οι Εργαζόμενοι με δική τους πρωτοβουλία απευθύνονται για προμήθειες σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στην εκκλησία. Ζητήσαμε στην πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας να επιληφθεί του ζητήματος και να δώσει λύση (Παράταση ή ακύρωση του Νόμου λειτουργικής διασύνδεσης με τις ΥΠΕ). Ο Υπουργός Υγείας δεν έδωσε λύση και το λειτουργικό χάος συνεχίζεται» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος θέλοντας και μη, εξετάζει το ζήτημα της επαναφοράς των Κέντρων Υγείας στα Νοσοκομεία, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.

Βέβαια στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει γενικότερα να λυθεί το πρόβλημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των ΠΕΔΥ που στο σύνολό τους βρίσκονται στον αέρα. Ωστόσο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός από τις πρώτες ημέρες τους στην οδό Αριστοτέλους, μιλούσαν για ταχύτατη οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο δημόσιο πάντα σύστημα. Μέχρι όμως να λυθούν τα βασικά ζητήματα, όπως φαίνεται οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

1 σχόλιο:

  1. Στη Μ.Υ. ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, τις προμήθειες και τη διαχείριση του υλικού, τις έχει αναλάβει...ΜΑΙΑ! Σας διαβεβαιώνω από τη θέση του Υπευθύνου της μονάδας ότι η γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη διεκπεραίωση κάθε αιτήματος στις κεντρικές υπηρεσίες που εδρεύουν στον Πειραιά (2η ΥΠΕ), είναι κάτι παραπάνω απο αργές και ψυχοφθόρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή