Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«Θέλουν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων»


NEWSBEAST.GR
Επίθεση του ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση με αφορμή τις δηλώσεις Στρατούλη- Ρωμανιά

Ακόμα και για ποινικές ευθύνες κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το μείζον, όπως το χαρακτηρίζει, πρόβλημα για τις συντάξεις το οποίο θα δημιουργηθεί αν η κυβέρνηση «βάλει χέρι» στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις δηλώσεις των κ.κ. Στρατούλη και Ρωμανιά περί εσκεμμένων λαθών στις αναλογιστικές μελέτες, αναφέρει επίσης ότι από μια τέτοια απόφαση και ενέργεια θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες για την απώλεια εσόδων και ερωτά τους αρμοδίους αν θα αναλάβουν αυτές τις ευθύνες.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει τροπολογία για την «υποχρεωτική» χρήση των αποθεματικών των Ταμείων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας.

Θεωρητικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην τράπεζα της Ελλάδος περίπου 2,5 δισ. ευρώ που έχουν τα Ταμεία σε διάφορες εμπορικές Τράπεζες, όπως το ΕΤΑΑ σε προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια πάνω από 2% ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει 1,7%. Κι εδώ τίθεται, ίσως θέμα ποινικών ευθυνών.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει δύο πολιτικά ερωτήματα:

-Το πρώτο αφορά στις ποινικές ευθύνες και αν θα αναληφθούν από τους αρμοδίους που θα πάρουν την απόφαση υποχρεωτικής μεταφοράς των αποθεματικών.

-Αν οι κυβερνώντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι λογικές δεν οδηγούν πουθενά και ελάχιστα στο θέμα της έλλειψης ρευστότητας, την οποία, όπως τονίζει, δημιουργούν οι κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία.

Ειδική αναφορά κάνει το ΠΑΣΟΚ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και στο ΕΤΕΑ. Όπως τονίζει το ΜΤΠΥ έχει χρήματα να πληρώσει μέχρι το τέλος Μαϊου και μετά θα έχει αδυναμία πληρωμής και το ίδιο θα συμβεί και με το ΕΤΕΑ. Προστίθεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποσχέθηκε ότι θα δώσει τα χρήματα στα Ταμεία, που σημαίνει ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας πρέπει να βρουν 800 εκατ. Για να μη γίνουν περικοπές. «Ο Θεός βοηθός» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με τις κυβερνητικές αναφορές για μεθόδευση στις αναλογιστικές μελέτες, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

-Οι μελέτες αυτές γίνονται σε όλες τις ευρωπαϊκές ώρες με βάση ενιαίους κανόνες και προδιαγραφές.

-Το Νοέμβριο του 2011, όταν οι 27 χώρες της Ένωσης παρουσίασαν για πρώτη φορά τις μελέτες, η Ελλάδα και η Ιταλία βαθμολογήθηκαν με άριστα.

-Χαρακτηρίζει γελοίους τους ισχυρισμούς ότι δεν ελήφθη υπόψη η περιουσία κατά τη λήψη των μέτρων, όταν γινόταν αναφορά σε κάθε κείμενο, προκειμένου να ενσωματωθεί στα έσοδα η απόδοση της περιουσίας και να μειωθεί το έλλειμμα.

-Τη μελέτη του 2011 εκπόνησε η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, με τη συμμετοχή της επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) που έχει πραγματοποιήσει αναλογιστικές μελέτες σε 120 χώρες στον κόσμο.

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι αποδεικνύεται «άνθρακες ο θησαυρός» του κ. Ρωμανιά, τον οποίο χαρακτηρίζει «γραφικό τρόφιμο των τηλεπαραθύρων». Ενώ αναφέρει ότι ο κ. Στρατούλης που υιοθέτησε τις «αστειότητες του Γενικού του», το έκανε «λόγω κεκτημένης λαϊκίστικης υστερίας».

Όλος ο θόρυβος, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, δημιουργείται από την κυβέρνηση, προκειμένου να μεταφέρει τα αποθεματικά των Ταμείων, υποχρεωτικά, στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας, που η ίδια δημιουργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου