Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εκτενείς έλεγχοι στον ΕΟΠΥΥ από τους πιστωτές



Η μαύρη τρύπα των 400 εκατ. ευρώ που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς στον ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές που δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του Οργανισμού «χτύπησε καμπανάκι» στους πιστωτές, όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, αλλά κυρίως για την πορεία των κρατικών δαπανών και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Έτσι τα κλιμάκια των τεχνικών συμβούλων που βρίσκονται στην Αθήνα ξεκινούν από σήμερα να «ξεσκονίζουν» και τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες που θα μετέχουν στη σύσκεψη πλήρη αναφορά για τις δημόσιες δαπάνες Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στη συνάντηση -η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες αλλά τελικά αναβλήθηκε- θα εξεταστεί πιο συγκεκριμένα η πορεία των εσόδων - εξόδων κατά το πρώτο δίμηνο, καθώς και το πως έκλεισε πέρσι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού. Τα νέα για την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ δεν είναι αισιόδοξα, δεδομένου πως τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αποδόθηκαν από τα ταμεία μόλις 250 εκατ. ευρώ για εισφορές υπέρ υγείας (δημιουργώντας έτσι το έλλειμμα των 400 εκατ.), ενώ το ίδιο διάστημα και οι δαπάνες του φαρμάκου ξέφυγαν από τον αρχικό προϋπολογισμό κατά 35 εκατ. ευρώ. Πηγές μάλιστα από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τονίζουν πως δεν είναι γνωστό ούτε πότε θα εισρέουν οι οφειλές των ταμείων, ούτε για πόσο διάστημα ακόμη θα συνεχιστεί η υστέρηση των εσόδων.

Και μπορεί τυπικά ο προϋπολογισμός του 2014 να εμφανίζεται ισοσκελισμένος, αυτό όμως οφείλεται στο γεγονός πως οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ είναι από πέρσι «κλειστές», δηλαδή ο Οργανισμός πληρώνει στις επιχειρήσεις υγείας μόνο όσα χρήματα προβλέπονται στον αρχικό του προϋπολογισμό, ενώ η υπερβάλλουσα δαπάνη καλύπτεται από τις ιδιωτικές εταιρείες. Έτσι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την περιστολή των δαπανών, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καταφέρει ακόμη να ελέγξει τα οικονομικά της Υγείας. Παράλληλα με πολύ μεγάλη δυσκολία προχωρά στις πληρωμές των παρόχων και σε απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο πως στις επιχειρήσεις φαρμάκου, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει συνολικά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Αν και σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του Οργανισμού, στη σημερινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους της οικονομικής διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ, δεν θα συζητηθεί αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών, ούτε τίθεται ζήτημα περικοπής της μηνιαίας κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 43 εκατ. ευρώ, τα συνεχή προβλήματα χρηματοδότησης και αποπληρωμής οφειλών επηρεάζουν αρνητικά τα δημόσια έξοδα, σε μια περίοδο που αναζητείται επειγόντως ρευστότητα στα κρατικά ταμεία.

Με βάση πάντως τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ προσδιορίζονται στα 4.982 εκατ. ευρώ και τα έξοδα στα έξοδα 4,960 δισ. Την ίδια ώρα, και λόγω της μεταφοράς συγκεκριμένων κατηγοριών δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, θα υπάρξει μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 107 εκατ. ευρώ (526 εκατ. ευρώ φέτος από 633 εκατ. το 2014).

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

  1. πείτε σας παρακαλώ στους πιστωτές πώς έκλεισε το οικονομικό έτος 2014 προς τους παρόχους ο ΕΟΠΥΥ..... Με ποιο τροπο δήλωσε ότι δεν μας χρωστάει τίποτα .Θα πέσει πολύ Ουααααα από την Ευρώπη έτσι και πάρουν χαμπάρι πώς τα μαγειρεύουν για να τους βγαίνουν τα νούμερα......Ας είναι καλά που έχουν τα ζώα τους μικροβιολόγους να δουλεύουν τζάμπα....μάλλον τί τζάμπα ,κάνοντας δωρεά υπέρ πίστεως και πατρίδας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή