Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Οι προσπάθειες του ιατρικού κόσμου για την συνταγογράφηση και με την εμπορική ονομασία του σκευάσματος δικαιώθηκαν


Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 20:20

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την νέα λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που επιτρέπει από σήμερα την συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος, πέραν της δραστικής ουσίας.

Από τον Οκτώβριο του 2012 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστική ουσίας και της απαγόρευσης αναγραφής της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος. 

Ο ΙΣΑ εξ αρχής τόνισε ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού,ενώ η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, με κριτήριο τη φθηνότερη τιμή μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο, όσο και για τη ζωή του.

Τις επιστημονικές αυτές απόψεις μας τις καταθέσαμε και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν προσφύγαμε για την ακύρωση του άρθρου 21 του Νόμου 4052/2012 (Α' 41) όσο και κατά της Υ.Α ΦΕΚΒ' 3057/18-11-2012 επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ως άνω διατάξεις για τους ασθενείς και ειδικότερα για τις ειδικές ομάδες ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.

Ο Ι.Σ.Α. έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί και είχε ζητήσει να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό να συνταγογραφεί στο πεδίο σχόλια το εμπορικό σκεύασμα παράλληλα με την Δραστική ουσία .Και πράγματι από σήμερα οι αγώνες μας δικαιώθηκαν και δόθηκε η δυνατότητα στους ιατρούς ώστε να συνταγογραφούν και την εμπορική ονομασία, εντός του πεδίου της συνταγής καταρχήν για τα γενόσημα, αλλά εντός των προσεχών ημερών όπως πληροφορηθήκαμε από την ΗΔΙΚΑ για όλα τα φάρμακα που αφορούν χρόνια νοσήματα ή αναγράφονται μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Χαιρετίζουμε την ενέργεια αυτή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος που δημιουργήθηκε τα τρία προηγούμενα έτη και προσβλέπουμε στην αποκατάσταση και όλων των άλλων θεμάτων που έχουμε αναδείξει για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, και ιδίως την πάγια θέση μας κανένα φάρμακο χωρίς Ιατρική συνταγή και χορήγηση φαρμάκων μόνο από τους Επαγγελματίες Υγείας Φαρμακοποιούς.



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

5 σχόλια:

  1. AYTO ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ
    ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΕΔΡΕ γιατί πανηγυρίζεις;
    Γι' αυτό: " ... δεν δεσμεύει τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή στην εκτέλεση της συνταγής ..."
    Μάλλον είμαστε όλοι για τα πανηγύρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανηγύρισε ως Πρόεδρος αλλά διάβασε την ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ ως Δήμαρχος. Με τέτοιους πανηγυρισμός εξακολουθούμε να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που με μια υπογραφή πάνω στη συνταγή ο ασθενής ψωνίζει ό,τι φάρμακο γουστάρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πάει να γράφει ότι θέλει ο γιατρός! Στο τέλος ο φαρμακοποιός θα δίνει τη θεραπεία! Τώρα θα φανεί ξεκάθαρα ποιός είναι το αφεντικό! Ο γιατρός θα γράφει το Α σκεύασμα, ο φαρμακοποιός θα δίνει το Β και δεν θα είναι υποχρεωμένος να δώσει λόγο σε κανέναν! Ας σημειωθεί ότι στην αρχή της συνταγής σημειώνουμε Rp/ δηλ. recipe στα λατινικά, που μεταφράζεται στα ελληνικά "λαβέ". Όπως βλέπετε είναι σε πραστακτική. Άρα ο γιατρός προστάζει και ο φαρμακοποιός εκτελεί! (Γι΄ αυτό εξ άλλου μιλάμε για εκτέλεση της συνταγής). Αλλά τι λέμε τώρα? Εδώ οι φαρμακοποιοί έχουν de facto ανακηρυχτεί σε γιατρούς. Αυτό το βιολί πρέπει επί τέλους να σταματήσει. Να γίνει υποχρεωτική η πώληση φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού. Να μη μπορούν να πουλάνε "καψουλίτσες για τη γρίππη" σε κάθε άσχετο. Ας αρκεστούν στο σύγχρονο πλέον ρόλο τους σε πωλητές φαρμακευτικών σκευασμάτων γιατί πέρασε οι εποχή, που παρασκεύαζαν οι ίδιοι τα φάρμακα με εντολή γιατρού βέβαια και τότε. Αν θέλει να κάνει ένα καλό για την υγεία ο σημερινός υπουργός, που δεν έχει και οικονομικό κόστος, να κάνει αυτό που του λέμε. Έχει βέβαια πολιτικό κόστος γιατί οι φαρμακοποιοί έβαλαν πλάτη για το ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και κάτι γιατροί όμως σε διάφορες θέσεις στο υπουργείο. Αυτοί ας σταθούν στο ύψος τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά το recipe οι παλιοί γιατροί γράφανε και το cum Deum που σημαίνει συν θεώ δηλαδή με τη βοήθεια του Θεού.
      Τώρα πρέπει να το γράφει η συνταγή οπωσδήποτε.

      Διαγραφή