Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ: Προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών- οδοντιάτρων εντός ΠΕΔΥ

ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-Β.ΕΛΛΑΔΟΣ 
ΤΗΛ.228406,ΦΑΞ.2310228970 
website.www.seypika-thes.gr 
ΑΓΓΕΛΑΚΗ 37 4ος ΟΡΟΦΟΣ 
e - mail. info @ seypika - thes.gr 
Τ.Κ.54621 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών- οδοντιάτρων εντός ΠΕΔΥ και επίσης για τους απολυμένους του πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ. 

Γιατροί εντός ΠΕΔΥ 

 Άμεση δημοσίευση του ΦΕΚ της 4ης ΥΠΕ (η 3η και 4η ΥΠΕ περιλαμβάνουν τους νομούς Μακεδονίας και Θράκης). 

 Άμεση κατάθεση δύο τροπολογιών: 

1. τροπολογία στον νόμο 3232/2004 για την αναγνώριση όλου του χρόνου προϋπηρεσίας στο ΙΚΑ (επιτροπή της πανελλήνιας ομοσπονδίας με υπηρεσιακούς παράγοντες την επεξεργάζονται ήδη υπό την εποπτεία του κ. Ξανθού). 
2. τροπολογία για την εικοσαετία κρίσης για τη θέση του διευθυντού. Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί προηγούμενης κυβέρνησης και δεν είχε γίνει αποδεκτή. 

 Κρίσεις όλων των γιατρών (όπως έγινε στην 1η και 2η ΥΠΕ). Στην 3 η και 4η ΥΠΕ όσοι γιατροί προσέφυγαν δικαστικά δεν κρίθηκαν ακόμα και αν κάποιοι από αυτούς είχαν κλείσει τα ιατρεία τους και δεν τα επαναλειτούργησαν ποτέ όπως είχαν το δικαίωμα μετά τη δικαστική απόφαση. Είναι προφανές και αποδεικνύει μόνο τιμωρητική διάθεση από τους προηγούμενους διοικητές των ΥΠΕ). 

 Βελτίωση των όρων της σύμβασης των επικουρικών γιατρών ώστε να παραμείνουν στο σύστημα και να εξελιχθούν (διασύνδεση με νοσοκομεία ΕΣΥ, μακροχρόνια σύμβαση όπως και στις παραμεθόριες και άγονες περιοχές, κλπ.). 

Να υπενθυμίσουμε ότι το ΠΕΔΥ λειτούργησε από τον 03/2014 και κατά το νόμο έπρεπε ως τον 11/2014 να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και η ένταξη των γιατρών σε θέσεις γιατρών ΕΣΥ για όσους επέλεξαν την ΠΑΑ (πλήρης και αποκλειστική απασχόληση). Αυτό ακόμα και τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί και οι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται σε καθεστώς ΠΕ (πανεπιστημιακή εκπαίδευση). Το 50 % εξ αυτών αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και το υπόλοιπο 50% πανελλαδικά εργάζεται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις ή ασφαλιστικά μέτρα. Ενίσχυση τον δομών του ΠΕΔΥ με ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό. 

 Συνολικά, πανελλαδικά παρέμειναν στο ΠΕΔΥ 2.500 ενώ απολύθηκαν περίπου 3.000. Όπως αναφέραμε προηγουμένως από τις 2.500 που παρέμειναν το 50% είναι με δικαστικές αποφάσεις και ανοιχτά ιατρεία και το υπόλοιπο με κλειστά ιατρεία. 

 Προκηρύχθηκαν 900 θέσεις επικουρικών γιατρών ΠΑΑ πανελλαδικά και εξεδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο 170 γιατροί, δηλαδή ο νέοι γιατροί γύρισαν την πλάτη στο συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής μίας διαστρεβλωμένης ΠΑΑ όπως αυτή λειτουργεί μετά τη ψήφιση του νόμου για το ΠΕΔΥ. 

 Για την άμεση ενίσχυση των δομών προτείνουμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων σε προσωποπαγείς θέσεις ΠΕ (με δικαίωμα ιατρείου, δηλαδή πλήρη αλλά μη αποκλειστική απασχόληση) και επίσης όλοι οι ευρισκόμενοι εντός του ΠΕΔΥ να μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τις εργασιακές τους σχέσεις δηλαδή ή ΠΕ με δικαίωμα ιατρείου ή ΠΑΑ με πλήρη δικαιώματα όπως των γιατρών του ΕΣΥ (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά και πρόσβαση στη δευτεροβάθμια περίθαλψη ιδιαίτερα για τους χειρουργούς ώστε να μην ευνουχιστούν επιστημονικά). 

Να υπενθυμίσουμε ότι από τους 5.500 γιατρούς οδοντιάτρους οι 1.100 είναι σήμερα άνω των 62 ετών και 2.900 άνω των 57 ετών. Η επαναπρόσληψη μπορεί να γίνει με δύο τρόπους : 

1. με ένταξη στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου όπως θα ήταν και το σωστό είτε 

2. μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας. Να αναφέρουμε επίσης ότι το 2009 προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ 1.860 θέσεις μονίμων γιατρών οδοντιάτρων, η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2012 και η ένταξη δεν έγινε ποτέ. Με την λύση αυτή θα είχαμε άμεση πλήρωση των κενών θέσεων του ΠΕΔΥ, άρση των αδικιών , μείωση των προσερχόμενων περιστατικών στα νοσοκομεία και επίσης μεγάλο οικονομικό όφελος. 

 Το οικονομικό όφελος προκύπτει ως εξής: οι συμβεβλημένοι γιατροί εκτός ΠΕΔΥ στοιχίζουν 2.000 περίπου ευρώ μηνιαίως μικτά και εξετάζουν μόνο 200 περιστατικά. Συνήθως την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα έχουν ολοκληρώσει τα περιστατικά τους και λειτουργούν ως μη συμβεβλημένοι με αποτέλεσμα οι ασθενείς μετά την πρώτη εβδομάδα να μην βρίσκουν συμβεβλημένους γιατρούς.

 Οι γιατροί εντός ΠΕΔΥ στοιχίζουν επίσης περίπου 2.000 ευρώ μικτά κάθε μήνα και εξετάζουν 26 ασθενείς την ημέρα επί 22 ημέρες τον μήνα δηλαδή 570 περιστατικά. 

 Επιπλέον η αναβάθμιση των εργαστηρίων του Οργανισμού (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κλπ) συντελεί στην μείωση του γενικού κόστους καθώς τα εν λόγω εργαστήρια προτείνονται κατά προτεραιότητα από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ, και λειτουργούν ως αντίπαλο δέος απέναντι στον συνεχώς αυξανόμενο επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και αν προσθέσουμε στην μισθολογική δαπάνη το λειτουργικό κόστος των κτιρίων, η συνολική επιβάρυνση ανά ασθενή είναι πολλαπλώς μικρότερη και επιπλέον η λειτουργία είναι για όλο το μήνα.

10 σχόλια:

  1. Εκέινο που έχει πλάκα είναι ο ισχυρισμός με τον νόμο Κατρούγκαλου (του 12%).. Ίδια μοίρα οι απολυμένοι με τους πολυθεσίτες ΙΚΑτζήδες... Συνέλθετε ΙΚΑτζήδες!! ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΠΟΛΥΘΕΣΙΤΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι "συνάδελφοι" του ΙΚΑ φωνάζουν γιατί-δίχως καμμιά ηθική και δεοντολογία- είχαν συνάψει προεκλογική συμφωνία με την σημερινή κυβέρνηση για την νεκρανάσταση του ΙΚΑ και την αναβίωση της ρεμούλας που επικρατούσε... Διοχέτευσαν την ψήφο τους σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και τώρα ζητούν την εξαργύρωση της επιταγής που έδωσαν. Γαλουχημένοι σε καθεστώς αναξιοκρατίας και κομματικών παρεμβάσεων (άλλωστε ΜΟΝΟ αυτό απαιτούνταν για πρόσληψη στο ΙΚΑ) ζητούν πράγματα που αν λέγονταν σε ένα προηγμένο κράτος θα τους έπαιρναν με τις πέτρες...Απλά να τους ενημερώσω πως στην πολιτική ισχύει πως ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΛΕΓΕΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλος ο καυγάς για το πάπλωμα... Η ανακοίνωση που τα λέι όλα: "προτείνουμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων σε προσωποπαγείς θέσεις ΠΕ (με δικαίωμα ιατρείου)". Δηλαδή οι ΙΚΑτζήδες σε αντίθεση με όλους τους κλάδους των εργαζομένων θέλουν να πληρώνονται ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ....Έχει και η αμετροέπεια τα όριά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στρατιωτικοί γιατροί , πανεπιστημιακοί , απογευματινά ιατρεία ΕΣΥ.......
      Και η εμπάθεια έχει τα όρια της.........

      Διαγραφή
  4. Ας μαζέψει κάποιος τους ΙΚΑτζήδες.. Τη στιγμή που η ανεργία των γιατρών έχει βαρέσει κόκκινο, που νέοι γιατροί ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά, που ο ΕΟΠΥΥ αφήνει τους πάντες απλήρωτους και κινδυνεύουν τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα και οι Κλινικές με αφανισμό, που στο ΕΣΥ πάιρνουν κουτσουρεμένες εφημερίες από 6 μήνου, οι ΙΚΑΤζηδες βρήκαν τη λύση!!! Διακόψτε τις συμβάσεις των άλλων γιατρών "που κοστίζουν" ( ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ) για να έχουν αυτοί ΔΙΠΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ...Η λογική τους εμφανής ¨"Ας ξεκληριστούν οι άλλοι για να γίνουμε εμείς εκατομμυριούχοι".... ...O tempora o mores

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι υβριστές ξαναχτυπούν. Γιατί ντρέπεστε να αποκαλύψετε ποιοι είστε για να δούμε και εμείς επιτέλους το ποιον σας, την προσφορά σας στην ιατρική και την κοινωνία; Θεωρώ απαράδεκτο γιατροί άνθρωποι να μην έχουν το θάρρος της επώνυμης γνώμης. Όποτε θέλετε επώνυμα και δημόσια θα απαντήσω στα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν θέλουμε καμμιά απάντηση από εσάς.. Η ανακοίνωση των ιατρών του ΙΚΑ τα λέει όλα..Τα έργα και οι ημέρες του συγκεκριμένου κλάδου είναι επίσης γνωστά.. Δεν έχει κάποιος παρά να ψάξει στο google με τις λέξεις "ιατροί ΙΚΑ σκάνδαλο" και θα βρει χιλιάδες "κοινωνικές προσφορές" που έχουν κοστίσει ΠΑΜΦΘΗΝΑ πάνω από 8 δις στον Ελληνικό λαό..Και αυτό το έχει πει ο Διοικητής του ΙΚΑ.... Πρέπει να καταλάβετε πως κανείς δεν σας υβρίζει περιγράφοντας τα πραγματικά γεγονότα όπως και κανεις δεν υποχρεούται να σας υποβάλλει πιστοποιητικό κοινωνικής και επιστημονικής προσφοράς....

      Διαγραφή
    2. Και όλη η κοινωνία θεωρούσε απαράδεκτη την συμπεριφορά σας απέναντι σε ασθενείς, που τους βλέπατε ως περιπατητικά πενηντάευρα. Και όλος ο ίατρικός κόσμος βρίσκει κατάπτυστη την ανωτέρω ανακοίνωσή σας. Αλλά δεν βλέπουμε ούτε μετάνοια ούτε αυτοκριτική εκ μέρους σας... Την κοινωνία δεν την βλάπτει η ανωνυμία (μου) αλλά ο κυνισμός (της ανακοίνωσής) σας...

      Διαγραφή
    3. Ενώ όλοι οι ΕΣΥτες βλέπουν τους ασθενείς με απέραντη στοργή και ανιδιοτελή αφοσίωση όπως όλοι οι άνθρωποι που χρειάστηκε να χειρουργηθούν γνωρίζουν καλά.
      Τι να πει κανείς , η χολή περισσεύει σε έναν κλάδο που τελικά δίκαια αντιμετωπίζεται από το κράτος με αναξιοπρεπή τρόπο , αν κρίνει κανείς από την μικρόνοια των σχολίων

      Διαγραφή
  6. «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς. Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου. Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα». (Τζον Νταν – 1624)

    ΑπάντησηΔιαγραφή