Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Προς αποφυγή… Pharmacy Run


Ελλείψεις σε φάρμακα δεν υπάρχουν, ξεκαθαρίζουν Υπουργείο Υγείας και Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, όχι μόνο όσες παράγουν εντός της χώρας αλλά και όσες εισάγουν σκευάσματα. Το διατύπωσαν και επισήμως, με δελτία τύπου, το διαβεβαιώνουν και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Παρόλα αυτά καταγράφονται, έστω και περιορισμένες ή μεμονωμένες, καταγγελίες για φειδωλή προμήθεια φαρμάκων. Σύμφωνα με τις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, υπάρχει μια πρακτική εξήγηση.

Τι παρατηρείται

Αν περιηγηθείς στο διαδίκτυο, τα social media, ιδιαίτερα σε Ομάδες του Facebook, ή αν απλά ρωτήσεις κάποιους φαρμακοποιούς, ακόμη και τους μεγαλύτερους, θα σου πουν πως η παραγγελία φαρμάκων σε μεγαλύτερες ποσότητες έχει, στην καλύτερη, δυσκολέψει. Οι φαρμακαποθήκες προμηθεύουν με φειδώ από το στοκ τους και κατ’ επέκταση όσοι πολίτες αναζήτησαν μεγαλύτερες ποσότητες σκευασμάτων (ευτυχώς δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο) δεν μπόρεσαν να τις βρουν.

Το βασικό πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι προτιμούνται μετρητά. Πίστωση και επιταγές έχουν αναγορευθεί σε «απαγορευμένες» πρακτικές…

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η δυσκολία προμήθειας των Φαρμακείων με μεγάλες ποσότητες δεν είναι μόνο μια προσπάθεια ελέγχου του διαθέσιμου στοκ, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια.

Τι συμβαίνει

Αρχικά, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), που αποτελούν περίπου το 50% των ελληνικών φαρμακείων, έθεσε ένα αυξημένο πλαφόν στις παραγγελίες ανά φαρμακείο.
Συγκεκριμένα, παραδίδει φάρμακα κατά 20% αυξημένα από το ύψος των παραγγελιών της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως τα αποθέματα ήταν ήδη μειωμένα, από τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, όμως, με το κλείσιμο των τραπεζών κατάθεση επιταγών, όπως προβλέπεται δεν μπορεί να γίνει και άρα δεν μπορεί να ελεγχθεί η εγκυρότητα της ή αν το ποσό καλύπτεται. Άρα, πρακτικά δε μπορεί να ανανεωθεί και το πιστωτικό όριο φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Ωστόσο, η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έχει όλους τους παράγοντες από την πολιτεία έως και τα φαρμακεία να επιδείξουν μια ευελιξία.

«Η επάρκεια είναι διασφαλισμένη», ξεκαθαρίζει στο Virus ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
«Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα που σχετίζονται με τα πιστωτικά όρια σε όλη την αλυσίδα της διανομής φαρμάκων. Υπάρχει όμως και ευαισθησία και πρόθεση να διευθετηθούν. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτά τα τεχνικά προβλήματα δεν επιβαρύνουν την τροφοδοσία της αγοράς με φάρμακα», ξεκαθαρίζει ο Π. Αποστολίδης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, πρόθεση της Αριστοτέλους είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, ώστε να επιτραπούν οι καταθέσεις επιταγών σε υποκαταστήματα ή να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική κατάθεση.

Συνάντηση Αριστοτέλους – ΣΦΕΕ

Νέο ραντεβού είχαν σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου και των Αντιπροέδρων του ΕΟΦ Δ. Μακριδάκη και Η. Γιαννόγλου.

Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμακευτικών προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, με τον κ. Κουρουμπλή να ζητάει από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών «να συνεχίσει – όπως άλλωστε και συμβαίνει- ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκων». «Οι εκπρόσωποι των φορέων ανέφεραν ότι ο εφοδιασμός της αγοράς διεξάγεται κανονικά και δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω ομαλή ροή του», αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο ΣΦΕΕ, με ανακοίνωση του διαβεβαιώνει εκ νέου πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων την κρίσιμη αυτή περίοδο».

Διευκρινίζεται, δε, πως πολιτεία και φαρμακευτικές επιχειρήσεις είναι σε συνεχή και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, «εξαντλώντας κάθε δυνατότητα ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση της αλυσίδας φαρμάκου».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η υγεία και η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες οφείλει να παραμείνει έξω από το κάδρο του πολιτικού κλίματος και μακριά από κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, με ψυχραιμία, σύμπνοια και προσήλωση να στέκονται δίπλα στους Έλληνες πολίτες και την χώρα», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου