Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

“Ασφυξία” φέρνει το 2016 στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

Σε κλείσιμο οδηγούνται πολλές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια από τους επαχθείς όρους συνεργασίας τους με τον ΕΟΠΥΥ.

ΙΑΤRONET

Έτος σκληρής οικονομικής δοκιμασίας αναμένεται να είναι το 2016 για τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ.

Ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα καλούνται να αντιμετωπίσουν το... τέρας του αυτόματου μηχανισμού επιστροφής υπερβάσεων (clawback), το οποίο ξεπερνά το 40% για το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι για τζίρους 100 ευρώ, οι πάροχοι πληρώνονται σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ τα 60 ή και λιγότερα.

Τα διαγνωστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν με την έλευση του νέου έτους ένα ακόμη σημαντικό φορτίο: την υποκοστολόγηση των εξετάσεων, η οποία – σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας – κυμαίνεται από 9% έως 43%.

Οι εργαστηριακοί, ωστόσο, κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερες μειώσεις, οι οποίες ανέρχονται έως και στο 70%.

Σημαντικό φορτίο αποτελούν για τις επιχειρήσεις και οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες ανέρχονται στο 1,3 δισ. ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα, η κατάσταση ανά κλάδο παρόχων έχει ως εξής:

Κλινικές

Από την αρχή του έτους, ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Οι οφειλές για νοσήλια των ασφαλισμένων του που αφορούν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, έχουν παρακρατηθεί ως clawback.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών εκτιμούν πως δεν αναμένεται εξόφληση άλλου μήνα μέσα στο 2015, το οποίο σημαίνει ότι πληρώνονται τα επτά δωδέκατα ή το 60% των οφειλόμενων.

Το clawback ταλανίζει τους παρόχους τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας το 50% τα έτη 2013 και 2014.

Με δεδομένο ότι σε μηνιαία βάση οι ιδιωτικές κλινικές χρεώνουν στον ΕΟΠΥΥ νοσηλείες αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό σημαίνει ότι εισπράττουν λιγότερα από 20 εκατομμύρια.

Οι συνολικές οφειλές του Οργανισμού προς τις κλινικές ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 130 εκατομμύρια αφορούν παλαιά χρέη (πριν το 2012).

Διαγνωστικά

Παρόμοια είναι η εικόνα στα διαγνωστικά εργαστήρια, τα οποία έχουν, επίσης, πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ τους επτά μήνες του 2015.

Το clawback του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσει το 40%, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 309 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξία των εξετάσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν ξεπερνά τα 510 εκατομμύρια.

Ο Οργανισμός οφείλει στα διαγνωστικά 600 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 120 εκατομμύρια αφορούν την περίοδο πριν το 2012.

Το 2016, φέρνει στα διαγνωστικά εργαστήρια ένα νέο “φρούτο'. Πρόκειται για την ενσωμάτωση του clawback στις τιμές των εξετάσεων, οι οποίες αναμένεται να μειωθούν σημαντικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43% ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%.

Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet - scan.

Μειώσεις

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι μειώσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας.

Σε μία σειρά εξετάσεων καθημερινότητας, οι μειώσεις θα κυμανθούν από 30% (γενική αίματος) έως και πάνω από 70% (θυροξίνη). Στο μισό μειώνονται οι τιμές πολύ σημαντικών αιματολογικών εξετάσεων, όπως το ουρικό οξύ, τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη και οι τρανσαμινάσες.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι στις περισσότερες από τις παραπάνω εξετάσεις τα περιθώρια κέρδους των εργαστηρίων είναι ελάχιστα, δεδομένων των υψηλών τιμών στα αναλώσιμα.

Σημειώνουν, δε, ότι οι μειώσεις είναι – για μία ακόμη φορά – οριζόντιες και πως δεν λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα του κάθε εργαστηρίου και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που δίνει.

Δ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΕΡΘΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΛΟΟΥ-ΜΠΑΚ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΗ ΒΑΡΚΑ ΝΕΡΑ, ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΕΝΕΤΑΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ,ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (ετσι θα οδηγηθούμε στήν ισότητα δια τής ισοπεδώσεως)θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή