Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

«Σοκ και δέος» από Γενάρη λόγω ασφαλιστικών εισφορών – Το σενάριο «φωτιά»

Πολύ νωρίτερα από ότι θα μπορούσαν να φανταστούν θα έρθουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες αντιμέτωποι με το «σοκ και δέος» της σύνδεσης των ασφαλιστικών τους εισφορών με το εισόδημα.

Ο νέος νόμος ορίζει ότι βάση υπολογισμού για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι τα καθαρά κέρδη των επαγγελματιών κατά το 2016. Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας αντιλαμβάνονται ότι όσο και αν επιταχυνθεί του χρόνου η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων –αυτός ήταν ο στόχος και φέτος αλλά τελικώς δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί– σαφής εικόνα δεν πρόκειται να υπάρχει νωρίτερα από τον Μάιο ή τον Ιούνιο.


Όμως, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν… αντέχουν οικονομικά αν δεν εισπράξουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ήδη καταστρώσει εναλλακτικά σενάρια ώστε οι εισφορές νέου τύπου, να ξεκινήσουν να πληρώνονται με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Τι προβλέπει το κυρίαρχο σενάριο; Προκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Από 1/1/2017 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές οι οποίες θα υπολογιστούν με βάση το μέσο όρο των δηλωθέντων εισοδημάτων της διετία 2014-2015 ή της 3ετίας 2013-2015.

Η… αγωνία του υπουργείου Εργασίας για τα έσοδα θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ρευστότητας σε χιλιάδες επαγγελματίες με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Ειδικά οι επαγγελματίες που έχουν δει τα κέρδη τους να υποχωρούν δραματικά τα τελευταία 3 χρόνια, θα κληθούν πρώτα να πληρώσουν υψηλές εισφορές βασισμένες στα οικονομικά δεδομένα της περιόδου 2013-2015 και μετά να επιδιώξουν τον συμψηφισμό με τις ασφαλιστικές εισφορές που θα προκύψουν επί των φορολογητέων κερδών του 2016.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Οι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες ενώ για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος θα απαιτηθεί η έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Αναμένεται ότι από τη διαδικασία της «προκαταβολής» των ασφαλιστικών εισφορών θα εξαιρεθούν όσοι διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μέσα στο 2016. Και αυτό διότι οι ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα έχουν εξαντληθεί με την καταβολή των εισφορών στον ΟΑΕΕ βάσει του υφιστάμενου τρόπου υπολογισμού. Με το που θα επισημοποιηθεί η συγκεκριμένη πληροφορία, θα φανεί αν θα υπάρξει «κύμα» επαγγελματιών που θα σπεύσουν σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για να κλείσουν τα βιβλία τους.

Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, εφόσον υιοθετηθεί, το σύστημα της «προκαταβολής» των ασφαλιστικών εισφορών, γίνεται αντιληπτό μέσα από το ακόλουθο παράδειγμα: Ο ελεύθερος επαγγελματίας του παραδείγματος, εμφάνισε καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ το 2013, 35.000 ευρώ το 2014 και 40.000 ευρώ το 2015.

Για το 2016, τα καθαρά κέρδη δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20.000 ευρώ (σ.σ. να σημειωθεί ότι το σενάριο θα αποδειχθεί πολύ ρεαλιστικό καθώς από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του ασφαλιστικού νόμου, χιλιάδες επαγγελματίες είτε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις κάτι που σημαίνει ότι δεν εργάζονται σε κανονικούς ρυθμούς, είτε ότι δεν… τιμολογούν φοβούμενοι ότι με αυτό τον τρόπο θα φουσκώσουν τον συνολικό λογαριασμό ασφαλιστικών εισφορών και φόρων). Κατά τη διάρκεια του 2016, ο επαγγελματίας του παραδείγματος θα εξακολουθήσει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα δεδομένα του ΟΑΕΕ. Αν υποτεθεί ότι ο επαγγελματίας ανήκει στην 4η ασφαλιστική τάξη, το σύνολο των εισφορών για το 2016, διαμορφώνεται και θα διαμορφωθεί στα 335 ευρώ τον μήνα ή στα 4.024,44 ευρώ.

Η καταβολή των εισφορών θα σταματήσει στο τέλος του 2016 (για την ακρίβεια στις αρχές του 2017 που θα πληρωθούν οι εισφορές του τελευταίου διμήνου). Από τις αρχές του 2017, θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές με βάση το εισόδημα. Τα μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την ΓΓΔΕ, θα υπολογίσουν τον μέσο όρο της 3ετίας 2013-2015 (35.000 ευρώ) και επί αυτού του ποσοστού θα υπολογίσουν την προκαταβολή των εισφορών:

1. 20% για τη κύρια σύνταξη δηλαδή 7.000 ευρώ ή 583 ευρώ τον μήνα (σ.σ αν ο επαγγελματίας ανήκει στις τάξεις των μηχανικών, δικηγόρων κλπ θα τύχει κάποιας έκπτωσης που προβλέπεται για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου μέτρου)

2. 6,95% για τον κλάδο υγείας δηλαδή 2.432,5 ευρώ ή 202 ευρώ τον μήνα

3. 7% για το επικουρικό (αν υπάρχει) δηλαδή 2.450 ευρώ ή 204 ευρώ ανά μήνα.

Για όσους μήνες χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2016 (δεν αποκλείεται να φτάσουμε στον Ιούνιο) ο επαγγελματίας θα πληρώνει τις εισφορές βάσει αυτής της μεθόδου. Κάθε μήνα, θα πληρώνει 785 ευρώ τον μήνα (ακόμη και χωρίς επικουρικό) αντί για 335 ευρώ που θα πληρώνει μέχρι το τέλος του 2016. Και δεν φτάνει μόνο αυτό:

1. Με την υποβολή της δήλωσης του 2017, ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να επικαλεστεί τις εισφορές του 2017 για να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα αλλά αυτές που πλήρωσε μέσα στο 2016 στο ΤΕΒΕ. Έτσι, και ο φόρος θα βγει στα ύψη παρασύροντας και την προκαταβολή φόρου.

2. Μετά την υποβολή της δήλωσης, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα δηλαδή με βάση τα κέρδη του 2016 (20.000 ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι οι μηνιαίες εισφορές, θα πρέπει να επανυπολογιστούν στα 449 ευρώ τον μήνα την ώρα που για τους πρώτους μήνες του 2017, ο επαγγελματίας κατέβαλε 785 ευρώ ανά μήνα. Τι θα γίνει με τη διαφορά; Προφανώς το υπουργείο θα πρέπει να βρει μια διαδικασία συμψηφισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι υπέρογκες εισφορές του 2017, θα αφαιρεθούν από το φορολογητέο εισόδημα στη δήλωση του 2018 προκειμένου να μειωθεί ο φόρος. Μέχρι τότε, οι επαγγελματίες θα πρέπει να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας.

8 σχόλια:

  1. Ναι, καλά κρασιά να πείτε στον Κατρούγκαλο...Μόλις μπει ο Γενάρης νομίζει πως εμείς θα τρέξουμε να πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές και έχει κάνει και σχέδια συμψηφισμών και βλακείες... Κούνια που τον κούναγε...Ούτε σεντ δεν πρόκειται να δει ο άσχετος...Σιγά μην δώσουμε χρήματα για να τα δώσει ο κύριος 12% στις καθαρίστριες-δικαστίνες των 2500 ευρώ το μήνα, στην ΕΡΤ των 10000 ευρώ το μήνα, στις κομμώτριες-καθηγήτριες,στους πλαστογράφους ΔΥ των 2000 ευρώ το μήνα και στους Καρανίκες και ράπερ της Κυβέρνησης...Να του δείξω και κάτι από το πολύ κοντινό του μέλλον: "H Αριστερά τελειώνει όταν τελειώνουν τα λεφτά των άλλων" -Μ. Θάτσερ...ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ (του Ιδιωτικού τομέα) ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΕ...Γι αυτό τα κουβαδάκια σου και σε άλλη παραλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ" στην Κυβέρνηση των Κατρουγκαλαίων που θα ψάχνουν να βρουν ευρώ με το κυάλι...Σιγά μην αφήσω το παιδί μου νηστικό για να πληρώνω τον ιδρώτα μου/τους κόπους μου/τις αγωνίες μου από τις σπουδές μου και την κούρασή μου, στις καθαρίστριες των 2600 το μηνα με το Γαλλικό νυχάκι και τις τζιπάρες... Ρε ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ 01/01/2016. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ 2015 ΚΑΙ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ Ο,ΤΙ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 01/01/2016 ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 50% ΠΕΡΙΠΟΥ,ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟ ΤΟ 2017 ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ,ΑΦΟΥ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ?Μην αντιστεκεστε σε ενα καλα σχεδιασμενο προγραμμα σαλαμοποιησης των εργαστηριων.Βρειτε ενα τροπο να ΕΛΙΧΘΕΙΤΕ.Μην τους αφησετε να σας πιστωσουν απο 1/1/2017.Σκεφτειτε,σηκωστε το κεφαλι σας απο την δουλεια. Και αντιδραστε...
    Μικροβιολογος/επαρχια
    ΥΓ.Οταν ακουω για πομπωδες αστρονομικες επενδυσεις που εκανε μια αλυσιδα γελαω .,γιατι ξερω οτι το τελος ειναι κοντα.
    Σας παρακαλω πολυ ας με αγορασει καποιος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ.ΓΚΕ -ΓΚΕ??ΛΩΠΟΔΥΤΑΚΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΓΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΤΟΥ 12% ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΕΡΤΖΗΔΕΣ, ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ-ΔΙΚΑΣΤΙΝΕΣ,ΣΕ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΤΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΟΙΠΑ ΚΗΦΗΝΑΡΙΑ ΚΟΠΡΙΤΑΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΩ...ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ---ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ---ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απλα θελουν να διωξουν κάθε σοβαρο επιστημονα -ελευθερο επαγγελματια από την Ελλαδα.Ειναι ο,τι χειροτερο εχει περασει από τη χωρα από την ιδρυση του ελληνικου κρατους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ.ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή